ΛΟΝΔΙΝΟ. Πραγματοποιήθηκε με εξαιρετική επιτυχία την περασμένη Κυριακή 14η Nοεμβρίου τ.έ. η Ετήσια Κοινοτική Χοροεσπερίδα της Κοινότητας Αγίου Παντελεήμονος Harrow και Περιχώρων, στο ξενοδοχείο Plaza της περιοχής Wembley στο ΒΔ Λονδίνο.

Στην Χοροεσπερίδα, στην οποία συμμετείχαν 300 άτομα, παρευρέθηκαν ως επίσημοι προσκεκλημένοι της Κοινότητας οι εξής: ο Δήμαρχος του Brent Cllr. Harbhajan Singh με την σύζυγό του, ο Βουλευτής της περιφέρειας Brent North Barry Gardiner, η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής του Λονδίνου Μαρίνα Γιαννακουδάκη, ο Δήμαρχος του Harrow Cllr. Asad Omar, o Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Λονδίνο Ευθύμιος Παντζόπουλος, ο νέος Γενικός Πρόξενος της Κύπρου στο Λονδίνο Γεώργιος Γεωργίου, ο Προϊστάμενος της ΚΕΑ Σάββας Παυλίδης με τη σύζυγό του, ο Αντιπρόεδρος του ΣΑΕ Ευρώπης Νίκης Σκηνίτης, ο ιδιοκτήτης της Κατασκευαστικής Εταιρείας John Doyle Plc (που χτίζει το νέο Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος) Στέφανος Στεφάνου με την οικογένειά του και πλήθος μελών και φίλων της Κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Παντελής Δημοσθένους, καλωσόρισε τους καλεσμένους και τους συνδαιτυμόνες με θερμά λόγια και ενημέρωσε όλους για τις πρόσφατες εξελίξεις στο σημαντικό ζήτημα της εκ θεμελίων ανέγερσης του νέου Ιερού Ναού Αγίου Παντελεήμονος. Ο Γενικός Πρόξενος της Κύπρου κ. Γεωργίου παρουσίασε αναλυτικά τις πρόσφατες εξελίξεις στο μεγάλο εθνικό ζήτημα της Κύπρου. Στη συνέχεια έλαβαν τον λόγο οι εκλεκτοί καλεσμένοι οι οποίοι απηύθυναν θερμά λόγια και εγκάρδιους χαιρετισμούς. Ομίλησαν δε με ιδιαίτερα κολακευτικά λόγια για την Κοινότητα, και προσέφεραν την ολόθερμη υποστήριξή τους στην επίλυση των διαφόρων Κοινοτικών θεμάτων.

Στο τέλος έλαβε τον λόγο ο Ιερ. Προϊστάμενος Πρωτοπρ. Αναστάσιος Δ. Σαλαπάτας, ο οποίος αφού μετέφερε τις ευχές και την ευλογία του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Θυατείρων και Μ.Β. κ.κ. Γρηγορίου, ανέφερε και τα εξής:

«Θα ήθελα να μου επιτρέψετε να σας αναφέρω ελάχιστες σκέψεις, αναφορικά με το μεγάλο, ιστορικό και ιερό έργο που επιτελεί η Κοινότητά μας, δηλαδή την εκ θεμελίων ανέγερση του νέου μας Ι.Ν. Αγ. Παντελεήμονος σε παραδοσιακό βυζαντινό ρυθμό.

Δανείζομαι λίγες λέξεις από πρόσφατη εκτενή αναφορά του Μακ. Πατριάρχου Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κυρίλλου, ο οποίος προΐσταται ανάλογων οικοδομικών έργων στη Ρωσία το τελευταίο διάστημα και διαβλέπει σημαντική σχέση μεταξύ της ανέγερσης των νέων εκκλησιών στη Ρωσία και των επιτυχιών στην οικονομική της ανάπτυξη.

“Σήμερα χτίζουμε ναούς, λέγει ο Μακαριώτατος, όχι επειδή έχουμε πολλά χρήματα. Ο λαός μας ποτέ δεν έχτιζε Ναούς από το περίσσευμά του. Όμως αντιλαμβανόμαστε ότι θα επιτύχουμε συν Θεώ τους σκοπούς που θέτουμε μπροστά μας, ως χώρα και ως λαός”. Υπενθύμισε δε, ότι “ο Καθεδρικός Ναός του Σωτήρος Χριστού στη Μόσχα, χτίστηκε στη διάρκεια της δύσκολης και μεταβατικής εποχής της δεκαετίας του ’90, όταν ακόμη η χώρα μαστίζετο από μεγάλα προβλήματα”. Σύμφωνα με τον Πατριάρχη Κύριλλο “χάρη στην ανέγερση των νέων εκκλησιών στη Ρωσία, μπορεί να επιλυθούν και τα οικονομικά προβλήματα, τα οποία κωλύουν την πορεία μας σήμερα”.

Τις ευχαριστίες και τα θερμά συγχαρητήρια της Εκκλησίας μας προς συγκεκριμένα άτομα, που συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πραγματοποίηση του Κοινοτικού μας οράματος, κρατώ για τα θυρανοίξια του νέου μας Ιερού Ναού, που θα λάβουν χώρα σε λίγες εβδομάδες».

Την εκδήλωση στόλισε μουσικά η ορχήστρα ΑΕΤΟΣ, η οποία προσέφερε τις υπηρεσίες της αφιλοκερδώς, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του μεγάλου Κοινοτικού και Εκκλησιαστικού έργου, της ανέγερσης του νέου Ναού. Ωραίους παραδοσιακούς χορούς παρουσίασε η χορευτική ομάδα του Κολεγίου Αγίου Παντελεήμονος, την οποία ετοίμασε η δασκάλα δις Άντρη Παρασκευά.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ