Οι εφημερίδες στη Δανία έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα από το διαδίκτυο. Τώρα πλέον αντεπιτίθενται αναβαθμίζοντας την ποιότητα και συνδυάζοντάς την με μια πιο ισχυρή παρουσία στo ίντερνετ.Δευτέρα απόγευμα στο μετρό μεταξύ των σταθμών Κριστιανσχάν και Νόρεπορτ στην Κοπεγχάγη. Κόσμος πολύς αλλά τα βλέμματα των ανθρώπων δεν συναντιούνται, είναι «καρφωμένα» στα κινητά τους. Μόνο ένας επιβάτης ξεφυλλίζει μια εφημερίδα. Θέαμα εξαιρετικά σπάνιο πλέον στην Κοπεγχάγη.

Σύμφωνα με μια έρευνα του πανεπιστημίου του Ροσκίλντε το 60% των Δανών ενημερώνεται από το κινητό του τηλέφωνο για το τι συμβαίνει στον κόσμο. Γρήγορα και εύκολα. Αυτή η διαδικασία όμως έθεσε υπό πίεση τις εφημερίδες στη Δανία.

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Άντερς από την Κοπεγχάγη. Πριν από μερικές εβδομάδες σταμάτησε να πληρώνει τη συνδρομή του στην εβδομαδιαία εφημερίδα «Weekendavisen». «Είμαι πολύ τσιγκούνης για να πληρώνω τόσα χρήματα για μια εφημερίδα» παραδέχεται ο 37χρονος Δανός. Προτιμάει πλέον να ενημερώνεται μέσω του διαδικτύου.

Κάθε χρόνο όμως μειώνονται με αυτόν τον τρόπο οι πωλήσεις των εφημερίδων. Κάθε εφημερίδα εν τω μεταξύ έχει και την διαδικτυακή της έκδοση. Από την κατάσταση που διαμορφώνεται το τελευταίο διάστημα επωφελούνται ιδιαίτερα οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Όταν πρόκειται για ειδήσεις στο διαδίκτυο οι Δανοί προτιμούν την ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης www.dr.dk . Εκεί ενημερώνεται το 31% με 37% των πολιτών κάθε εβδομάδα.

Πρόθυμοι να πληρώσουν οι Δανοί

Τα δανέζικα μίντια άργησαν σχετικά να προσανατολιστούν στον ψηφιακό κόσμο. Ο Γιάκομπ Νίλσεν, πρώην αρχισυντάκτης και ανταποκριτής της εφημερίδα Politiken και τώρα αρχισυντάκτης της ενημερωτικής διαδικτυακής πύλης Altinget θυμάται την αρχή της ψηφιακής εποχής για τις εφημερίδες. Το 1998 η δημόσια ζωή παρέλυσε από μια μεγάλη απεργία και δεν μπορούσαν να κυκλοφορήσουν ούτε οι εφημερίδες, έτσι η Politiken είχε την ιδέα να δημοσιεύσει τα κείμενά της στο ίντερνετ.

Έτσι ξεκίνησε όμως και ένας ιδιότυπος ανταγωνισμός. Τα διαδικτυακά κείμενα ήταν σύντομα. «Στα διαδικτυακά κείμενα δεν δινόταν βαρύτητα στην ποιότητα και στο βάθος, όπως στις έντυπες εκδόσεις» λέει ο Νίλσεν.

Σήμερα πάντως το 96% των Δανών έχει πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ο Γιάκομπ Νίλσεν θεωρεί αδύνατον οι έντυπες εκδόσεις να ανταγωνιστούν το διαδίκτυο.

Ο Μπλάχ Όρστεν, επιστήμονας ειδικευμένος στα ΜΜΕ, ο οποίος συμμετείχε σε σχετική έρευνα για τη συμπεριφορά των Δανών σε σχέση με τα μίντια, συστήνει στις παραδοσιακές εφημερίδες να επενδύσουν στις έρευνες, στην ανάλυση και στις πληροφορίες εις βάθος και να διαφοροποιηθούν από τα μέσα. Παραδοσιακές διαδικτυακές εφημερίδες όπως η Zetland και Altinget απευθύνονται πλέον σε αναγνώστες που είναι πρόθυμοι να πληρώσουν.

Εν τω μεταξύ σχεδόν καμία εφημερίδα δεν παρέχει εντελώς δωρεάν σημαντικά άρθρα της. Σχεδόν όλες έχουν στραφεί σε ένα διπλό μοντέλο. Κάποια άρθρα τους τα προσφέρουν δωρεάν στο διαδίκτυο και κάποια όχι. Ο Μπλαχ Όρστεν πιστεύει πως η έκδοση του μέλλοντος είναι η έντυπη σε μορφή PDF. To 15% των Δανών είναι πρόθυμοι να πληρώσουν για ειδήσεις. Το ποσοστό αυτό κατατάσσει τη Δανία στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες.

DPA / Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ