Η Γερμανίδα ψυχολόγος Βερένα Φινκ αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη για να βοηθήσει πρόσφυγες που ζουν πλέον εκεί. Μιλάει στο ARD για τις σκέψεις, την εμπειρία της και την επαφή της με όλους αυτούς τους ανθρώπους.Η Βερένα Φινκ χρησιμοποιεί το ποδήλατό της για να κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης. Φαίνεται χαλαρή και δεν νοιάζεται για την πυκνή κυκλοφορία και το μποτιλιάρισμα. Στο ραντεβού για την συνέντευξη ήθελε να έρθει μαζί με έναν νεαρό πρόσφυγα που βοηθάει αυτή τη στιγμή: «Είναι ένας νεαρός από το Πακιστάν, ο οποίος προηγουμένως ήταν στην Τουρκία. Ζούσε και εργαζόταν κάτω από άθλιες συνθήκες. Αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, όπου ζούσε στο δρόμο. Την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε από τη συνέντευξη για την αίτηση ασύλου που υπέβαλε. Και όπως γνωρίζουμε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Για το λόγο αυτό ξεκινήσαμε νωρίς μια εκστρατεία ενημέρωσης».

Ο νεαρός Πακιστανός την τελευταία στιγμή αρνήθηκε να μιλήσει στο μικρόφωνο, φοβούμενος ότι θα έθετε σε κίνδυνο το απότελεσμα της απόφασης για την χορήγηση ασύλου εάν μιλούσε ανοιχτά για ό,τι τον απασχολεί σαν μετανάστη στη Θεσσαλονίκη. Την εκστρατεία ενημέρωσης ξεκίνησε η Βερένα Φινκ από κοινού με μια ΜΚΟ και από ό,τι φαίνεται έχει αποτελέσματα: «Είχε την μεγάλη τύχη να συναντήσει μια κοπέλα στην υπηρεσία που κατατίθενται οι αιτήσεις ασύλου, η οποία γνώριζε τη δασκάλα του των ελληνικών. Επίσης είναι κάποιος που θέλει να δημιουργήσει κάτι, οι περισσότεροι δεν θέλουν. Θέλει να φτιάξει το μέλλον του στην Ελλάδα».

Μια προβληματική ευρωπαϊκή πολιτική

Ένα μέλλον στην Ελλάδα. Προς το παρόν πάντως είναι ανοιχτό εάν η αίτησή του θα γίνει δεκτή. Η Βερένα Φινκ έχει γνωρίσει πολλούς ανθρώπους, τους οποίους υποστήριζε ψυχολογικά για μήνες και οι οποίοι στο τέλος αναγκάστηκαν να γυρίσουν στις πατρίδες τους. Για τους μετανάστες πάντως είναι σημαντικό να ξέρουν ότι κάποιος μπορεί να τους ακούσει και να τους βοηθήσει.

Η Γερμανίδα ψυχολόγος αποφάσισε να μετακομίσει στη Θεσσαλονίκη. Τα χρήματά της τα κερδίζει από διαλέξεις και σεμινάρια στη Γερμανία. Δεν μπορεί να πει με σαφήνεια πόσοι μετανάστες μένουν αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη. Κάθε μέρα έρχονται κι άλλοι και αυτή η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια, αναφέρει η ίδια χαρακτηριστικά.

«Όταν κάποιος ζει σε μια περιοχή που υπάρχει πόλεμος, ταραχές ή φτώχεια και βλέπει ότι υπάρχει κάπου αλλού η δυνατότητα να πάει, θα χρησιμοποιήσει αυτή την ευκαιρία γιατί έχει την ελπίδα ότι εκεί θα ζήσει καλύτερα. Φοβάμαι ότι η ευρωπαϊκή πολιτική που έχουμε, η συμφωνία Δουβλίνο 3 και η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, ευνοεί τους ακροδεξιούς πολιτικούς και τους διακινητές. Οι διακινητές υπόσχονται την ελπίδα. Και οι άνθρωποι πιάνονται από αυτή την ελπίδα και δεν ακούν τα υπόλοιπα. Ελπίζουν μόνο να έχουν μια καλύτερη ζωή και δεν ξέρουν συχνά ποια είναι η πραγματικότητα».

Μίχαελ Λέμαν

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ