Η βουλγαρική πρωτεύουσα προετοιμάζεται για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Την ώρα που οι πολιτικοί βρίσκονται σε ένταση ενόψει της συνάντησης, οι πολίτες στη Βουλγαρία δεν περιμένουν πολλά.Βουλγαρικές και ευρωπαϊκές σημαίες κυματίζουν παντού στη Σόφια. Μουσική ακούγεται σχεδόν από κάθε γωνιά, ενώ από τα πάρκα αναδύει μυρωδιά φρεσκοκομμένου χόρτου. «Η Ευρώπη χορεύει» είναι ο τίτλος που έδωσε ο δήμος Σόφιας σε μια σειρά διοργανώσεων στο κέντρο της βουλγαρικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για μια μεγάλη γιορτή, λίγες μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την ερχόμενη Πέμπτη 17 Μαΐου. Η εν λόγω συνάντηση θεωρείται κορυφαία στιγμή της εξάμηνης βουλγαρικής προεδρίας που ολοκληρώνεται στα τέλη Ιουνίου. Ειδικά για τον πρωθυπουργό Μπόικο Μπορίσοφ αποτελεί ένα από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πολιτικά γεγονότα της χρονιάς.

Ωστόσο για πολλούς ανθρώπους στη Βουλγαρία η σύνοδος κορυφής είναι μια ακόμη λαμπερή συνάντηση εκλεγμένων εκπροσώπων, αλλά χωρίς απτά αποτελέσματα και χωρίς να δίνει λύσεις σε προβλήματα. Στο μόνο που ο πληθυσμός δείχνει να στηρίζει την βουλγαρική κυβέρνηση είναι στις προσπάθειες στήριξης της ευρωπαϊκής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων.

Να συνεργαστούν οι βαλκανικές χώρες

Σύνθημα της βουλγαρικής προεδρίας είναι «Η ενότητα μας κάνει πιο δυνατούς». Η Σόφια ωστόσο δεν εννοεί μόνο τις χώρες-μέλη της ΕΕ, αλλά και τις χώρες των δυτικών Βαλκανίων. Οι Βρυξέλλες έχουν ήδη λάβει το μήνυμα της Βουλγαρίας για την ενσωμάτωση των δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. Έτσι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρά το γεγονός ότι το 2014 ανακοίνωνε το προσωρινό τέλος διεύρυνσης της ΕΕ είναι σήμερα ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ευρωπαϊκής πορείας των δυτικών Βαλκανίων.

Η πλειονότητα των Βουλγάρων στηρίζει τις προθέσεις της Σόφιας και βλέπει τη Βουλγαρία στον ρόλο του διαμεσολαβητή της ενσωμάτωσης της ευρύτερης περιοχής στην ΕΕ. Στους υποστηρικτές της βαλκανικής συνεργασίας ανήκει και ο 33χρονος Πέταρ Κρεμέσνκι από τη Σόφια: «Για πολλούς αιώνες οι βαλκανικές χώρες πολεμούσαν η μια την άλλη. Έφτασε επιτέλους η ώρα να συνεργαστούμε για την επίτευξη ενός κοινού στόχου». Από την πλευρά του ο δημοσιογράφος Νίκολαϊ Ντράγκοφ θεωρεί ότι όσο κι αν η βουλγαρική κυβέρνηση προβάλλει τη λαμπερή σύνοδο κορυφής δεν μπορεί να αποπροσανατολίσει από το γεγονός ότι η χώρα αντιμετωπίζει σωρεία σημαντικών προβλημάτων, όπως η μετανάστευση νέων στο εξωτερικό και η καχυποψία των πολιτών έναντι των θεσμών.

Όταν στις 30 Ιουνίου η Βουλγαρία παραδώσει τη σκυτάλη της ευρωπαϊκής προεδρίας στην Αυστρία πολλοί Βούλγαροι ελπίζουν ότι οι πολιτικοί της χώρας θα στραφούν και στα εσωτερικά ζητήματα και θα προωθήσουν απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν εδώ και πολύ καιρό.

Ράινα Μπρόιερ, Σόφια / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ