Συνέχιση του καθεστώτος Τελωνειακής Ένωσης ή μια νέα συμφωνία για ελεύθερη διακίνηση προϊόντων και υπηρεσιών προτείνει έγγραφο που δημοσιοποιεί το υπουργείο αρμόδιο για τις διαπραγματεύσεις Βρετανίας-ΕΕ.Το επίσημο έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα ο αρμόδιος για το Brexit υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις επιβεβαιώνει φήμες και δηλώσεις υπουργών που φέρουν τη βρετανική κυβέρνηση να επιδιώκει μια λύση όσο γίνεται πιο ανώδυνη για την προστασία της βρετανικής οικονομίας.

Οι πάντες έχουν συνειδητοποιήσει ότι δίχως συμφωνία ή με ένα μη συναινετικό διαζύγιο ο κίνδυνος ελεύθερης πτώσης της οικονομίας είναι δεδομένος. Επίσης η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης καταδεικνύει πως η σκληρή στάση και οι απειλές της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι έγιναν για το θεαθήναι και για μικροκομματικούς λόγους.

Ικανοποιημένοι οι εκπρόσωποι της βιομηχανίας

Στην πρόταση προβλέπεται μεταβατική περίοδος από τρία έως και πέντε χρόνια, κατά την οποία το παρόν τελωνειακό καθεστώς μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ θα παραμείνει αναλλοίωτο. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου η κυβέρνηση θα έχει χρόνο να διαπραγματευθεί εμπορικές συμφωνίες με τρίτες χώρες. Η πρόταση, που θα κατατεθεί κατά τη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης για το Brexit, η οποία ξεκινά στο τέλος Αυγούστου, χαίρει ευρείας αποδοχής από την επιχειρηματική κοινότητα. Ήδη εκπρόσωπος της Ένωσης Βρετανών Βιομηχάνων (CBI) έσπευσε να δηλώσει ότι η εξέλιξη είναι πολύ ευνοϊκή για τις επιχειρήσεις που ζουν εδώ και ένα χρόνο σε αβεβαιότητα. «Είναι εξαιρετικά θετική κίνηση από πλευράς κυβέρνησης, που τερματίζει μια περίοδο αβεβαιότητας και επιτρέπει νέες επενδύσεις», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του CBI.

Η σημερινή εξέλιξη αποδεικνύει πως το πάνω χέρι στην κυβέρνηση και το κόμμα έχει πλέον ο υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ, ο οποίος εξ αρχής πήρε στους ώμους του την εκστρατεία παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Τελωνειακή Ένωση.

Μαρία Καστρισιάνακη, Λονδίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ