Ο γάλλος πρόεδρος χρησιμοποίησε τη Διάσκεψη Ασφάλειας για συναντήσεις με πολιτικούς που ίσως να παίξουν σημαντικό ρόλο μετά την αποχώρηση της Μέρκελ από την πολιτική. Υποψήφιος και ο Άρμιν Λάσετ για πρόεδρος του CDU;Αν θα μπορούσε να εστιάσει ο φακός της Διάσκεψης για την Ασφάλεια του Μονάχου στα λεγόμενα, στις κινήσεις και τις επαφές του γάλλου προέδρου Μακρόν θα έβγαζε ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τις γερμανογαλικές σχέσεις. Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν έχασε την ευκαιρία στο περιθώριο της Διάσκεψης να συναντήσει σειρά γερμανών πολιτικών που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εποχή μετά την πολιτική δύση του άστρου της Μέρκελ. Και δεν έχασε την ευκαιρία να απευθύνει άλλη μια προειδοποίηση ότι λόγω του διογκούμενου κύματος απόρριψης της Ευρώπης «η ευρωπαϊκή περιπέτεια πρέπει να πάρει νέα δυναμική».

Συνάντηση με του γερμανούς Πράσινους

Σε αυτήν την περιπέτεια άρρηκτα συνδεδεμένες είναι Γαλλία και Γερμανία. Ο γάλλος πρόεδρος διατύπωσε την ένσταση ότι στην πορεία των σχέσεων των δύο χωρών, καταγράφηκε «στάση αναμονής σε απαντήσεις», τα επόμενα χρόνια όμως θα πρέπει να αναπτυχθεί πολύ πιο γρήγορα μια «κυριαρχία σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Σε άλλο σημείο των όσων είπε στη διάρκεια της Διάσκεψης τάχθηκε εναντίον της μείωσης των δαπανών και της ενίσχυσης του έλεγχου των αγορών από την ΕΕ μετά την δημοσιονομική κρίση του 2008. «Και τα δύο οδήγησαν στο να αισθάνεται κρεμασμένη η μεσαία τάξη στην Ευρώπη» είπε. Αίσθηση προκάλεσε η συνάντηση του Μακρόν με τους συμπροέδρους των Πρασίνων Ρόμπερτ Χάμπεκ και Ανναλένα Μπέρμποκ. Ήταν και πρώτη φορά μετά από προηγούμενο ραντεβού στη γαλλική πρωτεύουσα, που όμως δεν έγινε.

Το Παρίσι παρουσίασε τη συνάντηση ως προσπάθεια του γάλλου προέδρου να αναζητήσει εταίρους πέρα του μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου. Και σε σχετική ανακοίνωση διευκρίνισε ότι δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να δοθεί η εντύπωση ότι το Παρίσι αναμειγνύεται στα εσωτερικά «του πιο στενού μας εταίρου». Σε σημερινές του δηλώσεις στο Μόναχο ο Ρόμπερτ Χάμπεκ συμφώνησε με τον γάλλο πρόεδρο ότι χρειάζονται σαφείς απαντήσεις από τη Γερμανία και τη Γαλλία στα επείγοντα προβλήματα της ΕΕ. «Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε τις θέσεις μας» είπε χαρακτηριστικά και εμφανίστηκε ανοιχτός στην αύξηση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού και σε περισσότερες γερμανικές επενδύσεις.

Η ΕΕ του Άρμιν Λάσετ

Αλλά και με τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας Μάρκους Ζέντερ, που του αποδίδονται προθέσεις διεκδίκησης υποψηφιότητας για την καγκελαρία, συναντήθηκε ο γάλλος πρόεδρος. Η ανταλλαγή απόψεων ήταν ανοιχτή και θετική απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της ΕΕ, έγραψε στο twitter ο Ζέντερ. Απαρατήρητη δεν πέρασε και η κριτική στη γερμανική κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Ρηνανίας Βεστφαλίας Άρμιν Λάσετ, που κι αυτός φέρεται ανάμεσα στους επίδοξους διαδόχους της Μέρκελ. Αν και θεωρείται από τους έμπιστούς της ο Λάσετ επέκρινε την κυβέρνηση συνασπισμού για ολιγωρία στο αίτημα του Μακρόν για μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, σε έναν τομέα στον οποίο κυριαρχεί εδώ και χρόνια η καγκελάριος. «Στην κυβερνητική συμφωνία το μότο είναι περισσότερη δυναμική για την Ευρώπη, αλλά δεν παρατηρήσαμε κάτι το αξιοπρόσεκτο τα τελευταία δύο χρόνια» παρατήρησε μιλώντας σε πάνελ για την Ευρώπη.

Εκείνο που κατέγραψαν οι παρατηρητές ήταν ότι ούτε καν το όνομα της Μέρκελ ανέφερε. Αντίθετα έκανε πολλές αναφορές στον Χέλμουτ Κολ μιλώντας για την κοινή πορεία Γερμανίας-Γαλλίας με στόχο την ενσωμάτωση και εμβάθυνση της ΕΕ. Η παρουσία του στο Μόναχο δίνει το έναυσμα στους αναλυτές να πιστεύουν ότι ο ΄Αρμιν Λάσετ θα είναι κι αυτός παρών στη διεκδίκηση της προεδρίας του Χριστιανοδημοκρατικού κόμματος. Για την ώρα δεν έχει αποξκαλύψει τις προθέσεις του.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/afp/FAZ/Spiegel

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ