Πίσω από πολιτιστικές δραστηριότητες κρύβονται συχνά αθόρυβοι και ακάματοι διοργανωτές. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Γιώργα Σολομώντος, εδώ και 15 χρόνια πολιτιστική ακόλουθος της Κύπρου στο Βερολίνο. Μια αναφορά.Ο πολιτισμός της Κύπρου έχει εδώ και χρόνια μια σταθερή παρουσία στη Γερμανία. Λογοτεχνικές βραδιές, εικαστικές εκθέσεις, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις και συναυλίες – από κλασσική μουσική, παραδοσιακή, τζαζ, το έντεχνο τραγούδι του Αλκίνοου Ιωαννίδη ως και την έθνικ του διεθνώς πολυβραβευμένου συγκροτήματος Monsieur Doumani, ένας πλούτος που μερικές φορές δεν περιμένει κανείς από μια μικρή χώρα. Η επιτυχία αυτή έχει ένα όνομα: Γιώργα Σολομώντος, η εδώ και 15 χρόνια δραστήρια πολιτιστική ακόλουθος της Κυπριακής Πρεσβείας στο Βερολίνο. Ο ιδρυτής του φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου στο Βερολίνο Hellas Filmbox Berlin Αστέρης Κούτουλας μάλιστα κάνει λόγο για «φάρο του κυπριακού πολιτισμού στη Γερμανία» συγκρίνοντας τις κυπριακές πολιτιστικές δραστηριότητες με αυτές των μεσαίων και μικρότερων χωρών της ΕΕ.

Συστηματική δουλειά

Το μυστικό της επιτυχίας είναι σύμφωνα με τον Αστέρη Κούτουλα «η συστηματική, σκληρή, ουσιαστική, και πολύ έξυπνη δουλειά» της Σολομώντος που παρά τα ελάχιστα οικονομικά μέσα που διατίθενται επιτυγχάνει ένα «απίστευτο» έργο. Εκδηλώσεις σε πολιτιστικά κέντρα, εκκλησίες, μουσεία, μπαρ θεάτρων, ακόμα και σε ένα πρώην κρεματόριο. Μάλιστα, οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν ακόμη και στην περίοδο της οικονομικής κρίσης όταν η στρόφιγγα χρηματοδότησης από την Κύπρο είχε σχεδόν κλείσει.

Ο Στέφαν Ακς, διευθυντής της εταιρείας Pendart στο Μόναχο η οποία προσφέρει υπηρεσίες στην προετοιμασία εκθέσεων φωτογραφίας, χαρακτηρίζει «περιπετειώδη» την πρώτη συνεργασία με τη Σολομώντος πριν από πολλά χρόνια. Όπως θυμάται, «ήθελε να συμπεριληφθούν πολλοί κύπριοι φωτογράφοι στην έκθεση. Αν και περίπλοκο, το εγχείρημα είχε μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια διοργανώσαμε πολλές εκθέσεις μαζί – πάντα με πολύ λίγα χρήματα και πάντα σε βάρος μου!» Αν λοιπόν δεν ήταν οικονομικά συμφέρουσα η συνεργασία με τη Γιώργα Σολομώντος, τότε τι είναι αυτό που τον έπεισε να συνεχίσει; «Είναι πολύ σπάνιο», απαντά ο Στέφαν Ακς, «κάποιος να συστρατεύεται σε τέτοιο βαθμό σε μια υπόθεση. Συνεργάζομαι με πολλούς άλλους θεσμούς και είμαι σε θέση να κρίνω. Με τόσα λίγα χρήματα να πραγματοποιείς εκδηλώσεις με τόσο μεγάλη απήχηση είναι ένα μεγάλο κατόρθωμα.»

Γέφυρες πέρα από σύνορα

Εκτός από τη διοργάνωση μεμονωμένων εκδηλώσεων η Γιώργα Σολομώντος καθιέρωσε σε τρεις μεγαλουπόλεις κυπριακούς πολιτισμικούς θεσμούς. Από το 2006 πραγματοποιείται στο Μόναχο η «Κυπριακή Άνοιξη» στην οποία συμμετείχαν μέχρι σήμερα γύρω στους 270 καλλιτέχνες από τον τομέα της μουσικής, της φωτογραφίας, του χοροθεάτρου, του θεάτρου μαριονεττών, και του κινηματογράφου. Με ανάλογο περιεχόμενο διοργανώνονται στη Βόννη και στην Κολωνία κάθε Νοέμβριο οι «Κυπριακές Στιγμές» και όλο το χρόνο στο Βερολίνο οι «Κυπριακές Μινιατούρες».Ουκ ολίγες φορές στις εκδηλώσεις συμμετέχουν και συνεργάζονται όχι μόνο καλλιτέχνες από την Κύπρο και την κυπριακή διασπορά αλλά και από άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Όπως επισήμανε η Γ. Σολομώντος σε μια εκδήλωση, «με αυτό τον τρόπο δημιουργούνται γέφυρες πέρα από τα εθνικά σύνορα».

Και να μην ξεχάσουμε τις επαγγελματικές σχέσεις που αντέχουν στο χρόνο. Ενδεικτική είναι η περίπτωση του γλύπτη Τίλμαν Κρούμραϊ. Μέσω της Γ. Σολομώντος γνώρισε μια σειρά από κύπριους καλλιτέχνες, ανάμεσα τους και τον χορογράφο Φώτη Νικολάου. Με την παρότρυνσή της ο Φ. Νικολάου παρουσίασε το 2017 στο Μόναχο χορευτική ερμηνεία του γλυπτού «Κάιν και Άβελ» του Τίλμαν Κρούμραϊ. ΄Ο γλύπτης είναι πεπεισμένος ότι «από αυτού του είδους συνδυασμούς και μέσα από τη συνεργασία αναπτύσσεται κάτι το καινούργιο . Αυτό είναι κάτι το ιδιαίτερο, που χωρίς την πρωτοβουλία της κ. Σολομώντος δεν θα είχε επιτευχθεί.»

H Γιώργα Σολομώντος σπούδασε θεατρικές, κινηματογραφικές και τηλεοπτικές επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κολωνίας, εργάστηκε για ένα διάστημα στην τηλεόραση (VOX) και προσλαμβάνεται πριν 20 στην Κυπριακή Πρεσβεία.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ