Παρά τη συνεχή εξάπλωση του κορωνοϊού στη Γαλλία, η κυβέρνηση επιμένει στη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των δημοτικών εκλογών την Κυριακή. Αναμένεται πάντως μεγάλη αύξηση του ποσοστού αποχής.«Μείνετε σπίτι αλλά πηγαίνετε να ψηφίσετε» είναι το- σαφώς αντιφατικό- μήνυμα που απηύθυνε χθες στις οκτώ το βράδυ ο πρωθυπουργός, ανακοινώνοντας ότι από τα μεσάνυχτα κλείνουν τα πάντα στη Γαλλία, καθ’ ότι η χώρα περνάει στην τρίτη, πιο αυστηρή φάση αντιμετώπισης της επιδημίας. Ο πρώτος γύρος των δημοτικών εκλογών, ωστόσο, θα διεξαχθεί κανονικά. Στις 70.000 υπολογίζονται τα εκλογικά κέντρα που έχουν οργανωθεί ύστερα από απολύμανση, κυρίως σε αίθουσες σχολείων ύστερα από απολύμανση. Οι απαραίτητοι για τη λειτουργία τους εθελοντές είναι γύρω στους 210.000.

Νωρίς το πρωί, ωστόσο, ορισμένοι δήμαρχοι ανακοίνωσαν ότι υπήρξαν ακυρώσεις στην εθελοντική συμμετοχή και ορισμένα κέντρα δεν άνοιξαν τις πρώτες πρωινές ώρες. Το θέμα της αποχής απασχολεί ιδιαίτερα. Στις δημοτικές εκλογές ουδέποτε η αποχή είχε ξεπεράσει το 35 %, αλλά η τελευταία σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Ifop προβλέπει στη σημερινή ψηφοφορία τουλάχιστον 42% αποχή, ποσοστό που θεωρείται «ιστορικό» για τον πρώτο γύρο.

Και δεύτερος γύρος την άλλη Κυριακή;

Άγνωστο παραμένει τι θα συμβεί με τον δεύτερο γύρο που έχει προγραμματιστεί για την επόμενη Κυριακή, όταν δηλαδή,σύμφωνα με τους υπολογισμούς των υγειονομικών αρχών, η επιδημία θα βρίσκεται στο ζενίθ της. Πρόεδρος και πρωθυπουργός δικαιολογούν τις ετεροχρονισμένες τελευταία αποφάσεις τους λέγοντας ότι, ως προς την επιτάχυνση της επιδημίας, βασίζονται στις υποδείξεις των επιστημόνων, οι οποίες όμως δεν είναι δημόσια γνωστές. Ορισμένοι πολιτικοί αντιδρούν ζητώντας περισσότερη διαφάνεια καθ’ ότι «επτά μέρες ως το δεύτερο γύρο είναι μια αιωνιότητα», όπως δηλώνουν.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ