Ανάρπαστο έχει γίνει το αρκουδάκι με τα χαρακτηριστικά της Άνγκελα Μέρκελ. Είναι συλλεκτικό κομμάτι αξίας 189 ευρώ και φτιάχνεται όλο με το χέρι.Η Άγκελα Μέρκελ αποχωρεί. Μένει όμως το αρκουδάκι με τα χαρακτηριστικά της για να θυμίζει τα 16 χρόνια που πέρασε ως καγκελάριος από την πολιτική της Γερμανίας. Την ιδέα είχε ο Μάρτιν Χέρμαν. Είναι ιδιοκτήτης βιοτεχνίας που φτιάχνει αρκουδάκια. Όχι κοινότυπα, αλλά που να έχουν τα χαρακτηριστικά πολιτικών παγκοσμίου βεληνεκούς. Όταν ο επισκέπτης μπαίνει στο μαγαζί του, έχει την αίσθηση ότι βρίσκεται στο μουσείο Madame Tussauds, μόνο που δεν πρόκειται για κέρινα ομοιώματα. Βλέπει παντού αρκουδάκια με γνωστά χαρακτηριστικά από προσωπικότητες από όλον τον κόσμο, του παρελθόντος και του παρόντος.

Ανάρπαστο

Εκτός από τον Μπάρακ Ομπάμα και το βασιλιά Λουδοβίκο υπάρχουν αρκουδάκια που μοιάζουν στον Χέλμουτ Σμιτ, τη βασίλισσα Ελισάβετ, τον Καρλομάγνο, τον Μπίσμαρκ, αλλά κι άλλα με τη μάσκα του Τουταγχαμών. «Έχουμε μακρά παράδοση στη βιοτεχνία μας να φτιάχνουμε αρκουδάκια γνωστών πολιτικών όλων των βαθμίδων και χωρών» λέει ο Μάρτιν Χέρμαν. «Το 2005 φτιάξαμε το αρκουδάκι Άντζι, όταν η Μέρκελ ανέλαβε καγκελάριος. Και στη συνέχεια είχαμε την ιδέα να φτιάξουμε άλλο ένα για να την τιμήσουμε μετά τα όσα επέτυχε επί 16 χρόνια». Το αρκουδάκι μοιάζει καταπληκτικά με τη Μέρκελ. Το ίδιο χτένισμα, το ίδιο κολιέ από πέρλες με τα χρώματα της γερμανικής σημαίας, το ίδιο μπλέιζερ και παντελόνι.

Ακόμη και τα δάχτυλά της είναι «πλεγμένα» σε σχήμα ρόμβου που συνηθίζει όταν στέκεται για να φωτογραφηθεί. Το αρκουδάκι έχει γίνει ανάρπαστο. «Οι πελάτες μας έχουν ξετρελαθεί, η πρώτη παραγωγή έχει εξαντληθεί. Έχουμε μακρά λίστα αναμονής για όποιον θέλει να παραγγείλει, τα πρώτα 500 κομμάτια έφυγαν σε λίγες ημέρες. Ο αγώνας για το αρκουδάκι Μέρκελ μόλις ξεκίνησε». Ένα από αυτά εστάλη ήδη στην Μέρκελ.

Συλλεκτικό είδος

Ο Χέρμαν παρακάλεσε τον βουλευτή του Κόμπουργκ Χανς Μίχελμπαχ από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα να πάρει ένα αρκουδάκι μαζί του και να το πάει στο Βερολίνο. Μάλιστα φέρει το νούμερο 16, συμβολικά, τόσα ήταν τα χρόνια που η Μέρκελ βρέθηκε στην εξουσία. Εκτός απροόπτου. Και η τιμή του; 189 ευρώ τιμάται το αρκουδάκι. Δεν το λες φτηνό. Όπως λέει ο κατασκευαστής του, δεν πρόκειται για παιδικό παιγνίδι, αλλά για συλλεκτικό είδος.

«Τα αρκουδάκια είναι φτιαγμένα όλα με το χέρι, ένα προς ένα» λέει ο Χέρμαν. «Χρειάζονται περίπου 4 ώρες, υπομονή και μεγάλη τέχνη. Οι συνεργάτες μας επενδύουν πολύ μεράκι, πολύ χρόνο για κάθε κομμάτι, για ένα τέλειο αποτέλεσμα». Οι αγοραστές μπορούν να το χαϊδεύουν, να το ζουλάνε, να εκφράζουν τα συναισθήματά τους, αν και ο Χέρμαν είχε αγαθές προθέσεις. «Το έκανα από ευγνωμοσύνη για τα 16 χρόνια που μας οδήγησε μέσα από δυσκολίες στιγμές».

Ειρήνη Αναστασοπούλου (RTRTV/Welt/Neue Presse)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ