Σταδιακά θα αυξάνεται στη Γερμανία ο αριθμός των εμβολιασμών στους οικογενειακούς ιατρούς. Διάσκεψη Μέρκελ-κρατιδίων. Προς αυστηροποίηση των περιορισμών.Από τις 5 Απριλίου θα ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στα ιατρεία των οικογενειακών ιατρών. Αυτό αποφάσισαν σε τηλεφωνική διάσκεψη την Παρασκευή το απόγευμα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί των 16 γερμανικών κρατιδίων. Λόγω των περιορισμένων ποσοτήτων θα διατεθούν την πρώτη εβδομάδα στα 50.000 ιατρεία της χώρας γύρω στο ένα εκατομμύριο δόσεις, αναφέρεται στο κείμενο των αποφάσεων της διάσκεψης. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 20 δόσεις για κάθε ιατρείο. Σταδιακά θα διατίθεται ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός εμβολίων στα ιατρεία – ήδη την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου πάνω από τρία εκατομμύρια δόσεις. Από το κείμενο προκύπτει, ότι τον Απρίλιο θα παραδοθούν πάνω από 15 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων. Για γερμανικούς νομούς που συνορεύουν με περιοχές χωρών με ιδιαίτερα υψηλούς αριθμούς κρουσμάτων (Τιρόλο, Τσεχία, γαλλική Μοζέλ), θα διατεθούν τις αρχές Απριλίου 300.000 επιπλέον δόσεις.

Ευελιξία στους εμβολιασμούς

Και ενώ ο αριθμός των δόσεων για τα ιατρεία θα αυξάνεται εβδομαδιαίως, οι ποσότητες για τα κέντρα εμβολιασμού θα παραμένουν σταθερές στα 2,25 εκατομμύρια την εβδομάδα ως το τέλος του καλοκαιριού το Σεπτέμβριο. Τουλάχιστον μέχρι τότε θα λειτουργούν τα κέντρα εμβολιασμού. Σε συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της διάσκεψης η καγκελάριος Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση πως το καλοκαίρι θα επιτευχθεί ο στόχος να έχει ο κάθε πολίτης τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, εφόσον το επιθυμεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η καγκελάριος διαβεβαίωσε πως δε θα είχε κανένα ενδοιασμό να εμβολιαστεί με το παρασκεύασμα της AstraZeneca όταν έρθει η σειρά της.

Επειδή τις επόμενες εβδομάδες οι ποσότητες εμβολίων θα εξακολουθούν να είναι περιορισμένες, καγκελάριος και κρατίδια συμφώνησαν. ότι θα πρέπει να τηρείται η σειρά προτεραιότητας που έχει προτείνει η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμού: πρώτα θα πρέπει εμβολιαστούν τα άτομα των ευάλωτων ομάδων. Σύμφωνα με επιδημιολόγους, ο κίνδυνος για έναν ογδοντάρη που έχει μολυνθεί με κορωνοϊό να πεθάνει, είναι 600 φορές μεγαλύτερος απ’ ό,τι για έναν τριαντάρη. «Είναι σκόπιμο», τονίζεται στο κείμενο των αποφάσεων της διάσκεψης, “οι ιατροί να εμβολιάζουν πρωτίστως τους ευάλωτους ασθενείς. Παράλληλα όμως η απόφαση αφήνει στους γιατρούς περιθώρια για ευέλικτους χειρισμούς. Αν για παράδειγμα κάποιος ασθενής ακυρώσει την τελευταία στιγμή το ραντεβού του, θα μπορούσε να εμβολιαστεί αντί αυτού κάποιος άλλος που πιθανώς δεν θα είχε σειρά”, επεξήγησε η κ. Μέρκελ.

Προς «φρένο έκτακτης ανάγκης»

Τη Δευτέρα το απόγευμα καγκελάριος και πρωθυπουργοί των κρατιδίων θα συνέλθουν εκ νέου, προκειμένου να εξετάσουν την πορεία της πανδημίας και την αποτελεσματικότητα του lockdown που ισχύει από το Δεκέμβριο. Δεδομένου ότι αυξάνονται οι ρυθμοί εξάπλωσης του κορωνοϊού, δεν θα πρέπει να αναμένεται χαλάρωση των περιορισμών. Όπως επiσήμανε η κ. Μέρκελ, ο δείκτης θετικότητας πλησιάζει τα 100 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους εντός 7 ημερών. Αυτό είναι το όριο για το “φρένο έκτακτης ανάγκης”, δηλαδή για την εφαρμογή αυστηρότερων περιορισμών. «Θα πρέπει δυστυχώς να κάνουμε χρήση του φρένου έκτακτης ανάγκης», τόνισε. Δεν το επιθυμεί, δήλωσε, «αλλά δεν γίνεται διαφορετικά, αν εξετάσω την εξελίξεις των τελευταίων ημερών.»

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ