Η εθνολαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας δια του υπουργού Ματέο Σαλβίνι δεν θέλει να παραδεχθεί ότι με τη ρητορική της υποδαυλίζει τη ξενοφοβία και τη μισαλλοδοξία. Από τον Σεπτέμβριο αναμένονται κινητοποιήσεις στη Ρώμη.Το ανθρωποκυνηγητό εναντίον αλλοδαπών στη γερμανική πόλη Κέμνιτς στρέφει την προσοχή σε αντίστοιχα γεγονότα σε μιαν άλλη χώρα της ΕΕ, την Ιταλία. Οι επιθέσεις με ρατσιστικό υπόβαθρο έχουν πολλαπλασιαστεί το τελευταίο διάστημα. Πριν λίγο καιρό, ένας 13χρονος με ψεύτικο πιστόλι πυροβόλησε εναντίον μετανάστη από την Γκάμπια φωνάζοντας ρατσιστικά συνθήματα. Ένας Μαροκινός που τον καταδίωκαν δύο Ιταλοί έχασε τη ζωή του. Στη Νάπολh, μάγειρας από το Μαλί πυροβολήθηκε, όπως και ένα μωρό Ρομά στη Ρώμη. Στη Σικελία ένας Σενεγαλέζος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού.

Σαλβίνι: Αριστερή εφεύρεση ότι η Ιταλία βυθίζεται στο ρατσισμό

Καθημερινά διαβάζει και ακούει κανείς στα ιταλικά ΜΜΕ για επιθέσεις εναντίον μεταναστών. Βέβαια τα όρια για το εάν τα κίνητρα είναι πάντα ρατσιστικά παραμένει υπό διερεύνηση, συχνά είναι δυσδιάκριτα. Ο Ματέο Σαλβίνι, ο υπουργός Εσωτερικών από το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκας του Βορρά, απορρίπτει την κατηγορία ότι η Ιταλία βυθίζεται σε κύματα ρατσισμού υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για εφεύρεση των αριστερών. «Όταν σε ένα επεισόδιο οι μισοί άνθρωποι που συλλαμβάνονται ή προσάγονται είναι ξένοι, δεν σημαίνει ότι ο Σαλβίνι είναι κακός και άσχημος, αλλά ότι μια εκτός ελέγχου μετανάστευση μπορεί να φέρει κοινωνικές διενέξεις στη χώρα» λέει.

Μεγάλο τμήμα της αντιπολίτευσης ωστόσο έχει διαφορετική άποψη. Θεωρεί ότι η εθνολαϊκιστική κυβέρνηση από το κίνημα Πέντε Αστέρια και την ακροδεξιά Λέγκα έχει κάνει το ρατσισμό κοινωνικά ανεκτό και ότι υποδαυλίζει τη βία εναντίον των ξένων χρησιμοποιώντας αιχμηρό τόνο εναντίον τους. Ο Μαουρίτσιο Μαρτίνα από το Δημοκρατικό κόμμα θέλει να οργανώσει μεγάλη διαδήλωση εναντίον του ρατσισμού τον Σεπτέμβριο, όταν όλοι γυρίσουν από τις διακοπές.

Κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο

«Αυτή η χώρα διατρέχει τον κίνδυνο να επεκταθεί ακόμη περισσότερο το κλίμα ξενοφοβίας, ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Δεν πρέπει να το θεωρήσουμε τμήμα της κανονικότητας. Όποιος το αρνείται, κάνει τον εαυτό του συνυπεύθυνο. Δεν θέλουμε μια Ιταλία που να βυθιστεί στο μίσος, την εκδίκηση και τη μισαλλοδοξία». Αυτές τις ημέρες γίνεται όλο και πιο σαφές ότι η ιταλική κοινωνία είναι βαθιά διαιρεμένη. Σε αυτό συμβάλει και το ότι η Ιταλία έχει αφεθεί από την ΕΕ μόνη της στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και των προσφύγων που έρχονται συνεχώς από τη Μεσόγειο. Φαίνεται ότι η χώρα στην πραγματικότητα δεν έχει επεξεργαστεί διεξοδικά το φασιστικό της παρελθόν.

Γι αυτό και ο ηθοποιός Αμίν Νουρ από τη Σομαλία, πρόεδρος της Ένωσης Μαύρων της Ιταλίας, υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι κατά βάθος δεν είναι ρατσιστές αλλά αμαθείς. Εκείνος, όπως λέει, θα συνεχίσει να μάχεται εναντίον του ρατσισμού, ανεξαρτήτως κομμάτων στην κυβέρνηση. Στην Ιταλία ήρθε όταν ήταν 4 χρονών μαζί με τη μητέρα του. Στα ρατσιστικά σχόλια που δέχεται κατά καιρούς απαντά με ειρωνεία.

Λίζα Βάις/ ARD/ Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ