Mε το καταματωμένο πρόσωπο του Μισέλ Ζεκλέρ, μουσικού παραγωγού, ύστερα από έναν άγριο ξυλοδαρμό από τρεις αστυνομικούς το σημερινό πρωτοσέλιδο της Liberation. Τίτλος: «Ναυτία».Το επεισόδιο συγκλονίζει τη γαλλική κοινή γνώμη αλλά και την εκτελεστική εξουσία, σε μια περίοδο που προσπαθεί να περάσει νόμο για την «καθολική ασφάλεια» και την προστασία των αστυνομικών, με το περίφημο άρθρο 24.

«Η σύλληψη που μετατράπηκε σε βροχή γρονθοκοπημάτων και ψεμάτων» τιτλοφορεί η Le Monde.
«Ευτυχώς που είχα το βίντεο στο στούντιο», εξηγεί ο παραγωγός, «και με προστάτευσε από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι για την προστασία μου. Με προστάτευσε από τα ψέματα ότι τους επιτέθηκα, ότι προσπάθησα να πάρω τα όπλα τους. Χωρίς το βίντεο θα ήμουν σήμερα στη φυλακή».

Οι εικόνες δείχνουν ξεκάθαρα το πως και οι τρεις αστυνομικοί έπεσαν επάνω του με γροθιές, κλοτσιές και τα γκλoμπ, τραβολογώντας τον έξω από το στούντιο, φωνάζοντας, «βγες έξω βρωμο-νέγρε», ενώ ο ίδιος χωρίς βίαιη χειρονομία φώναζε βοήθεια.

Οι εικόνες «λέρωσαν τη στολή της Δημοκρατίας»

Βοήθεια έφθασε για τους αστυνομικούς, δύο νεοαφιχθέντες ένστολοι έβγαλαν τα όπλα και ένας πέταξε δακρυγόνο στο χώρο του στούντιο.

Στα 9 εκατομμύρια έφθασαν τα views του βίντεο στο ίντερνετ, που κυκλοφορεί μέσω του ιστότοπου ενημέρωσης Loopsider.
Aνάμεσά τους και ο υπουργός Eσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν που δήλωσε : «Οι εικόνες είναι σοκαριστικές», «λέρωσαν τη στολή της Δημοκρατίας» και ζήτησε να τεθούν οι αστυνομικοί «σε αναστολή» έως την ολοκλήρωση της έρευνας.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ