Μειώσεις φόρων, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει παραβίαση των ορίων που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας, υπόσχεται ο υπ. Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι. Αντέχει η ιταλική οικονομία το μέτρο;Ο Ματέο Σαλβίνι επιμένει και δηλώνει: «Χρειάζεται άμεση μείωση των φόρων». Σύμφωνα με τον Γραμματέα της Λέγκα, με τον τρόπο αυτό θα τονωθεί και η οικονομική ανάπτυξη της Ιταλίας, η οποία κινδυνεύει φέτος να μην ξεπεράσει το 0,1%.

Ο Ματέο Σαλβίνι προσθέτει, μάλιστα, ότι η σχετική απόφαση για την έγκριση της flat tax (ενιαίου φόρου) πρέπει να ληφθεί πριν από τον Ιούνιο και ότι για να πετύχει το στόχο του, το έλλειμμα μπορεί ακόμη και να ξεπεράσει το 3% του ΑΕΠ. Έστω και αν η Ρώμη έχει δεσμευθεί στις Βρυξέλλες να μην υπερβεί το 2%.

Είναι το νέο χαρτί της Λέγκα για τις Ευρωεκλογές που θα γίνουν στο τέλος του μήνα. Ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών δηλαδή θεωρεί ότι θα πρέπει να υπάρχει μια μόνον κλίμακα για όλους τους πολίτες. «Στην αρχή τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο δύσκολα αλλά μετά θα ανακάμψουμε θεαματικά και θα μειωθεί οπωσδήποτε και η φοροδιαφυγή, η οποία είναι τεράστια πληγή», τονίζει.

Φόβοι ότι θα πληγεί η κοινωνική πολιτική

Προς το παρόν όμως ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απαντά ότι δεν υπάρχουν τα αναγκαία χρήματα. Και σύμφωνα με πληροφορίες, διαφωνεί και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Δεν μπορεί δηλαδή να υπογραφεί διάταγμα από την κυβέρνηση, με στόχο την γρήγορη εφαρμογή του μέτρου.

Η Λέγκα, όμως, έχει καταλάβει ότι εκτός από το θέμα των μεταναστών, οι ιταλοί ενδιαφέρονται για τους φόρους και θέλει να παίξει τον ρόλο του "καλού", ο οποίος ζητά να γίνουν αμέσως αλλαγές.

Οι ειδικοί, βέβαια, επιμένουν ότι με τον τρόπο αυτό θα δημιουργηθεί πρόβλημα στα νοσοκομεία και σε όλη την κοινωνική πολιτική. Λόγω έλλειψης πόρων. Αλλά ο Ματέο Σαλβίνι, προς το παρόν, θέλει μόνο να αυξήσει τα ποσοστά του κόμματός του, που σύμφωνα με τα τελευταία γκάλοπ, ξεπερνούν το 31%.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ