Δύσκολος θα είναι ο αγώνας για τη Βόλφσμπουργκ, αλλά και για την ΑΕΚ την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ. Οι Γερμανοί όχι μόνο παίρνουν πολύ σοβαρά το παιχνίδι, αλλά το θεωρούν σταθμό στην πρόσφατη ιστορία του συλλόγου.Όπως επισημαίνει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (DPA), το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας έχει ζήσει σίγουρα πιο μεγάλες βραδιές από τη νοκ-άουτ αναμέτρηση ανάμεσα στην ΑΕΚ και τη Βόλφσμπουργκ για την πρόκριση στους ομίλους του Europa League και μία από αυτές ήταν ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών (θεσμός αντίστοιχος του σημερινού Champions League) το 1983. Εκείνο το βράδυ στην Αθήνα η ομάδα του Αμβούργου, αουτσάιντερ της μεγάλης ευρωπαϊκής διοργάνωσης, έκανε την έκπληξη, κερδίζοντας την κραταιά Γιουβέντους των Τζοφ, Σιρέα, Καμπρίνι, Ταρντέλι, Ρόσι με 1-0 και κατακτώντας το τρόπαιο.

Την Πέμπτη, μία άλλη ομάδα από τη βόρεια Γερμανία, η μαχητική Βόλφσμπουργκ του Όλιβερ Γκλάσνερ, αναζητεί στο ΟΑΚΑ τη δική της ευρωπαϊκή καταξίωση μέσα από μία πρόκριση στους ομίλους του Europa League. Φυσικά όλοι γνωρίζουν ότι η διοργάνωση δεν έχει την αίγλη του Champions Leage. Για να φτάσει στο κρίσιμο παιχνίδι της Τετάρτης απέναντι στην ΑΕΚ η Βόλσφμπουργκ αρχικά απέκλεισε τους δευτεραθλητές Αλβανίας, την ομάδα του Κούκεσι, ενώ στη συνέχεια επικράτησε της ουκρανικής Ντέσνα Τσερνίχιφ σε αναμετρήσεις «χωρίς ιδιαίτερη ποδοσφαιρική λάμψη», όπως σημειώνει το έγκυρο ποδοσφαιρικό περιοδικό Kicker.

«Ανταμοιβή για τις προσπάθειές μας»

Ωστόσο, για τον διευθύνοντα σύμβουλο των «Λύκων», Γιεργκ Σμάτκε, άλλο είναι αυτό που μετράει: «Πριν πιάσουμε δουλειά στη Βόλφσμπουργκ με τον (αθλητικό διευθυντή) Μαρσέλ Σέφερ η ομάδα είχε φτάσει δύο φορές στα πρόθυρα του υποβιβασμού. Φέτος έχουμε την ευκαιρία να προκριθούμε για δεύτερη συνεχή φορά στους ομίλους του Europa League», επισημαίνει ο Σμάτκε, για να συμπληρώσει ότι «αν τα καταφέρουμε, αυτό σημαίνει ότι κάναμε καλή δουλειά τα προηγούμενα δύο χρόνια».

ΑΕΚ και Βόλφσμπουργκ θα αναμετρηθούν σε άδειες κερκίδες, λόγω πανδημίας. Το άδειο γήπεδο αποτελούσε μειονέκτημα για τους παίκτες της Βόλφσμπουργκ πριν από μία εβδομάδα στον εντός έδρας αγώνα απέναντι στη Ντέσνα Τσερνίχιφ, αλλά μάλλον τους ωφελεί στην Αθήνα. Όπως τονίζει στο περιοδικό Kicker ο Γερμανός Όλαφ Ρέμπε, νυν αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ με προϋπηρεσία σε Βόλφσμπουργκ και Βέρντερ Βρέμης, η ΑΕΚ αναγκάζεται να αγωνιστεί «χωρίς τον δωδέκατο παίκτη της, χωρίς ένα Ολυμπιακό Στάδιο κατάμεστο με 60.000 θερμόαιμους φιλάθλους».

Πονοκέφαλος η εντεκάδα λόγω απουσιών

Ενδεχόμενη πρόκριση θα δώσει στη Βόλφσμπουργκ την ευκαιρία, αλλά και τη δυνατότητα για άμεση ενίσχυση. Ο προπονητής Όλιβερ Γκλάσνερ προειδοποιεί ότι είναι αδύνατο να βγουν οι πρόσθετες αγωνιστικές υποχρεώσεις του Europa League με το σημερινό ρόστερ που ήδη από το καλοκαίρι καταγράφει απώλειες. Για μεγάλο χρονικό διάστημα απουσιάζουν οι Γουίλιαμ, Κέβιν Μπαμπού και Μάριν Πόνγκρατσιτς. Στο τελευταίο παιχνίδι για τη Μπούντεσλιγκα με τη Φράιμπουργκ τραυματίστηκε ο 26χρονος Βραζιλιάνος Ζοάο Βίκτορ και έμεινε εκτός αποστολής για το παιχνίδι με την ΑΕΚ. Το ίδιο συμβαίνει με τον βασικό τερματοφύλακα Κόεν Κάστελς, που ταλαιπωρείται από τραυματισμό στο γόνατο, ενώ αμφίβολος για το ματς της Τετάρτης παραμένει και ο Ολλανδός φορ Βουτ Βέγκχορστ, που θεωρείται το «βαρύ πυροβολικό» της Βόλφσμπουργκ στην επίθεση.

Σύμφωνα με το περιοδικό Kicker οι «Λύκοι» βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τον Μαξιμίλιαν Φίλιπ, πρώην επιθετικό της Μπορούσια Ντόρτμουντ που αγωνίζεται στη Δυναμό Μόσχας, αλλά και τον Ρίντλε Μπακού, παίκτη της Μάιντς και διεθνή με την Εθνική Ελπίδων της Γερμανίας. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως μία μετεγγραφή θεωρείται μάλλον «αλμυρή» για τα σημερινά οικονομικά δεδομένα της Βόλφσμπουργκ.

Σεμπάστιαν Στίκελ (DPA)

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ