Χιλιάδες Καταλανοί αναμένεται να πάρουν μέρος το απόγευμα σε διαδήλωση για την ανεξαρτησία της Καταλονίας. Η κεντρική κυβέρνηση αντιδρά και η Εισαγγελία απειλεί με διώξεις την τοπική κυβέρνηση και τους δήμους.Οι εθελοντές της Assemblea Nacional Catalana, της μεγαλύτερης καταλανικής πλατφόρμας υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εργάζονται ασταμάτητα. Μοιράζουν μπλουζάκια και κονκάρδες που αναγράφουν «Si» δηλαδή «Ναι». Από το 2012 διαδηλώνουν χιλιάδες Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας της περιοχής τους.

Η διαδήλωση φέτος γίνεται στη σκιά του αμφιλεγόμενου δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου όπου οι Καταλανοί θα κληθούν να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας από την Ισπανία. Το δημοψήφισμα πάντως έχει κρίνει εν τω μεταξύ παράνομο το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.

Η ισπανική Εισαγγελία θέλει να απαγορεύσει όλες τις προετοιμασίες και απειλεί να ασκήσει διώξεις εναντίον της τοπικής κυβέρνησης και δήμων που θα συμμετάσχουν για ανυπακοή, κατάχρηση εξουσίας και διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Η περιφερειακή κυβέρνηση της Καταλονίας αντιδρά χαλαρά αντιτάσσοντας πως «θα απαντήσουμε στο τσουνάμι των μηνύσεων και των δικών με το τσουνάμι της δημοκρατίας».

Το κίνημα της ανεξαρτησίας στην εύπορη βόρεια Ισπανία αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Πέρα από την ελπίδα πως εάν ανεξαρτητοποιηθεί η περιοχή θα σταματήσουν οι οικονομικές μεταγγίσεις προς τις φτωχότερες περιοχές, υπάρχουν και κάποιοι πιο συναισθηματικοί λόγοι. Πολλοί Καταλανοί παραπονούνται πως η κουλτούρα τους, η γλώσσα τους παραγκωνίζονται και πως πολιτικά δεν λαμβάνονται σοβαρά υπόψη από την κεντρική κυβέρνηση στη Μαδρίτη.

Δεν μπορεί πρακτικά να παρεμποδιστεί το δημοψήφισμα

Στην καταλανική τηλεόραση προβάλλεται διαρκώς ένα σποτάκι για το δημοψήφισμα. Μέσα στις 24 ώρες που μεσολάβησαν από την ψήφιση του νόμου για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και τη σχετική απαγόρευση από το Συνταγματικό Δικαστήριο, δηλώθηκαν 16.000 εθελοντές. 560 δήμοι έχουν δηλώσει τη συμπαράστασή τους στον Καταλανό Πρωθυπουργό και θα συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα.

«Είναι αδύνατον να εμποδίσουμε να ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα και ο κόσμος να προσέλθει στις κάλπες» δηλώνει ο συνταγματολόγος Χαβιέ Αρμπός. Διαφορετικά θα έπρεπε οι δυνάμεις ασφαλείας να παρεμποδίσουν τον κόσμο να πάει στα εκλογικά τμήματα, συμπληρώνει. «Θα ήταν μια πολύ άσχημη εικόνα για την Ισπανία» λέει ο Χαβιέ Αρμπός.

Οι οπαδοί του δημοψηφίσματος επικαλούνται το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών. Ωστόσο σχετικές δικαστικές αποφάσεις αναφέρονται σε πρώην αποικίες ή σε εθνότητες, οι οποίες υφίστανται καταπίεση στο πλαίσιο ενός κράτους.

Η καταλανική κυβέρνηση δηλώνει πάντως πως σε περίπτωση επικράτησης του «Ναι» θα κηρύξει μέσα σε δυο ημέρες την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Γιούλια Μάχερ / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ