Στο Μάλτεπε της Κωνσταντονούπολης ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντζάρογλου, μετά από μια “πορεία για τη δικαιοσύνη” εκατοντάδων χιλιομέτρων, θα διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη δικαιοσύνης στην Τουρκία.Όλα είναι έτοιμα στην παραλιακή περιοχή του Μάλτεπε, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης για την μεγαλύτερη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, λαϊκή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έχει γίνει ποτέ κατά της κυβέρνησης Γιλντιρίμ, και που έχει ένα και μοναδικό σύνθημα, «δικαιοσύνη». Με αυτό το στόχο, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου ξεκίνησε στις 15 Ιουνίου μια πορεία με τα πόδια, μαζί με χιλιάδες οπαδούς του αλλά και απλό κόσμο, για να διαμαρτυρηθεί για την έλλειψη δικαιοσύνης στη χώρα του.

Σαν την πορεία Γκάντι του 1930

Μια πορεία 440 χλμ. από την Άγκυρα ως την Κωνσταντινούπολη, που ολοκληρώνεται απόψε στην περιοχή του Μάλτεπε, με ομιλία του Κιλιτσντάρογλου και συμμετοχή, όπως ελπίζουν τουλάχιστον οι διοργανωτές, ενός εκατομμυρίου πολιτών. Αφορμή για αυτή την πρωτόγνωρη ενέργεια για την τουρκική πολιτική ζωή, είναι η καταδίκη σε κάθειρξη 25 χρόνων του βουλευτή του κόμματος Ενίς Μπερμπέρογλου, πρώην δημοσιογράφου, επειδή έδωσε στην αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Τζουμχουριέτ απόρρητες πληροφορίες και βίντεο που έδειχναν την μεταφορά πολεμικού υλικού από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες σε τζιχαντιστές στη Συρία το 2014.

Η πορεία του Κιλιτζντάρογλου που παρομοιάζεται με την πορεία του Γκάντι το 1930 κατά της βρετανικής κυριαρχίας στην Ινδία, έχει εξοργίσει τον πρόεδρο Ερντογάν, την κυβέρνηση αλλά και την ακροδεξιά αντιπολίτευση που κατηγορούν τον Κιλιντζάρογλου ως συνεργάτη του ΡΚΚ. Όμως παρά τις απειλές,οι αρχές δεν έχουν επέμβει στην πορεία. Ωστόσο, όλων τα μάτια είναι στραμμένα στην αποψινή συγκέντρωση στο Μάλτεπε, που δεν είναι απίθανο να προκαλέσει τη δυναμική επέμβαση της αστυνομίας.

Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινοπούλη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ