Από τα μέσα Μαρτίου το κοινό έπρεπε να κάνει υπομονή. Τώρα δόθηκε στο Αμβούργο μια διαφορετική συναυλία στην περίφημη Φιλαρμονική του Έλβα. Συγκίνηση για την ανάκτηση λίγης κανονικότητας.«Μας έλειψαν πολύ αυτοί οι ήχοι», φωνάζει η Γιούλια Χύλσμαν στο μικρόφωνο μετά από τα βροντερά χειροκροτήματα του κοινού. Μαζί με τους μουσικούς Κρίστοφερ Ντελ και Νιλς Βόγκραμ η πιανίστρια της τζαζ παίζει το απόγευμα της Κυριακής στη Φιλαρμονική του Έλβα. Μετά από πέντε μήνες αναγκαστικού κλεισίματος η εμφάνιση των τριών μουσικών είναι ένα είδος τεστ.

Προκειμένου να εφαρμοστούν τα αυστηρά μέτρα υγιεινής αντί για 2100 άτομα επετράπη η είσοδος μόνο σε 628 θεατές. Μόνο κάθε δεύτερη σειρά καθισμάτων χρησιμοποιείται και υπάρχουν δύο θέσεις κενές μεταξύ των κατειλημμένων καθισμάτων.

Νέες συνήθειες

Πολλά πράγματα ακόμα είναι καινούργια, οι συναυλίες διαρκούν μόνο μια ώρα και δεν υπάρχουν διαλείμματα. Στους τοίχους κρέμονται αντισηπτικά ενώ στο δάπεδο στην είσοδο, μπροστά από τις τουαλέτες και μπροστά από τον πάγκο του μπαρ υπάρχουν σημάδια που θυμίζουν στους επισκέπτες να τηρούν τους κανόνες κοινωνικής απόστασης. Στους διαδρόμους πρέπει όλοι να φοράνε μάσκες. Το προσωπικό φοράει μαύρες μάσκες με λευκή επιγραφή «Elphi».

Καταρχάς προσκεκλημένοι επισκέπτες είναι τα μέλη του συλλόγου Φίλοι της Φιλαρμονικής που μεταξύ άλλων υποστήριξαν ανεξάρτητους μουσικούς όλη αυτή την περίοδο της πανδημίας. Οι αραιωμένες σειρές στην επιβλητική αίθουσα είναι μια ασυνήθιστη εικόνα. «Φαίνεται τόσο άδειο», λέει ένα αγόρι που πήγε στη συναυλία με τους γονείς και τον αδελφό του. «Σας ευχαριστώ που είστε απόψε τα πειραματόζωά μας», λέει ο σκηνοθέτης Κρίστοφ Λίμπεν Σόιερ στην αρχή της συναυλίας και ζητά την κατανόησή του κοινού για τα μέτρα. «Θέλουμε η επίσκεψή σας στη συναυλία να είναι όσο το δυνατόν πιο χαλαρή», εξηγεί ο 56χρονος σκηνοθέτης.

Αρχή με Beatles

Οι τρεις μουσικοί υπενθυμίζουν με το ειδικά διαμορφωμένο πρόγραμμα “Ελάτε μαζί” την πρώτη εμφάνιση των Beatles στο Αμβούργο πριν από περίπου 60 χρόνια. Στη συναυλία μιας ώρας παίζουν μελωδίες γνωστών τραγουδιών του παγκοσμίου φήμης συγκροτήματος όπως “Yesterday”, “Eleanor Rigby” και “Can’t buy me love”. «Ευχόμαστε καλή τύχη και με κάποιο τρόπο να συνεχιστούν τα πράγματα», λέει ο 52χρονος Χύλσμαν. Το κοινό καταχειροκροτεί. «Επιτέλους, λίγη κανονικότητα», λέει με χαρά μια 68χρονη επισκέπτρια.

Η τελευταία συναυλία μπροστά σε ζωντανό κοινό έγινε στις 12 Μαρτίου. Από τότε, η φιλαρμονική έχει γίνει ψηφιακή. Περιηγήσεις στο κτήριο, μικρές συναυλίες και παλαιότερες ηχογραφήσεις συναυλιών μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.

Μέχρι το τέλος Αυγούστου θα μεταδίδονται επίσης συναυλίες ζωντανά από τη Φιλαρμονική του Έλβα σε μεγάλη οθόνη. Αρχικά η δοκιμαστική συναυλία των τριών μουσικών μπροστά σε ζωντανό κοινό είχε προγραμματιστεί για τις 17 Αυγούστου αλλά εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων αναβλήθηκε. Από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξαναρχίσει η κανονική λειτουργία. Η νέα σεζόν συναυλιών θα ξεκινήσει με την εμφάνιση της ορχήστρας NDR Elbphilharmonie Orchestra υπό τον Αλάν Ζιλμπέρ.

Βίπκε Ντερντέχτερ (DPA)

Επιμέλεια: Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ