Κενά μετά τις πρόσφατες υπουργικές αποχωρήσεις αλλά και να ανεβάσει τα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά δημοτικότητάς του επιχείρησε ο Γάλλος Πρόεδρος με όχημα τον ανασχηματισμό.Μπορεί με τη χθεσινή δωδεκάλεπτη ραδιοτηλεοπτική παρέμβασή του μετά τον ανασχηματισμό να υπογράμμισε ο Εμμανουέλ Μακρόν ότι «η πολιτική εντολή παραμένει η ίδια» και η πορεία πλεύσης της νέας κυβέρνησης δεν αλλάζει, εντούτοις δυο επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις μοιάζει να βαραίνουν στις αποφάσεις του. Οι ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου και οι δημοτικές εκλογές ένα χρόνο αργότερα.

Για το λόγο αυτό και η δημιουργία ενός μεγάλου υπουργείου που ονόμασε «εδαφικής συνοχής και σχέσεων με τις κοινότητες» που θα συντονίσει όλα τα προβλήματα της περιφέρειας.

Ανάγκη συμφιλίωσης του Μακρόν

Επικεφαλής ενός κόμματος που ξεκίνησε από το τίποτα, ο Μακρόν έχει ανάγκη να αποκτήσει ρίζες στην επικράτεια ενόψει της όποιας αναμέτρησης, να συμφιλιωθεί με δημάρχους και τοπικούς αιρετούς με τους οποίους βρίσκεται σε πόλεμο εξαιτίας των περικοπών στα οικονομικά τους.

Ανέθεσε το υπουργείο στην κεντρώα πρώην Γερουσιαστή Ζακλίν Γκουρώ γνωστή για τις άριστες σχέσεις που διατηρεί με τους αιρετούς. Παράλληλα, εξισορροπεί έτσι και τις δικές του σχέσεις με τον κεντρώο Μπαϊρου που θα έχει εκ νέου ανάγκη για τις ευρωεκλογές.

Το όραμα της Ευρώπης που όπως είπε, «ταλανίζεται σήμερα ανάμεσα στους εξτρεμιστές και τους εθνικιστές» απασχολεί πάντα τον Εμμανουήλ Μακρόν. Πιστεύει ότι η δική του αποστολή είναι «να ανυψώσει τη φωνή της Γαλλίας για τη διατήρηση του ευρωπαϊκού ιδεώδους» και ζήτησε «την όσο μεγαλύτερη συσπείρωση» γύρω από αυτόν το στόχο.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ