Άλλοτε φιλοσοφική, άλλοτε επί του πρακτέου η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης στο Στρασβούργο με τον Εμμανουέλ Μακρόν. Αναφορές στον ευρωπαϊκό Νότο, υψηλοί τόνοι για τη Συρία.Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Γαλλίας εξέφρασε την ανησυχία του για τη διάχυτη «αμφιβολία», την αμφισβήτηση του συλλογικού πλαισίου «εντός του οποίου είχαμε οικοδομήσει την ειρήνη», αλλά και τον «θυμό που οδηγεί σε αδιέξοδα και εθνικιστικούς διχασμούς». Για να συμπληρώσει ότι «κάποιοι προτείνουν χρυσές γαίες της επαγγελίας και υβρίζουν την Ευρώπη, αλλά στη συνέχεια αποφεύγουν τις ευθύνες τους, όταν οι ίδιοι καλούνται να ηγηθούν στην πορεία που είχαν υποδείξει». Σαφές το υπονοούμενο για τους ανεκδοτολόγους θιασώτες του Brexit, αλλά και το «καμπανάκι» ενόψει επερχόμενων ευρω-εκλογών.

O Εμμανουέλ Μακρόν δεν απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πεδία πολιτικής, στα οποία, κατά την άποψή του, απαιτείται απτή πρόοδος μέχρι τις ευρωεκλογές του 2019. Πρόκειται κυρίως για τις αλλαγές στον «κανονισμό του Δουβλίνου» με στόχο μία συγκροτημένη αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, το καθεστώς φορολόγησης της ψηφιακής οικονομίας, καθώς και τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης της τραπεζικής ένωσης.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση εκ μέρους των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν προειδοποίησε τον Μακρόν ότι στο Βερολίνο θα βρει πολλούς «μικρούς Σόιμπλε» που δεν έχουν καμία διάθεση να τον βοηθήσουν. Στη δευτερολογία του ο πρόεδρος της Γαλλίας ανέφερε, χωρίς να κατονομάσει συγκεκριμένες χώρες, ότι «δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για την ενδεδειγμένη αλληλεγγύη στην ευρωζώνη» και ότι για το ζήτημα αυτό θα «συνεργαστεί με την καγκελάριο Μέρκελ».

«Αλληλέγγυοι» και προς την Ελλάδα

Ο Μακρόν επεσήμανε ότι η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών-μελών αφορά και την πολιτική ασφάλειας. Τόνισε δε ότι «αυτό ισχύει και στην περίπτωση της Ελλάδας» στην Ανατολική Μεσόγειο, χωρίς πάντως να αναφερθεί εκτενώς στις ελληνοτουρκικές τριβές των τελευταίων ημερών.΄Εντονη κριτική άσκησε στον πρόεδρο της Γαλλίας η Ευρωπαϊκή Αριστερά για τις πρόσφατες αεροπορικές επιδρομές στη Συρία. Πολλοί θυμήθηκαν τη διαμετρικά αντίθετη στάση του Ζακ Σιράκ, ο οποίος είχε αρνηθεί να στηρίξει τις αμερικανικές πολεμικές επιχειρήσεις στο Ιράκ. Ήταν η μοναδική στιγμή της συζήτησης, στην οποία ο Εμμανουέλ Μακρόν εξεμάνη: «Εάν πιστεύουμε στις πολυμερείς σχέσεις, κάποια στιγμή αποφασίζουμε ότι δεν υποχωρούμε στον κυνισμό εκείνων που θέλουν να τις τορπιλίσουν. Δηλαδή οι θεωρητικές αρχές είναι για μας και η πραγματικότητα είναι για τους άλλους; Ε, όχι», κατέληξε ο πρόεδρος της Γαλλίας στη δευτερολογία του.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας του αφιέρωσε ο Μακρόν στη «Δημοκρατία της Ευρώπης», επικαλούμενος το θεωρητικό μοντέλο του γάλλου στοχαστή Αλεξίς ντε Τοκβίλ. «Θέλουμε ένα ευρωπαϊκό θαύμα που θα οδηγήσει τους ευρωπαϊκούς λαούς να υπερασπιστούν αυτό το μοναδικό στον κόσμο μοντέλο», το οποίο όμως «δεν είναι καθόλου αυτονόητο», τόνισε. Είναι αυτή ακριβώς η ελευθερία «που αφήνει το άτομο να χειραφετηθεί και να διεκδικήσει τις ελευθερίες του», συμπλήρωσε. Αλλά και ο Μάνφρεντ Βέμπερ, πρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Στρασβούργο, κάλεσε τους φιλοευρωπαίους σε δράση. «Αυτό που φοβάμαι περισσότερο είναι μία Ευρώπη που φοβάται» προειδοποίησε.

Η Θεσσαλονίκη του… Γιούνκερ

Στη δική του τοποθέτηση ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα Δυτικά Βαλκάνια, προειδοποιώντας για τον κίνδυνο νέας ανάφλεξης στην περιοχή.

Δεν δίστασε μάλιστα να δώσει και ελληνικό χρώμα στην ομιλία του, με αφορμή την αναφορά του στην «Ατζέντα της Θεσσαλονίκης», η οποία συντάχθηκε το 2003, επί ελληνικής προεδρίας, επισφραγίζοντας την ενταξιακή προοπτική όλων των χωρών της περιοχής.

«Έχω την τιμή να είμαι επίτιμος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, αγαπώ την πόλη για λόγους ιστορικούς και προσωπικούς», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ