Σε λαϊκό προσκύνημα από το πρωί έχει εκτεθεί η σορός του Ντιέγκο Μαραντόνα στο προεδρικό μέγαρο του Μπουένος Άιρες. Η Αργεντινή και ο κόσμος όλος θρηνεί την απώλεια ενός θεού του ποδοσφαίρου και ενός απόλυτα θνητού.Με κεριά και λουλούδια στα χέρια, άνδρες, γυναίκες, παιδιά ξεχύθηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες για να αποχαιρετίσουν με δάκρυα στα μάτια το είδωλό τους, τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Όχι μόνο με λυγμούς, αλλά και με αργεντίνικους ρυθμούς και επευφημίες, σαν να ήταν απέναντί τους, στο γήπεδο Bombonera και έπαιζε αυτό το μυθικό ποδόσφαιρο που μάγευε όλον τον πλανήτη.

Σε λαϊκό προσκύνημα

Η είδηση του θανάτου έπεσε σαν κεραυνός. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί ανά τον κόσμο διέκοψαν το πρόγραμμά τους. Σε κανάλι της Αργεντινής οι παρουσιαστές ήταν βουρκωμένοι, «δεν είναι δυνατόν, δεν είναι δυνατόν» έλεγε και προσπαθούσε να κρατήσει τα δάκρυά του, δημοσιογράφος της τηλεόρασης Α24 της χώρας. «Αισθάνομαι βαθύ πόνο» λέει ο Μάρτιν Γκρίφο, ένας οπαδός του αφήνοντας ένα λουλούδι έξω από το στάδιο Bombonera. «Αγαπώ τον Μαραντόνα, μπορεί να είχε πολλά ελαττώματα έξω από το γήπεδο, αλλά ως ποδοσφαιριστής μου δίδαξε πάρα πολλά. Ο Μαραντόνα με δίδαξε τόσα πολλά. Έξω από το γήπεδο, μπορεί να ήταν ό,τι ήθελε, αλλά μέσα στο γήπεδο έδωσε τα πάντα».

Ακόμη και ο Πάπας Φραγκίσκος που κατάγεται από την Αργεντινή και αγαπά πολύ το ποδόσφαιρο, προσευχήθηκε για τον Μαραντόνα, τον οποίο είχε συναντήσει προσωπικά πολλές φορές στο παρελθόν και στο Βατικανό. Οι άνθρωποι που τον λάτρεψαν, οι συμπατριώτες του, μπορούν να αποχαιρετίσουν το ίνδαλμά τους στην Casa Rosada, στο προεδρικό μέγαρο της χώρας όπου θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για τρεις ημέρες. Μια σπάνια τιμή που δόθηκε τελευταία φορά πριν από δέκα χρόνια στον πρώην Πρόεδρο Νέστορ Κίρχνερ. Ήδη πριν φτάσει η σορός του, χιλιάδες άνθρωποι βρίσκονταν ήδη εκεί και σχημάτισαν ουρές για να τον αποχαιρετήσουν. Στον περιφερειακό της πρωτεύουσας και στις εισόδους του μετρό, οι φωτεινές πινακίδες έγραφαν «Σε ευχαριστούμε Ντιέγκο».

Πεθαίνουν οι “θεοί”;

«Ο Ντιέγκο εκπροσώπησε τη χώρα μας σε ολόκληρο τον κόσμο, μας γέμισε με χαρά κι αυτό δεν πρόκειται να το ξεχάσουμε ποτέ», είπε ο Πρόεδρος της Αργεντινής Αλμπέρτο Φερναντέζ, πιάνοντας τον λαϊκό σφυγμό. Στην κηδεία του αναμένονται εκατομμύρια από όλον τον κόσμο. Ιδιαίτερους δεσμούς διατηρούσε ο Μαραντόνα και με τον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο. Ο Μαδούρο τον είχε υποδεχθεί πρόσφατα στο κέντρο του Καράκας, στην προεκλογική του εκστρατεία.

«Σήμερα είμαι βαθιά λυπημένος, έχω να αισθανθώ τέτοια λύπη καιρό» δήλωσε ο Μαδούρο σε τηλεοπτικό μήνυμα. «Νιώθω σαν να ορφάνεψα. Γιατί ήξερα ότι είχα έναν αληθινό φίλο στην Αργεντινή κι όταν του μιλούσα και με αγκάλιαζε, ένιωθα ότι το έκανε αληθινά».

Πεθαίνει άραγε ένας τέτοιος λαϊκός ήρωας; ‘Ένας μύθος; «Ας τον κρατήσει ο Θεός στη δόξα του» μονολογούσε ένας άλλος οπαδός του καθώς τοποθετούσε το κερί του κάτω από φωτογραφία του Μαραντόνα. Ήταν ο πιο άνθρωπος από τους “θεούς”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου / dpa /afp / Reuters

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ