Το ιταλικό στρατιωτικό πλοίο Diciotti διέσωσε εκατόν εβδομήντα επτά μετανάστες και πρόσφυγες που επέβαιναν σε ένα μικρό, ξύλινο καράβι. Εδώ και τέσσερις ημέρες όμως η κατάσταση παραμένει στάσιμη.Η Ρώμη επιμένει ότι η Μάλτα έπρεπε να βοηθήσει τους «απελπισμένους της θάλασσας», οι οποίοι είχαν περάσει από τα χωρικά της ύδατα. Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, ταχύπλοα της Μάλτας ανεφοδίασαν τους μετανάστες με τρόφιμα και τους έδωσαν φάρμακα αλλά δεν προσέφεραν δικό τους ασφαλές λιμάνι.

Προς το παρόν, το ιταλικό πλοίο παραμένει στ’ ανοικτά του νησιού της Λαμπεντούζα, εν αναμονή οριστικών αποφάσεων.

Το ιταλικό υπουργείο εξωτερικών, μέσω και του ίδιου του υπουργού, Έντσο Μοάβερο Μιλανέζι, ζήτησε επίσημα από τις Βρυξέλλες να βοηθήσουν. Με στόχο να υπάρξει άμεση και ουσιαστική πρωτοβουλία για την κατανομή των μεταναστών σε διάφορες χώρες-μέλη. Όπως συνέβη, δηλαδή, και στο πρόσφατο παρελθόν, μετά από την σχετική ιταλική επιμονή.

Η Ιταλία έχει αλλάξει πολιτική

Η κυβέρνηση του Τζουζέπε Κόντε θέλει και πάλι να στείλει το μήνυμα ότι η Ιταλία έχει αλλάξει πολιτική στο μεταναστευτικό και ότι δεν εννοεί να σηκώσει όλο το σχετικό βάρος, μόνον και μόνον λόγω του ότι οι ακτές της είναι οι πλησιέστερες σε εκείνες της Λιβύης.

Ο δε υπουργός εσωτερικών και γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι, ανεβάζει –όπως συνηθίζει-τους τόνους, και δηλώνει: «εάν η Ευρώπη δεν μας βοηθήσει, θα αναγκαστούμε να μεταφέρουμε τους ανθρώπους αυτούς σε λιμάνι της Λιβύης». Πολλοί παρατηρητές όμως κρίνουν κάτι τέτοιο περίπου ανέφικτο, από την στιγμή που θα αποτελούσε απώθηση, η οποία και θα προκαλούσε οξύτατες αντιδράσεις.

Οι επόμενες κινήσεις ουσιαστικά είναι σαφές ότι ανήκουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία θα πρέπει να βρει την λύση εντός της Ένωσης.

Αθανασία Συγγελλάκη, Ρώμη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ