Κάποιοι πελάτες δεν καλοβλέπουν το κέρινο ομοίωμα της Άνγκελα Μέρκελ στο εστιατόριο του Αλέξη Βαΐου. Έτσι, το ομοίωμα μετακομίζει στα γραφεία των Χριστιανοδημοκρατών.Η προϊστορία είναι γνωστή: ο Αλέξης Βαΐου, ιδιοκτήτης ελληνικού εστιατορίου στο Μπρεμερχάφεν της Γερμανίας, δηλώνει φανατικός θαυμαστής της Άνγκελα Μέρκελ και μάλιστα προ ετών είχε παραγγείλλει ένα μεγάλο κέρινο ομοίωμά της, το οποίο έχει τοποθετήσει στο εστιατόριό του. Το ομοίωμα, παρόμοιο με αυτό που βλέπει κανείς στο Μουσείο Μαντάμ Τισό, κατασκευάστηκε στην Κίνα, αναπαριστά την Άνγκελα Μέρκελ σε φυσικό μέγεθος, με το γνωστό γαλάζιο μπλέιζερ και στοίχισε περίπου 10.000 ευρώ.

«Ο Αλέξης είναι ο μεγαλύτερος οπαδός της Μέρκελ» έγραφε το 2015 το Spiegel Online, εννοώντας βέβαια τον Αλέξη Βαΐου και όχι κανέναν άλλον Αλέξη. Ο ίδιος δήλωνε στους Γερμανούς δημοσιογράφους ότι «δεν θα ξεχάσει ποτέ ό,τι έκανε η Άνγκελα Μέρκελ για την Ελλάδα», δρομολογώντας το ένα πρόγραμμα διάσωσης μετά το άλλο. Αρχικά ο Αλέξης Βαΐου ήθελε να κρατήσει για πάντα το ομοίωμα αυτό στο εστιατόριό του. Φαίνεται όμως ότι κάποιοι από τους πελάτες του έχουν διαφορετική άποψη, ιδιαίτερα όταν πίνουν και κανένα ποτηράκι παραπάνω… Το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA) αποκαλύπτει ότι «μερικοί νεαροί θαμώνες, υπό την επήρεια αλκοόλ, δεν επέδειξαν ισεβασμό προς το ομοίωμα» κι έτσι ο Αλέξης Βαΐου άλλαξε γνώμη και, την περασμένη Πέμπτη, παρέδωσε την κέρινη Μέρκελ στα γραφεία του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) στη Βρέμη.

Ευχές για την καγκελάριο μέσω του Τύπου

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt το ομοίωμα έχει τοποθετηθεί πλέον στον προθάλαμο του γραφείου της κοινοβουλευτικής ομάδας. «Είναι ο κατάλληλος χώρος», εκτιμά ο Αλέξης Βαΐου, πιστεύει ωστόσο ότι χρειάζονται ακόμη κάποιες διορθώσεις στις λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, λείπει ένα τρίτο κουμπί στο μπλέιζερ, η αλυσίδα-κόσμημα θέλει αλλαγή, όπως επίσης και η κόμμωση στο κέρινο ομοίωμα. Κατά τα άλλα το ομοίωμα απεικονίζει την Άνγκελα Μέρκελ σαφώς νεότερη, αλλά μάλλον δεν γίνεται αλλιώς. «Οι Κινέζοι προβάλλουν πάντα το νεανικό, το παλαιό δεν το μπορούν…» εξηγεί ο ίδιος ο Αλέξης Βαΐου στην εκπομπή Buten un Binnen, στην τοπική τηλεόραση.

Το ομοίωμα έφτασε με μεγάλη καθυστέρηση από τη Σανγκάη, προφανώς λόγω διατυπώσεων. Μέχρι να έρθει, ο Αλέξης Βαΐου είχε τοποθετήσει στο εστιατόριό του, ως υποκατάστατο, μία τεράστια φωτογραφία, με τη Μέρκελ να απαθανατίζεται πάλι σε φυσικό μέγεθος. Αρχική του πρόθεση ήταν να χρεώνει πέντε ευρώ για κάθε φωτογραφία με την κέρινη Μέρκελ, με τα έσοδα να πηγαίνουν σε φιλανθρωπικές δράσεις. Ωστόσο η καγκελαρία, με επιστολή της, τον ενημέρωσε ότι η Άνγκελα Μέρκελ δεν θα ήθελε να χρησιμοποιείται το όνομά της για να συγκεντρωθούν χρήματα, έστω και αν πρόκειται για κοινωφελείς σκοπούς. Αλλά αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τον θαυμασμό του Αλέξη Βαΐου για την απερχόμενη καγκελάριο. Γι αυτό άλλωστε, κάθε χρόνο στα γενέθλιά της, στις 17 Ιουλίου, της εύχεται Χρόνια Πολλά με πληρωμένη καταχώρηση στην εφημερίδα Bild.

Γιάννης Παπαδημητρίου (DPA, Die Welt, SAT1)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ