Την αναδιοργάνωση του χώρου Σένγκεν, κορωνίδα των στόχων του Εμμ. Μακρόν για τη γαλλική προεδρία, μελετούν από νωρίς το πρωί στη Λίλλη οι 27 ευρωπαίοι υπ. Εσωτερικών.Η σύνοδος βασίζεται στις θέσεις που ανέπτυξε ο Γάλλος πρόεδρος κατά τη χθεσινή προπαρασκευαστική άτυπη συγκέντρωση στη γειτονική πόλη Τουρκουέν. Βασική προτεραιότητα για τον Μακρόν είναι, όπως είπε, «να βάλουμε ξανά την πολιτική στην καρδιά της διακυβέρνησης Σένγκεν». Πρότεινε τη δημιουργία μιας συντονιστικής επιτροπής, εξοπλισμένης με έναν μηχανισμό ταχείας επέμβασης, προκείμενου να ενεργεί καλύτερα σε περίπτωση κρίσης στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Εξέφρασε τη λύπη του για την «έλλειψη συντονισμένης πολιτικής» για την ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων, τη μετανάστευση, και το άσυλο. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα πραγματικό Συμβούλιο Σένγκεν για τη διακυβέρνηση του χώρου, όπως κάνουμε για την ευρωζώνη» εξήγησε.

Οι αρμόδιοι υπουργοί θα συγκεντρώνονται τακτικά γύρω από έναν συντονιστή. Ο Εμμανουέλ Μακρόν μάλιστα επείγεται, όρισε την πρώτη συνάντηση για τις 3 Μαρτίου, την επομένη της συνόδου των αρμόδιων υπουργών. Ο Γάλλος πρόεδρος ευελπιστεί «να γίνει αυτό το Συμβούλιο το πρόσωπο μιας ισχυρής Ευρώπης» όπως υπογράμμισε.

Αύριο Παρασκευή, στη Λίλλη πάντα, θα πραγματοποιηθεί μια αντίστοιχη άτυπη συγκέντρωση για τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο και πάλι της γαλλικής προεδρίας στην ΕΕ.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ