Ολοκληρώνεται το άτυπο Συμβουλίο Κορυφής της ΕΕ στο Σάλτσμπουργκ. Ειδική σύνοδος για το Brexit τον Νοέμβριο και για το μεταναστευτικό τον ερχόμενο Φεβρουάριο.Οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι καθοριστικοί σε σχέση με τη μορφή που θα έχει η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, δηλαδή αν θα είναι συντεταγμένη ή χωρίς συμφωνία. Από την άλλη, το προσφυγικό εξακολουθεί να διχάζει τους Ευρωπαίους, καθιστώντας προβληματική την εξεύρεση λύσεων σε βασικά ζητήματα μέχρι το τέλος του έτους.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα της διήμερης άτυπης συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών, χθες και σήμερα στο Σάλσμπουργκ της Αυστρίας και σε σχέση με τα δύο παραπάνω ζητήματα.

Αναφορικά με το Βrexit στην αυστριακή πόλη δεν σημειώθηκε κάποια πρόοδος, δεν αναμένονταν άλλωστε, ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε σύγκλιση μιας έκτακτης συνόδου κορυφής το Νοέμβριο, προκειμένου να αναζητηθεί κοινά αποδεκτή συμφωνία τέσσερις μήνες πριν από την προγραμματισμένη για το Μάρτιο του 2019 έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Διαφωνίες επί διαφωνιών

Προς το παρόν υπάρχει αδιέξοδο τόσο στις διαπραγματεύσεις σε σχέση με το ιρλανδικό ζήτημα, δηλαδή αν θα παραμείνουν ανοικτά τα σύνορα της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Βrexit, όσο και στον καθορισμό της μελλοντικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ευρώπη. Στο Σάλσμπουργκ απλώς η μια πλευρά ζητούσε από την άλλη να κάνει ένα βήμα.

Στο μεταναστευτικό-προσφυγικό, η διαφωνία αφορά όλα τα βασικά ζητήματα που βρίσκονται στο «τραπέζι». Όλα τα κράτη μέλη μπορεί να συμφωνούν ότι θα πρέπει να ενισχυθούν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ωστόσο διαφωνούν μεταξύ τους στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνει, αλλά και στο καταμερισμό των βαρών. Η σημαντικότερη διαφωνία έχει να κάνει με την κατηγορηματική άρνηση των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να δεχθούν την αναθεώρηση του κανονισμού του Δουβλίνου για το άσυλο, ώστε να υπάρξει μια κατανομή των βαρών μεταξύ των χωρών της πρώτης γραμμής, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία και των υπολοίπων στη διαχείριση των προσφύγων σε περιόδους κρίσεων Το Φεβρουάριο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συναντηθούν στο Κάιρο με τις αραβικές χώρες της βόρειας Αφρικής με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας στην καταπολέμηση των διακινητών παράτυπων μεταναστών.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ