Τεράστια επιτυχία σημείωσεκαι φέτος το 33ο πανελλήνιο αντάμωμα Σαρακατσαναίων που είχε τα χαρακτηριστικά εθνικού αναγεννητικού προσκλητηρίου κόντρα στην κρίση και στην κούραση των Ελλήνων.

Το πάθος των μελών τη Διοίκησης της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων, η οποία έχει την έδρα της στη Θεσσαλονίκη, να γίνει φωτεινό ορόσημο για ολόκληρο τον Ελληνισμό. Το φετινό αντάμωμα στο Περτούλι Τρικάλων έφερε το ποθούμενο αποτέλεσμα. Από τη ρίζα τους πεισματάρηδες, δουλευταράδες και αγωνιστές, οι Σαρακατσαναίοι αντιλήφθηκαν ότι το φετινό αντάμωμα θα έπρεπε να σαλπίσει ένα εθνικό προσκλητήριο  για μια αναγεννητική προσπάθεια, ξεπερνώντας τα εμπόδια που έβαλε μπροστά στους αιφνιδιασμένους από τα πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά τη οικονομική και όχι μόνο κρίσης, Έλληνες.

 

Ούτε τους υπέδειξε κανείς, ούτε ρώτησαν κανέναν. Όταν γίνεται «σχολείο» η πραγματικότητα, ο καθείς αναμετριέται μαζί της και χρεώνεται με το μερίδιο των ευθυνών που αντέχουν οι ώμοι του. Άλλωστε, τι είναι το Αντάμωμα;  είναι ο θησαυρός της Παράδοσης που εποπτεύει τη ζωή μας, μας θυμίζει ποιοι είμαστε και μας εμποδίζει να ξεχάσουμε αλλά και να τα χάσουμε…

 

Τα μέλη της Διοίκησης της Ομοσπονδίας είχαν πάρει μέρος πολλές φορές στα ετήσια ανταμώματα και ακριβώς γι αυτό το λόγο αισθάνθηκαν ότι ειδικά φέτος πρέπει να μπει όσο το δυνατόν ψηλότερα ο πήχης. Τεράστια προσπάθεια συντονισμού και υλοποίησης ενός τριήμερου προγράμματος σε πολύ  δύσκολες εποχές. Τεράστια, ευτυχώς, υπήρξε και η επιτυχία!

 

Το 33ο Αντάμωμα πήρε το χαρακτήρα ενός συμβολισμού και μηνύματος των Πανελλήνων, ενότητας, κοινής προσπάθειας, δύναμης, πίστης, και αισιοδοξίας. Οι Σαρακατσαναίοι, με τις τελετές και τις γιορτές τους, αναβαπτίζονται διαρκώς, μαθαίνοντας να μην λυγίζουν και να μετρούν τα δύσκολα συγκρίνοντάς τα με αυτά που πέρασαν οι πρόγονοί τους, από την προ Χριστού περίοδο, καθότι πρωτοέλληνες, στα χρόνια της Μεγάλης Νύχτας(Τουρκοκρατία) και μέχρι τους καιρούς μας. Αυτό το πνεύμα κατεύθυνε τις ατέλειωτες ώρες δουλειάς αλλά και τους έδινε φτερά να πετούν προς τον ευγενέστατο σκοπό τους με το πύρωμα τη καρδιάς τους. Για να είναι όσο το δυνατόν πιο αυθεντικό και να εμπνεύσει το φετινό πρόγραμμα, η διοίκηση έδωσε δικαιοδοσία στους νέους, οι οποίοι αποδείχτηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, αλλά και ακούραστοι, αφού ήταν αυτοί, ως καλλιτέχνες, ως τραγουδιστές και χορευτές, που πρωταγωνίστησαν στο άνοιγμα του Ανταμώματος και στο Σαρακατσάνικο γλέντι στα Περτουλιώτικα λιβάδια, σε υψόμετρο 1150 μέτρων.

 

Ο αριθμός των επισκεπτών την πρώτη μέρα του ανταμώματος ξεπέρασε κάθε προσδοκούμενο. Οι Πανέλληνες αυτοί δεν ξέχασαν την κρίση, θυμήθηκαν όμως ότι είναι ανθρώπινο να σε καταβάλουν οι περιστάσεις, αλλά δεν είναι γνώρισμα της πανάρχαιας Ελληνικής ράτσας των Σαρακατσαναίων να παραδινόμαστε στη μοίρα μας. Το Αντάμωμα, με κύριο γνώρισμα την Ελληνική λεβεντιά των Σαρακατσαναίων, σάλπισε το εθνικό προσκλητήριο για μια καινούρια αρχή.

 

Το τριήμερο ταξίδι στα μονοπάτια της παράδοσης  άρχισε  την Παρασκευή  με τον χαιρετισμό που απηύθυνε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας κ. Χρήστος Βασιλούδης, που ανήκει στη νεολαία, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στη φιλοσοφία που εμπνέει και κινεί τα μέλη της Διοίκησης. Τον ενθουσιασμό της νεολαίας εξέφρασε εμπνευσμένα στο δικό της χαιρετισμό η επικεφαλής της επιτροπής Νεολαίας, κ. Ειρήνη Καρατάσιου.

 

Ακολούθησε παρουσίαsarakatsanaioi1ση από τον υπεύθυνο της ηλεκτρονικής  εφημερίδας  «ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ» κύριο Νάστο Σπύρο,  της  φιλοσοφίας  της έκδοσης  της  νέας ηλεκτρονικής εφημερίδας της Ομοσπονδίας.

 

Στην συνέχεια η  επιτροπή του διαδικτυακού ραδιοφώνου της Ομοσπονδίας (κ. Όλγα Σδρίβα, κ. Αγγελική Κατρή, κ. Γεώργιος Μπάρμπας) παρουσίασε  την ονομασία του ραδιοφώνου: «ΡΑΔΙΟ ΗΧΩ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ».

 

Η συνάντηση των επισκεπτών στο εξαιρετικά προνομιούχο φυσικό τοπίο της περιοχής διαμόρφωσε την εικόνα μιας μεγάλης οικογένειας, που απέδιδε αυθεντικά αυτό που αποτελεί ένα από τα μοναδικά χαρακτηριστικά του οικουμενικού Ελληνισμού, οι κοινότητες του οποίου όπως  λέει και το γνωστό τραγούδι-κάνουν άλλο Γαλαξία.

 

Το απόγευμα του Σαββάτου παρουσιάστηκε το πρώτο μέρος του Σαρακατσάνικου ΓΑΜΟΥ –ΧΑΡΑ  (προξενειό, σεβάσματα, ράψιμο φλάμπουρα, πιάσιμο προζυμιών)

 

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο μεγάλο γλέντι με συμμετοχή 4.000 περίπου επισκεπτών και το οποίο έφερε τη σφραγίδα της Σαρακατσάνικης ταυτότητας που έχει γνώρισμά της την ανθρωπιά, την οικειότητα χωρίς τίποτα προσποιητό, της γνήσιας ελληνικής λεβεντιάς, της περηφάνιας, αλλά και της ευδαιμονίας που γεννά ο συνδυασμός της μουσικής, των τραγουδιών και της όλης ατμόσφαιρας, με το ανθρώπινο στοιχείο να προσαρμόζεται και να γίνεται μέρος της σπουδαίας και γνήσιας αυτής ελληνικής βραδιάς.

 

Η κύρια εκδήλωση του προγράμματος του Ανταμώματος, με τη συμμετοχής πολλών επίσημων προσκεκλημένων, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής, 30 Ιουνίου, και άρχισε με   τον καθιερωμένο Αγιασμό .

 

Στο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ Γεώργιος Μουτσιάνας ευχαρίστησε όλους για την προσέλευσή τους στην κορυφαία εκδήλωση της Ομοσπονδίας και αναφέρθηκε, ακριβώς, στο σκεπτικό που προσανατόλισε τις σκέψεις και τις ενέργειες της Διοίκησης, ώστε το Αντάμωμα να διευρύνει τον ορίζοντά του, βάζοντας μπροστά τις απεριόριστες δυνατότητες του Ελληνισμού κι αφήνοντας πίσω την κρίση ως τεχνητό κατασκεύασμα μιας εποχής με ανατροπές χωρίς την έγκριση των λαών.

 

Την εκδήλωση χαιρέτησαν, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Βουλγαρίας κ. Μπαλέστραβος  Κώστας, και ο γραμματέας του συλλόγου Σαρακατσαναίων Σκοπίων κ. Χρήστου.

 

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, έγινε η απονομή των βραβείων(χρηματική επιταγή) Ρουπακιά-Μπασδάνη στους δύο Σαρακατσαναίους που αρίστευσαν στις πανελλαδικές εξετάσεις του προηγούμενου έτους, την  κ. Ράπτη  και τον κ. Μπαλάσκα.

Βραβεύτηκε επίσης ο κύριος Τάσος Σουφλιάς, ο επί μία εικοσαετία υπεύθυνος ανταμώματος και   πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων νομού Λάρισας   για την προσφορά του όλα αυτά τα χρόνια στην διοργάνωση των Ανταμωμάτων. Στο πλαίσιο της κύριας εκδήλωσης του 33ου Ανταμώματος, παρουσιάστηκε το δρώμενο της «ΧΑΡΑΣ» στο οποίο  ήταν αφιερωμένο το 33ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Σαρακατσαναίων για το οποίο, το νόημα και τα μηνύματα αναλύθηκαν από τον κ. Σκέυα Αντώνιο μέλος της επιστημονικής επιτροπής της Ομοσπονδίας.Το Αντάμωμα προσέλκυσε περισσότερο από 10.000 Σαρακατσαναίους και φίλους αυτών από όλη την Ελλάδα και έβαλε τις βάσεις για μια ακόμη καλύτερη οργάνωση την οποία οφείλουν οι νεότεροι και την οποία υποσχέθηκαν στους ηλικιωμένους Σαρακατσαναίους κατά τον χορό Σαρακατσάνων γερόντων με τον οποίο ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ