Η βουλευτής των Δημοκρατικών Ιλχάρ Ομάρ, εμφανίστηκε με μαντήλα στην πρώτη συνεδρίαση της αμερικανικής Βουλής, μια πρεμιέρα. Στο εξής θα επιτρέπεται σε βουλευτές να φορούν χιτζάμπ, κιπά ή τουρμπάνι. Μια ακόμη πρεμιέρα.«Είμαι η ελπίδα της Αμερικής και ο εφιάλτης του Τραμπ». Με αυτήν τη φράση η Ιλχάν Ομάρ, η νέα βουλευτής των Δημοκρατικών, προσφυγοπούλα από τη Σομαλία, συνόψισε την εκλογή της με τα χρώματα του Δημοκρατικού κόμματος στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. Στην πρώτη συνεδρίαση της Βουλής των Αντιπροσώπων υπό τη νέα της σύνθεση η Ιλχάν Ομάρ τράβηξε την προσοχή των φωτογράφων, όταν χαμογελαστή και με αστραφτερό πρόσωπο κάθισε στη θέση της με χιτζάμπ στο κεφάλι. Η Ομάρ είναι μία από τις δύο μουσουλμάνες της Βουλής. Κι αυτό είναι μια πρεμιέρα.

Χαλάρωση νομοθεσίας για κάλυψη κεφαλιού

Υπήρξε όμως και μια «δεύτερη» πρεμιέρα. Με το άνοιγμα της συνεδρίασης για τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο το σώμα προχώρησε στη χαλάρωση μιας διάταξης που ίσχυε από τα μέσα του 19ου αιώνα. Μελλοντικά για λόγους θρησκευτικούς και υγείας ή σε περίπτωση απώλειας μαλλιών θα μπορούν οι εκπρόσωποι του αμερικανικού έθνους να σκεπάζουν το κεφάλι τους και να φορούν μουσουλμανική μαντήλα, εβραϊκή κιπά ή ακόμη και το τουρμπάνι των Σικχ. Πολλοί χαιρέτισαν την εξέλιξη αυτή, ανάμεσά τους και ο Μπασέρ Μοχάμεντ από το Ινστιτούτο Pew Research. «Βλέπουμε ότι στο Κογκρέσο εκπροσωπείται η ποικιλομορφία των Μουσουλμάνων στις ΗΠΑ». Η δεύτερη Μουσουλμάνα στη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι η Ρασιντά Τλαϊμπ, η οποία όμως δεν φορά μαντήλα.

Σε δηλώσεις της η Ιλχάν Ομάρ, που έχει στο μεταξύ αποκτήσει βαθιές ρίζες στη Μινεάπολις, εξηγεί τι ακριβώς σημαίνει γι αυτήν η ανάληψη των νέων της καθηκόντων. «Ελπίζω ότι θα δώσω μια μοναδική εικόνα των αγώνων και της ζωής των προσφύγων. Ξέρω ποιες είναι οι ελπίδες τους, όταν έρχονται σε αυτήν τη χώρα» τόνισε.

Σακίρα αντί Σαρία

Στο εξής, λοιπόν, οι συνάδελφοί της θα πρέπει να συνηθίσουν στην εικόνα της πρώτης βουλευτού, πρώην προσφυγοπούλας και της πρώτης γυναίκας σκούρου χρώματος που εκπροσωπεί την Μινεσότα στη Ουάσιγκτον με χιτζάμπ στο κεφάλι. Πότε χρώματος γκρίζου, πότε μπλε, μαύρου, πότε με πολλά λουλούδια. Ποικιλομορφία στην κυριολεξία. Το χιτζάμπ της Ομάρ κάνει τους επικριτές της να βγάζουν αφρούς από θυμό. Κάποιος έγραψε στο λογαριασμό του στο instagram ότι η Ομάρ θέλει να επιβάλει τον νόμο Σακίρα. Εννοούσε βέβαια το νόμο Σαρία και όχι την τραγουδίστρια Σακίρα.

Κάποιος συντηρητικός πάστορας άφησε τη χολή του σε ραδιοφωνικό σόου σημειώνοντας ότι με τη μαντήλα της Ομάρ το Κογκρέσο θα μοιάζει με ισλαμική δημοκρατία. Σε όλους αυτούς η Ομάρ απαντά μέσω twitter με ψυχραιμία. Αποτελεί κομμάτι της νέας γενιάς και της πολυμορφίας του Δημοκρατικού Κόμματος.

Μαρτίνα Μπούτερ / WDR

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ