Το είπε και το έκανε ο ομοσπονδιακός προπονητής Χάνσι Φλικ: Στην αποστολή για το Μουντιάλ του Κατάρ παίρνει μαζί του τους πιο «φορμαρισμένους» παίκτες, όχι απαραίτητα τους καλύτερους.Τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου 2014. Λίγο πριν το τέλος του αγώνα, Γερμανία και Αργεντινή είναι ισόπαλες 1-1 και όλα δείχνουν ότι ο τίτλος θα κριθεί στην παράταση. Στο 88' ο προπονητής της Νατσιοναλμάνσαφτ Γιόαχιμ Λεβ σηκώνει από τον πάγκο τον Μάριο Γκέτσε, έναν «καλλιτέχνη» του ποδοσφαίρου, μάλλον παρεξηγημένο στη γερμανική κοινή γνώμη, γιατί λειτουργεί πιο πολύ με τη διαίσθηση και δεν οργώνει το γήπεδο επί 90 λεπτά. «Θέλω ένα γκολ», του ψυθιρίζει. Λίγo πριν τελειώσει η παράταση γίνεται το αδιανόητο: Ο Μάριο Γκέτσε κοντρολάρει με το στήθος σέντρα του Αντρέ Σίρλε και, πριν ακουμπήσει η μπάλα στο έδαφος, πιάνει ένα αριστερό βολέ που αφήνει άγαλμα τον Αργεντινό τερματοφύλακα Ρομέρο. Η Γερμανία θα κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι Γερμανοί φίλαθλοι θα ανακηρύξουν «γκολ της δεκαετίας» τη χορευτική φιγούρα του Γκέτσε.

Κι όμως, ο καλλιτέχνης του ποδοσφαίρου δεν κατάφερε να στεριώσει στην Μπάγερν Μονάχου. Πέρασε στην αφάνεια, δοκίμασε την τύχη του στην ολλανδική Φέγιενορντ και το περασμένο καλοκαίρι πήρε μεγάλο ρίσκο, υπογράφοντας συμβόλαιο στην Άϊντραχτ Φρανκφούρτης. Ήταν η κίνηση-ματ στην καριέρα του Μάριο Γκέτσε: Ο ξεχασμένος ήρωας του 2014 συνέβαλε τα μέγιστα στην κατάκτηση του Europa League από την Άϊντραχτ, για να τραβήξει την προσοχή του νέου ομοσπονδιακού προπονητή Χάνσι Φλικ. Η κλήση του στη Νατσιοναλμάνσαφτ για το Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ ήταν η μεγαλύτερη, αλλά όχι η μοναδική έκπληξη που επεφύλασσε ο Φλικ, ανακοινώνοντας τη γερμανική αποστολή. «Είναι πολύ γυμνασμένος, μπορεί να παίξει και τρία παιχνίδια σε μία εβδομάδα και βέβαια είναι μία ποδοσφαιρική ιδιοφυία», επισημαίνει.

Νέα ονόματα στην εθνική ομάδα

Ο Χάνσι Φλικ έχει ξεκαθαρίσει, εδώ και πολύν καιρό, ότι λόγω του «σφιχτού» αγωνιστικού προγράμματος δεν θα έχει χρόνο για εντατική προετοιμασία με την Νατσιοναλμάνσαφτ στο Κατάρ, γι αυτό θα πάρει μαζί του μόνο τους ποδοσφαιριστές που βρίσκονται σε κορυφαία φόρμα. Με αυτά τα κριτήρια εξηγούνται δύο ακόμη μεγάλες εκπλήξεις: Στην εθνική ομάδα καλείται ο μόλις 17χρονος Γιουσούφα Μουκόκο, που κάνει φέτος σπουδαία πράγματα με τη φανέλα της Μπορούσια Ντόρτμουντ, αλλά και ο 29χρονος Νίκλας Φίλκρουγκ από τη νεοφώτιστη Βέρντερ Βρέμης.

Ποδοσφαιρικά, ο Φίλκρουγκ είναι το αντίθετο του Γκέτσε: ένας παίκτης-παγοθραυστικό, που θυμίζει τον ανίκητο στον «αέρα» Χορστ Χρούμπες, αλλά με καλύτερη τεχνική κατάρτιση. Το αποδεικνύει άλλωστε στη φετινή Μπουντεσλίγκα. Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο Χάνσι Φλικ «έχει δέκα γκολ στο ενεργητικό του, το μομέντουμ είναι υπέρ του».

Μεγάλη έκπληξη είναι όμως και ο αποκλεισμός του έμπειρου αμυντικού Μαρκ Χούμελς, ο οποίος στα 34 χρόνια του παραμένει στυλοβάτης στην άμυνα της Μπορούσια Ντόρτμουντ. Ακόμη και η Bild, που δεν συνηθίζει να ασκεί κριτική στον Χάνσι Φλικ, υποστηρίζει ότι «ο Χούμελς θα έπρεπε να συμπεριληφθεί στην αποστολή». Ο ίδιος ο παίκτης κάνει λόγο για «μία από τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις στη ζωή του».

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο Χάνσι Φλικ προτιμά τους νεότερους. Στην αποστολή για το Κατάρ, με τη Γερμανία να περιλαμβάνεται στα φαβιρί για την κατάκτηση του τίτλου, συμμετέχουν τέσσερις πάικτες άνω των 30 ετών, που είχαν δώσει το παρών και στα γήπεδα της Βραζιλίας το 2014. Κορμός της Νατσιοναλμάνσαφτ παραμένει η γνωστή «παρέα» έμπειρών παικτών της πρωταθλήτριας Μπάγερν Μονάχου (Νόιερ, Γκνάμπρι, Γκορέτσκα, Κίμιχ, Σανέ, Μίλερ- εξαίρεση ο μόλις 19χρονος Μουσιάλα). Άλλα γνωστά ονόματα που θα δούμε στα γήπεδα του Κατάρ είναι ο επιθετικός Κάι Χάφερτς της Τσέλσι, ο τουρκικής καταγωγής Ιλκάι Γκιντογκάν της Μάντσεστερ Σίτυ και ο αμυντικός Αντόνιο Ρίντιγκερ, που αγωνίζεται πλέον στη Ρεάλ Μαδρίτης.

Ακλόνητος ο Νόιερ

«Σημαία» της Νατσιοναλμάνσαφτ παραμένει βέβαια, σε μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση, ο Μάνουελ Νόιερ. Στα 36 του χρόνια ο τερματοφύλακας της Μπάγερν φαίνεται να έχει ξεπεράσει τους τραυματισμούς που τον ταλαιπωρούσαν στο πρόσφατο παρελθόν. Μαζί του στην αποστολή θα είναι ο Μαρκ-Αντρέ τερ Στέγκεν της Μπαρτσελόνα, αλλά και ο Κέβιν Τραπ της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία έχει βγάλει μία ακόμη αξιόλογη «φουρνιά» τερματοφυλάκων. Τα τελευταία χρόνια ο πρωταθλητής Ελλάδας Ολυμπιακός είχε την ατυχία να βρεθεί απέναντι σε δύο από αυτούς, που σίγουρα του στέρησαν πολύτιμους βαθμούς στην προσπάθειά του να διακριθεί στην Ευρώπη. Πρόκειται για τον Κέβιν Τραπ της Άϊντραχτ Φρανκφούρτης και τον Μαρκ Φλέκεν της Φράιμπουργκ. Πολλοί εκτιμούσαν ότι και οι δύο θα συμπεριληφθούν στην αποστολή της Νατσιοναλμάνσαφτ για το Κατάρ. Τελικά θα δώσει το παρών μόνο ο Τραπ, καθώς ο ομοσπονδιακός προπονητής Χάνσι Φλικ αποφάσισε να πάρει μαζί του μόνο τρεις και όχι τέσσσερις τερματοφύλακες.

Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ