Επίσκεψη Εμανουέλ Μακρόν στο Βερολίνο με αφορμή την Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πολέμου. Συνάντηση με την καγκελάριο το απόγευμα της Κυριακής. Οι μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ στην ατζέντα των συνομιλιών.Αφορμή της επίσκεψης του γάλλου πρόεδρου στη γερμανική πρωτεύουσα είναι η ετήσια Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πολέμου, που φέτος συμπίπτει με τα 100 χρόνια από το τέλος του ‘Α Παγκοσμίου Πολέμου. Το πρωί ο Εμανουέλ Μακρόν συμμετείχε με το γερμανό Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε εκδήλωση με νέους από τις δύο χώρες.Το μεσημέρι της Κυριακής ομιλεί, για πρώτη φορά, στη γερμανική βουλή, ενώ για τις 16.30,ώρα Ελλάδας, έχει προγραμματισεί συνάντηση με την καγκελάριο. Λίγο πριν την έναρξη των συνομιλιών οι δυο πολιτικοί θα προβούν σε σύντομες δηλώσεις. Το γεγονός ότι μετά τη συνάντηση τους δεν θα δώσουν συνέντευξη τύπου θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη των διαφορών που επικρατούν ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ, που θα είναι το κεντρικό θέμα των συνομιλιών τους.

Διαφορές και συμφωνίες

Σε αντίθεση με το γάλλο πρόεδρο, που έχει εισηγηθεί εδώ και έναν χρόνο εκτενείς αλλαγές, η γερμανική κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική. Χαρακτηριστική για τη γερμανική στάση είναι η άρνηση της καθιέρωσης υπουργού Οικονομικών της ευρωζώνης ή ακόμη ενός φόρου για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Ο φόρος αυτός θα αφορούσε κυρίως μεγάλες αμερικανικές εταιρίες, όπως η Amazon ή ή Apple, οι οποίες με το σημερινό καθεστώς ελάχιστα φορολογούνται στην Ευρώπη. Δεδομένου ότι η γερμανική οικονομία εξαρτάται περισσότερο απ’ ότι η γαλλική από το εξωτερικό εμπόριο, το Βερολίνο φοβάται αμερικανικά αντίποινα, για παράδειγμα την αύξηση των δασμών για γερμανικά προϊόντα. Με σημερινή του δήλωση ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς υποδεικνύει ως αρμόδιο όργανο ενός φόρου για ψηφιακές υπηρεσίες, σε μια πρώτη φάση, τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ).

Ανάλογα διστακτική στάση επιδεικνύει η Γερμανία και στο θέμα της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού στρατού. Στην πρόσφατη ομιλία της στο Ευρωκοινοβούλιο η Άγκελα Μέρκελ, ενώ υποστήριξε τη σχετική γαλλική πρόταση, άφησε να εννοηθεί ότι η υλοποίησή της δεν είναι του παρόντος. Σε δύο όμως ζητήματα Βερολίνο και Παρίσι πέτυχαν συμφωνίες. Αύριο στο Eurogroup θα καταθέσουν πρόταση για την καθιέρωση ενός ξεχωριστού προϋπολογισμού των κρατών μελών της Ευρωζώνης και στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβριο θα υποστηρίξουν τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) σε ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ