Στη φωτογραφία, από τα αριστερά:
Ευαγγελία Κράουζε, Μηλιά Τσομπανίδου και Μαρία Βερβέρη-Κράουζε.

Ο Ελληνικός σύλλογος „Μέγας Αλέξανδρος“ που εδρεύει στην πόλη Obertshausen, στις 5/2/2011 γιόρτασε το πατροπαράδοτο έθιμο της κοπής της βασιλόπιτας, την οποίαν ευλόγησε ο ιερέας της ενορίας των Αγίων Πάντων του Οffenbach.

Παρευρέθησαν οι Αρχές της πόλης, η Ελληνίδα Πρόξενος από την Φραγκφούρτη, φίλοι και τα μέλη του συλλόγου. Βραβεύτηκαν δύο ιδρυτικά μέλη του εν λόγου συλλόγου ο κ. Σαββίδης και ο κ. Κεχαγιάς. Επαινέθηκαν και οι σύζυγοί τους, διότι και οι γυναίκες προσέφεραν πολλά στον σύλλογο.

Η βραδιά πλαισιώθηκε από την έκθεση έργων ζωγραφικής της Σαμοθρακίτισσας Μαρίας Βερβέρη-Κράουζε. Η κ. Μαρία παρουσίασε την τρίτη έκδοση του βιβλίου της „Σαμοθρακίτικα Ανεμοχάδια“ που κυκλοφόρησε στη γερμανική γλώσσα.

Αναφέρθηκε επίσης,στο βιβλίο της „Έθιμα και Παραδόσεις της Σαμοθράκης“ το οποίο είχε τη τύχη να εγκριθή από το Υπουργείο Παιδείας και να μπει στις σχολικές βιβλιοθήκες.

Στην συνέχεια προβλήθηκαν τοπία της Σαμοθράκης, η Νίκη, ο αρχαιλογικός χώρος όπου γινόντουσαν οι τελετές των Καβειρίων Μυστηρίων. Σε μία απ´ αυτές τις τελετές, γνωρίστηκε ο Βασιλειάς της Μακεδονίας Φίλιππος o δεύτερος, με την σύζυγό του την Ολυμπιάδα. Τη μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Σ´αυτό το σημείο τόνισε η κ. Μαρία την ωραία σύμπτωση να παρουσιάζει στον σύλλογο Μέγας Αλέξανδρος, το νησί που είχε σχέση με το Μακεδόνα Βασιλειά ΜΕΓΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ.

Παρακολούθησαν επίσης την πορεία του Αποστόλου Παύλου, ο οποίος πέρασε απo την Σαμοθράκη πηγαίνοντας για τους Φιλίππους της Μακεδονίας το 50 μ.X.

Αναφέρθηκε η κ. Μαρία και στο έργο του διευθυντού της Αλεξανδρινής βιβλιοθήκης, του φιλόλογου Αρίσταρχου εκ Σαμοθράκης γεννημένος το 216 – 144 π.X.

Το ταξίδι προς το πρώτο νησί της Ευρώπης, από τα Βόρεια σύνορα, μέσον των εικόνων, ήταν τόσο συναρπαστικό που όλοι εξέφρασαν την επιθυμία να το γνωρίσουν από κοντά. Να επισκεφθούν αυτό που μοιάζει με πράσινο φύλλο και νανουρίζεται στα γαλάζια νερά του βόρειου ανατολικού Αιγαίου πελάγους. Σ´ αυτό το σημείο η πολυταλαντούχος κ. Μαρία τραγούδησε … „Χρυσοπράσινο φύλλο ρυγμένο στο πέλαγοοο …“

Στη συνέχεια ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης, την Μηλιά Τσομπανίδου, η οποία είχε αναλάβει την παρουσίαση στη γερμανική γλώσσα, την κόρη της Ευαγγελία Κράουζε, η οποία την βοηθάει πάντα πρόθυμα και ουσιαστικά.

Ευχαρίστησε τον σύζυγό της Ιωάννη και τον νεαρό Νικόλαο Σαρμά, οι οποίοι την βοηθούν με τις τεχνικές τους γνώσεις.

Η γνωριμία με τη Σαμοθράκη συνεχίστηκε με τραγούδια από το CD της ίδιας της κ. Μαρίας με τίτλο „Μουσικές ενθυμήσεις της Σαμοθρακίτισσας“. Αυτό περιέχει 13 τραγούδια, από τα οποία 11 τραγουδάει η κ. Μαρία και 2 οι γονείς της. Τα τραγούδια συνοδεύουν μουσικοί με βιολί, λαούτο και ούτι.

Η πολυδιάστατη καλλιτέχνιδα κ. Μαρία τραγούδησε τρία τραγούδια, που συμπεριελαμβάνονται στο CD και απήγγειλε τέσσερα ποιήματά της.

Η παρουσίαση της Σαμοθράκης μέσον του έργου της κ. Μαρίας τελείωσε με την προβολή στην οθόνη μιας ελαιογραφίας της με τίτλο το „Ανθομάζεμα“ και η ίδια συγκινημένη να απαγγέλει το ποίημα „Πόθησα γυρισμό“.

Μυρτιόφυτο, ανθόλουστο νησί μου ευωδιαστό
στην ζεφυρένια σου αγκαλία κρατάς τα όνειρά μου,
τις παιδικές μου τις χαρές π´ απόμειναν κοντά σου
νοστάλγησα να ξαναβρώ πάλι, ξανά σιμά σου.

Της ξενιτιάς οι κρύες άχαρες βραδιές
φέρνουν στο νου τ´Απρίλη σου αυτές
Τις  ξάστερες του Γεναριού χιονόασπρες νυχτιές του
την νότα κάποιου βιολιστής, τις πράσινες πλαγιές σου
Πόθησα ένα γυρισμό και η καρδιά αγναντεύει
την γαλανή σου την ποδιά την αφροκεντημένη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ