Με θέρμη ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του Πανελληνίου Συνδέσμου Βραγκιανιτών Καρδίτσας εκατό και πλέον Βραγκιανίτες και Αργιθεάτες, οι οποίοι απόλαυσαν ένα… ιστορικό ταξίδι στα Βραγκιανά, όπως χαρακτήρισε τη συνάντηση –για την παρουσίαση του βιβλίου «Η Μεγάλη Νύχτα- ο πρόεδρος του συλλόγου Κωνσταντίνος Αγόρης.

 

Την εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ (Αθήνα), για το επετειακό βιβλίο των 150 ετών από την άλωση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βραγκιανών, τίμησαν με την παρουσία τους η βουλευτής ΝΔ Καρδίτσας Ασημίνα Σκόνδρα, ο συνεργάτης του βουλευτή ΝΔ Κώστα Τσιάρα, Κώστας Μακρυγιάννης, ο παπα-Άγγελος από τα Βραγκιανά, οι δημοτικοί σύμβουλοι Αργιθέας και υποψήφιοι δήμαρχοι της ίδιας περιοχής Λάμπρος Τσιβόλας και Βασίλης Καρανίκας, ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παπακώστας, ο πρόεδρος του συλλόγου απανταχού Καρδιτσιωτών Κωνσταντίνος Κουσαής, η υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων του συλλόγου απανταχού Καρδιτσιωτών Βασιλική Τσιαπώκη, ο πρόεδρος του συλλόγου Καλή Κώμης Στέλιος Σίλας, ο πρόεδρος του συλλόγου Στεφανιάδας Βασίλης Στεργίου, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Καρδιτσιωτών Αττικής Λάζαρος Καραούλης, ο πρόεδρος του επιστημονικού συνδέσμου Αιτωλών και Ακαρνάνων και δημοσιογράφος – συγγραφέας Κωστής Τσιάκαλος και ο πρόεδρος της Πανθεσσαλικής Στέγης Στέφανος Κούτρας.

 

Την παρουσίαση έκαναν ο πρόεδρος του συλλόγου Αργιθεατών Αθήνας Θανάσης Καραγεώργος και ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Λάμπρος Πολύζος, που επιμελήθηκαν την έκδοση για τον σύλλογο καθώς και ο δημοσιογράφος Ηλίας Προβόπουλος. Στο συντονισμό της εκδήλωσης βρισκόταν ο δημοσιογράφος και πρόεδρος του συλλόγου, Κωνσταντίνος Αγόρης.

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε οπτική παρουσίαση των μέχρι τώρα γνωστών δεδομένων, ενώ ο Θανάσης Καραγεώργος έφερε στην επιφάνεια νέα στοιχεία τόσο για την ΙΜ Μεταμόρφωσης του Σωτήρος και τα Βραγκιανά, όσο και για την ευρύτερη περιοχή. Στοιχεία που δείχνουν τη συνεχή και αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής, από τους κλασικούς χρόνους μέχρι σήμερα. Μέσω φωτογραφιών παρουσιάστηκε από τον Λάμπρο Πολύζο η εισβολή των Τουρκαλβανών στη Μονή κατά τη μοιραία βραδιά, όπως διασώθηκε μέσα από διηγήσεις ηλικιωμένων χωριανών, καθώς και τα σημεία πνιγμού – τραγικό τέλος των δύο Βραγκιανιτών, που είχαν υποδείξει στους εισβολείς τον τρόπο εισόδου στη Μονή.

 

Ακόμη, έγινε κατατοπιστική ανάλυση της επιγραφής κτίσης της μονής, σε σύγκριση με άλλες χρονολογίες που υπάρχουν μέσα στο μοναστήρι και δόθηκε η πλέον προφανής ερμηνεία της χρονολόγησης που δίνεται με την επιγραφή ΧΑΝΕ ως χρονολογία από (Χ)ριστού ΑΝΕ, ήτοι 1055 ΙΟΥΛΙΟΥ 11, χρονολογία η οποία είναι πιο κοντά στην περίοδο της εικονομαχίας και της μεταφοράς εικόνων από τη Μικρά Ασία στα Άγραφα για να σωθούν.

VRAGKIANA1

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ