Μεγάλος συνασπισμός μεταβλητών συνεργασίων είναι η νέα φόρμουλα προκειμένου να ξεπεραστούν οι ενδιασμοί στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού. Την ιδέα παρουσίασε ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς.O κοπιώδης δρόμος σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού μακράς πνοής ανάμεσα στα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης CDU/CSU και στο Σοσιαλδημοκρατικό SPD οδηγεί ιθύνοντα στελέχη του SPD να αναζητούν νέους και πιο «ευέλικτους» τρόπους κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο κομμάτων. Σύμφωνα με πηγές από συμμετέχοντες στη χθεσινή συνεδρίαση της Κ.Ο. ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς ανέλυσε ένα μοντέλο συνεργασίας, το οποίο περιλαμβάνει μόνο ορισμένους βασικούς και πολύ συγκεκριμένους τομείς συνεργασίας με τη Χριστιανική Ένωση στον πυρήνα του. Οι υπόλοιποι τομείς θα μείνουν επί τούτου ανοιχτοί προκειμένου να υπάρχει χώρος συζήτησης στη Βουλή και σχηματισμού πλειοψηφιών.

Φοβάται το SPD νέα ήττα

Πρόκειται στην ουσία για την ιδέα μιας κυβέρνησης μεταβλητών συνεργασιών και όχι πλέον κυβέρνηση αμιγώς μεγάλου συνασπισμού, που προέρχεται από την αριστερή πτέρυγα της παράταξης. Ο εκπρόσωπος αυτής της πτέρυγας Ματίας Μιρς δικαιολόγησε την πρότασή του μιλώντας στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο dpa με την εμπειρία του SPD από την προηγούμενη τετραετία κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. «Ήμασταν σε υπερβολικό βαθμό προσδεδεμένοι στο άρμα των Χριστιανικών Κομμάτων» είπε χαρακτηριστικά. Από τη σημερινή οπτική γωνία των πραγμάτων, η συμφωνία κυβερνητικής συνεργασίας που υπεγράφη το 2013 θα απορρίπτονταν ή θα αντιμετωπίζονταν με κριτική διάθεση από τμήματα του SPD. Ο λόγος; Η αυστηρή μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια καταγραφή και περιγραφή στη συμφωνία συνεργασίας 185 σελίδων του κυβερνητικού και νομοθετικού έργου για τα επόμενα 4 χρόνια, με αποτέλεσμα τελικά πολλοί πολίτες να μην μπορούν να ξεχωρίσουν, ποιο από τα κόμματα «πιστώνεται» κάθε νομοθετική πρωτοβουλία και προσπάθεια, όπως για παράδειγμα ο κατώτατος μισθός.

Εν ολίγοις, το SPD φοβάται μήπως στο τέλος βγει και πάλι ως ηττημένος από έναν μεγάλο συνασπισμό. Εάν όμως ορισμένα πρότζεκτ παραμείνουν ανοιχτά, τότε στην προσπάθεια να υλοποιηθούν θα γίνει πολύ πιο ευδιάκριτο, ποιος αντιμάχεται τι και ποιος υποστηρίζει τι, εν ανάγκη με τη σύμπτυξη άλλων πλειοψηφιών στη Βουλή. Ως παράδειγμα εδώ δίνεται η καθιέρωση του γάμου για όλους που επιβλήθηκε από το SPD παρά την αντίδραση της Χριστιανικής Ένωσης.

Μεταβλητές συνεργασίες και συνέργειες

Στο dpa ο Ματίας Μιρς τόνισε ότι ένα τέτοιο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας κάνει το κόμμα του πολύ πιο ελεύθερο από ό,τι ήταν μέχρι τώρα. «Δεν θα περιγράφονται με τόσο εξαντλητικό τρόπο τι θα πρέπει να κάνουμε στους διάφορους τομείς κυβερνητικής ευθύνης. Το Χριστιανοδημοκρατικό, το Χριστιανοκοινωνικό και ο Σοσιαλδημοκρατικό αντιμετωπίστηκαν ως ένα ‘μονολιθικό μπλοκ' και το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα απέρριψε προτάσεις της Αριστεράς και των Πρασίνων μόνο και μόνο από συμμόρφωση στον κυβερνητικό εταίρο, παρά το ό,τι ορισμένες ανήκαν στο εκλογικό μας πρόγραμμα» είπε χαρακτηριστικά.

Το νέο μοντέλο κυβερνητικής συνεργασίας κατά τον Μιρς θα μπορούσε να επιτρέψει στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα περισσότερες ελευθερίες για συνεργασίες και συνέργειες με άλλες κοινοβουλευτικές ομάδες. «Υπάρχουν 5 με 10 βασικά πρότζεκτ που θα πρέπει να συμφωνούμε μαζί με την Χριστιανική .Ένωση και να εφαρμόζουμε, ανάμεσα σε αυτά είναι προφανώς ο προϋπολογισμός» διευκρινίζει ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός. Ένας συνάδελφός του περιέγραψε αυτού του είδους την κυβερνητική συνεργασία ως «μια γέφυρα που πιθανώς να μπορούσαν να διαβούν πολλοί μέσα στο SPD» χωρίς να φοβούνται την αλλοίωση του προφίλ του κόμματος από την σύμπραξη με τα συντηρητικά κόμματα.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ