201012005

Αποθέωσαν τους πάντες οι Βρακοφόροι της Κρήτης.

Η Παγκρήτιος Ένωσις Μελβούρνης – Αυστραλίας στα πλαίσια του «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΚΑΔΙΑ 2010» πραγματοποίησε στο “Κρητικό Χωριό“ της Μελβούρνης τον ετήσιο πανηγυρικό χορό εορτάζοντας την εκατοστή σαρακοστή τέταρτη επέτειο του ολοκαυτώματος της Ιεράς Μονής Αρκαδίου, με την παρουσία άνω των 550 ατόμων.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο εκπρόσωποι της Ιεράς Αρχιεπισκοπής π. Σταύρος Κακαβάς και ο π. Γεώργιος Αδαμάκης μετά των πρεσβυτέρων, η Υποπρόξενος της Ελλάδος στη Μελβούρνη Χρύσα Μαράντου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης, ο πρόεδρος της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας κ. Νικολακάκης, ο διευθυντής της Τράπεζας Κύπρου Βασίλης Ανεβλαβής ενώ ο οικοδεσπότης της βραδιάς, Πρόεδρος της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης Αντώνης Τσουρδαλάκης, φανερά συγκινημένος ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους για την παρουσία τους ενώ καλωσόρισε τον Όμιλο Βρακοφόρων Κρήτης με τις ακόλουθες μαντινάδες:

Χίλια καλωσορίσατε χρυσοί μας Βρακοφόροι
Φέρατε όλη τη δροσιά απ’ τα Λευκά τα Όρη.
Φέρατε και τη λεβεντιά ως Βρακοφορεμένοι
Κα με τση Κρήτης τα χρυσά ήρθατε στολισμένοι.
Κοπιάσατε στη ξενιτιά μια χαχαλιά Ομάδι
Για να τιμήσουμε μαζί το Ιερό Αρκάδι.

Αφού ο κόσμος χειροκρότησε το μικρό, εφηβικό και μεγάλο χορευτικό συγκρότημα της Παγκρητίου Ενώσεως απόλαυσε και αποθέωσε στη συνέχεια το 50λέπτο πρόγραμμα του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης που συμπεριλάμβανε τους χορούς : Ρεθεμνιώτικη Σούστα, Χανιώτικος Συρτός, Ανωγειανός Πηδηχτός, Λαζώτης, Καστρινός, Κατσιπαδιανός και Πεντοζάλης. Ενώ η ριζίτικη ομάδα τραγούδησε τρία αρχαία Ριζίτικα τραγούδια της τάβλας: Μυρίζουν και οι Βασιλικοί, Να μουν πουλί τση γένοβας και τον Ερωτόκριτο. Το καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς κάλυψαν οι καλλιτέχνες από την Κρήτη Αναστάσιος Μπαγουράκης (Λύρα – τραγούδι) και ο Μανώλης Χαχλάκης (Λαούτο), οι οποίοι κυριολεκτικά άφησαν ρέστα για την δεξιοτεχνία και την ζωντάνια τους.

Την επόμενη μέρα στην κατάμεστη εκκλησία της Παναγίας στην Ιερά Μονή του ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙΝ τελέστηκε Δοξολογία από τον Πάτερ Σπυρίδων Μπόνια, ενώ ακλούθησε η επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων. Επίσης η Ριζίτικη Ομάδα απήγγειλε και ένα τραγούδι ιστορικό για το ολοκαύτωμα της Ιεράς Μονής Αρκαδίου. Στεφάνια κατέθεσαν οι:

Ο Ιωάννης Σισόπουλος εκ μέρους του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Μελβούρνη ΙΩΑΝΝ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ Κ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΑΛΑΜΑΝΗΣ.

Η βουλευτής για τη Βόρεια Μητροπολιτική Περιφέρεια και Υφυπουργός Χωροταξίας κα Τζένη Μικάκου, ο πρόεδρος της Παγκρητίου Ενώσεως Μελβούρνης Αντώνης Τσουρδαλάκης, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης Αντώνης Κατικάκης εκ μέρους του προέδρου Στέλιου Καιγιαδάκη, ο Γενικός διευθυντής του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης Κωνσταντίνος Ζαμπετάκης, ο Σύμβουλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης Νίκος Κουκουβιτάκης εκ μέρους του προέδρου, ο αντιπρόσωπος του ΣΑΕ Ωκεανίας στη Βικτωρία και Τασμανία Κυριάκος Παπαδημητρόπουλος, ο πρόεδρος του Ελληνικού Παραρτήματος RSL Παναγιώτης Σταθόιπουλος, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Αποστράτων εφέδρων και παλαιών Πολεμιστών Γεώργιος Παναγούλιας, ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Οργανισμού αποστράτων εφέδρων Ελλήνων Ενόπλων Δυνάμεων Γεώργιος Ραχοβίτσας, ο αντιπρόσωπος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης Κώστας Προκοπίου, ο αναπληρωτής πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα Διονύσης Πατιστέας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιδικέων «ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΙΣ Ο ΣΤΑΓΕΙΡΙΤΗΣ» Πανταζής Αμαξίοπουλος, ο ταμίας της Παμμεσηνιακής Αδελφότητας . ΠΑΝΤΑΖΗΣ ΑΜΑΞΟΠΟΥΛΟΣ «Ο ΠΑΠΑΦΛΕΣΣΑΣ» Κολοκάθης και ο πρόεδρος της Ποντιακής Κοινότητας Μελβούρνης Απόστολος Αλεξιάδης.

Κατά την παραμονή του Ομίλου Βρακοφόρων Κρήτης τα μέλη της αποστολής είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τις τοπικές αρχές της Μελβούρνης συνοδευόμενοι από τον Πρόεδρο της Παγκρητίου Ένωσης Μελβούρνης Αντώνη Τσουρδαλάκη. Συγκεκριμένα στον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Μελβούρνη Χρήστο Σαλαμάνη, στον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Δέρβης κ. ΙΕΖΕΚΙΗΛ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, στην Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης.

Επίσης πραγματοποίησαν και τρία σεμινάρια Κρητικού Χορού, ένα στο Κρητικό Χωριό της Μελβούρνης για όλα τα Κρητικοπουλα, ένα στο Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο του Αγ. Ιωάννη και ένα στο Ημερήσιο Ελληνορθόδοξο Κολλέγιο των Αγ. Αναργύρων.

Έκτος από αξιοθέατα της Μελβούρνης είχαν και την ευκαιρία να επισκεφτούν το Αυστραλό Ελληνικό Μνημείο για την Μάχη της Κρήτης , το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την Ελιά της Κρήτης στους Βασιλικούς Κήπους της Μελβούρνης.

Οι εκδηλώσεις για το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΑΡΚΑΔΙΑ 2010 συνεχίστηκαν μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου με το 4ο Παναυστραλιανό Πρωτάθλημα Τένις και τον Διαγωνισμό Ταβλιού και Κρητικής Πρέφας και άλλα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ