Η Γερμανία επιδιώκει να αποτρέψει τον οικονομικό εκτροχιασμό της Τουρκίας. Καγκελάριος και τούρκος πρόεδρος εστιάζουν την προσοχή τους στη συνάντηση τους στις 28 Σεπτεμβρίου στο Βερολίνο.Τη διασφάλιση των γερμανικών εταιριών που εξάγουν στην Τουρκία θα συνεχίσει να εγγυάται η γερμανική κυβέρνηση. Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Neue Osnabrücker Zeitung το Βερολίνο θα συνεχίσει να παρέχει τις «εγγυήσεις Hermes» σε γερμανικές επιχειρήσεις που εξάγουν στην Τουρκία. Το πρώτο μισό του έτους δόθηκαν εγγυήσεις για εξαγόμενα προϊόντα και υπηρεσίες ύψους 831 εκατομμυρίων ευρώ. Το δημοσίευμα επικαλείται απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτημα του Κόμματος η Αριστερά. Οι εγγυήσεις Hermes προστατεύουν επιχειρήσεις από απώλειες εσόδων εξαιτίας οφειλών πελατών από το εξωτερικό που δεν έχουν καταβληθεί. Η γερμανική κυβέρνηση έλαβε το σχετικό μέτρο το 2017 εξαιτίας των τεταμένων σχέσεων με την Τουρκία μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα το 2016.

Χθες η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο Προέδρο Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με μια σύντομη ανακοίνωση της καγκελαρίας στην τηλεφωνική τους επικοινωνία τη Τετάρτη το βράδυ η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν μεταξύ άλλων για διεθνή ζητήματα όπως την κατάσταση στη Συρία αλλά και για θέματα διμερούς ενδιαφέροντος. Ενόψει της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στο Βερολίνο στις 28-29 Σεπτεμβρίου συμφώνησαν να προηγηθούν συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας των δύο χωρών. Δεδομένου ότι η προετοιμασία ανάλογων επισκέψεων γίνεται συνήθως σε επίπεδο τεχνοκρατών, διπλωματών και ορισμένες φορές υφυπουργών μπορεί κανείς να συμπεράνει ότι οι δύο πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία σε αυτή τη συνάντηση. Η εκτίμηση βασίζεται και σε δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι ο κ. Ερντογάν προτίθεται να επισκεφτεί το Βερολίνο με πολυπληθή αντιπροσωπεία στην οποία θα ανήκουν μεταξύ άλλων οι υπουργοί Οικονομικών, Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης. Η τελευταία επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη γερμανική πρωτεύουσα ήταν το 2014.

Kίνδυνοι της οικονομικής κρίσης

Προφανώς η επίσκεψη στοχεύει στην αναθέρμανση των γερμανοτουρκικών σχέσεων που έχουν χειροτερέψει σε μεγάλο βαθμό. Αιτία είναι η αυταρχική πολιτική του τούρκου προέδρου Ερντογάν μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα, η κράτηση γερμανών υπηκόων για πολιτικούς λόγους σε τουρκικές φυλακές αλλά και κατηγορίες της Άγκυρας ότι η Γερμανία παρέχει άσυλο σε οπαδούς του Γκιουλέν και του κουρδικού ΡΚΚ. Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι αμερικανικές κυρώσεις φέρνουν τις δύο χώρες ξανά πιο κοντά.

Η γερμανική κυβέρνηση διαβλέπει κινδύνους για την ασφάλεια της ΕΕ σε περίπτωση που καταρρεύσει η τουρκική Οικονομία. Και δεν είναι μόνο το προσφυγικό αλλά και η προσέγγιση Άγκυρας-Μόσχας. Έτσι εξηγούνται πρωτίστως οι προσπάθειες που καταβάλει το Βερολίνο να εξομαλύνει τις σχέσεις του με την Άγκυρα αλλά και να συμβάλει στην σταθερότητα της Τουρκίας. Ενδεικτική για αυτή την εκτίμηση είναι δήλωση της καγκελαρίου Μέρκελ αυτές τις ημέρες ότι η ΕΕ έχει κέρδος όταν επικρατεί μια σταθερή οικονομική κατάσταση στις γειτονικές χώρες. Όπως τόνισε ακόμη: «Η Γερμανία επιθυμεί μια οικονομικά ευημερούσα Τουρκία». Σύμφωνα με την αγγλόφωνη ιστοσελίδα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Anadolu και στη χθεσινοβραδινή τους τηλεφωνική επικοινωνία η κ. Μέρκελ διαβεβαίωσε τον κ. Ερντογάν πως μια ισχυρή τουρκική οικονομία είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ