Οι ευρωπαίοι ηγέτες αφού καταδίκασαν τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ τώρα εξετάζουν μέτρα κατά επιχειρήσεων και προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις.Tην πρόοδο που έχει καταγραφεί στην εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) εξέτασαν σήμερα το πρωί οι ηγέτες της Ευρωζώνης, ζητώντας από τους υπουργούς Οικονομικών να ολοκληρώσουν τη διαδικασία μέχρι το τέλος του έτους.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν τη συμφωνία που επιτεύχθηκε τις προηγούμενες μέρες στο Εurogroup για τη δημιουργία ενός χρηματοδοτικού μέσου για τις χώρες της Ευρωζώνης υπό μορφή ειδικής γραμμής στον κοινοτικό προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, ο οποίος θα στηρίζει τις μεταρρυθμίσεις στα κράτη μέλη αλλά και δημόσιες επενδύσεις. Το ύψος των πόρων του χρηματοδοτικού μέσου θα καθοριστεί πιθανότατα το φθινόπωρο όταν θα συμφωνηθούν και οι συνολικές δαπάνες της ΕΕ για την παραπάνω επταετία.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χαιρέτισαν επίσης την ευρεία συμφωνία που επιτεύχθηκε σε επίπεδο υπουργών για τη μεταρρύθμιση της λειτουργίας και την αύξηση των αρμοδιοτήτων του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, δηλαδή του ταμείου διάσωσης της Ευρωζώνης.

Τέλος, ζητήθηκε από τους υπουργούς να συνεχίσουν τις εργασίες για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, και την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της πανευρωπαϊκής εγγύησης των καταθέσεων.

Στοχευμένα μέτρα κατά της Τουρκίας

Στις χθεσινές εργασίες της συνόδου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν στα πρόσωπα που θα αναλάβουν κορυφαία αξιώματα της ΕΕ για την επόμενη πενταετία, με αποτέλεσμα να συγκληθεί έκτακτη συνάντηση για το θέμα αυτό στις 30 Ιουνίου.

Αναμφίβολα η σημαντικότερη χθεσινή εξέλιξη αφορούσε τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες όχι μόνο τις καταδίκασαν προειδοποιώντας την Άγκυρα ότι με τη συμπεριφορά της απομακρύνεται συνεχώς από την ΕΕ, αλλά πήγαν πιο μακριά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της Τρίτης στο Λουξεμβούργο. Κάλεσαν την Κομισιόν και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης να υποβάλουν χωρίς καθυστέρηση, επιλογές για κατάλληλα μέτρα, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων. Δηλαδή για πρώτη φορά η ΕΕ απειλεί να λάβει μέτρα εναντίον οντοτήτων, δηλαδή επιχειρήσεων και προσώπων που εμπλέκονται στις παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλλες

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ