Το 2022 έχει συνδεθεί κυρίως με την πανδημία, τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και τις οικονομικές επιπτώσεις του. Μια ματιά σε θετικές ειδησούλες που πέρασαν μάλλον απαρατήρητες.Πόλεμος, καταστροφές και για ακόμη μία χρονιά ο κορωνοϊός: μερικά από αυτά που θα μείνουν να θυμόμαστε από το 2022. Κάποιοι μπορεί να αναρωτιούνται αναδρομικά: "Υπάρχουν και ωραία πράγματα να θυμόμαστε από αυτή τη χρονιά;". Και, πράγματι, υπάρχουν! Παρά τις αμέτρητες κακές ειδήσεις που διαβάζουμε από όλο τον κόσμο, η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν πράγματι και καλές πτυχές να θυμόμαστε από το 2022. Ανάμεσά τους οι πολλές, μικρές ιστορίες για αφανείς "φύλακες αγγέλους" και καλόψυχους ανθρώπους που εμπνέουν με τις πράξεις τους – απέναντι σε ανθρώπους, αλλά και στα ζώα. Ας κάνουμε μία αναδρομή:

Ένα ακριβό δώρο

Έξι μήνες μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η έκρηξη του ηφαιστείου στο νησί Λα Πάλμα, στα Κανάρια, ένα ζευγάρι Γερμανών αποφάσισε να χαρίσει το ένα από τα δύο σπίτια του στο νησί σε μία οικογένεια, της οποίας το σπίτι θάφτηκε κάτω από την καυτή λάβα. Η Γερμανίδα ιδιοκτήτρια θεωρεί ότι η κίνηση δεν ήταν κάτι σπουδαίο, αφού όπως δήλωσε δεν χρειάζεται δυο σπίτια και μπορεί να ζήσει και μόνο με ένα. Το ζευγάρι των Ισπανών από την άλλη δεν μπορεί να πιστέψει στην τύχη του: «Είναι ένα συναίσθημα δύσκολο να περιγράψει κανείς, ένα νέο ξεκίνημα», λέει χαρακτηριστικά ο Χοσέ Αλόνσο Πλατσένσια.

Φύλακες-άγγελοι για ζώα

Ένα κοπάδι αγελάδων κοντά στο Χολτσμίντεν απέκτησε φέτος ένα ασυνήθιστο μέλος: Τη Φρίντα. Η Φρίντα είναι ένα αγριογούρουνο, που φαίνεται να έχει καλή… χημεία με τις αγελάδες. Διασχίζοντας ένα ποτάμι, φαίνεται να έχασε επαφή με το κοπάδι της, υποπτεύεται ο αγρότης Φρίντριχ Στάπελ, ο οποίος είδε για πρώτη φορά τη μικρή γουρουνίτσα κατά το πρωινό τάισμα των αγελάδων. Η Φρίντα ενσωματώθηκε αμέσως στο κοπάδι, ενώ μία αγελάδα έχει αναλάβει πλέον τη φροντίδα της. Ο κτηνοτρόφος σκοπεύει μάλιστα να κρατήσει λίγο χώρο στο αγρόκτημα για όλο το χειμώνα: «Θα ήταν κρίμα να την αφήσουμε μόνη της τώρα που έπιασαν τα κρύα», λέει.

Βούδας, μανταρίνια και τζίντζερ για τον αγνοούμενο ηλικιωμένο

Ένας ένοικος γηροκομείου, μπερδεμένος, βρήκε καταφύγιο από το κρύο σε ένα βουδιστικό ναό στο Λόσχαϊμ αμ Ζε τον περασμένο Ιανουάριο. Ο βουδιστής ιερέας τον κράτησε εκεί και τον φρόντισε, δίνοντάς του μανταρίνια και τσάι τζίντζερ μέχρι να έρθουν οι αρμόδιες αρχές στο κρατίδιο του Ζάαρλαντ να τον παραλάβουν. Είχε άλλωστε δηλωθεί αγνοούμενος, αφού διέφυγε από το γηροκομείο, προκαλώντας μία τεράστια επιχείρηση της αστυνομίας και της πυροσβεστικής. Η επιχείρηση αυτή έληξε όταν η αστυνομία έδειξε μία φωτογραφία του αγνοούμενου ηλικιωμένου στον βουδιστή ιερέα, ο οποίος βέβαια τον αναγνώρισε.

Ποτέ δεν είναι αργά να επιστρέψετε το βιβλίο που δανειστήκατε

Τον περασμένο Φεβρουάριο, με περίπου 60 χρόνια καθυστέρηση, επεστράφη ένα δανεισμένο βιβλίο στη βιβλιοθήκη του Μενχενγκλάντμπαχ. Πρόκειται για ένα ιστορικό βιβλίο του σοσιαλιστή και επαναστάτη Φρίντριχ Ένγκελς (1820-1895), τυπωμένο το 1883 – όσο δηλαδή ο συγγραφέας ήταν ακόμη εν ζωή. Και τώρα, 60 χρόνια μετά, επεστράφη τελικά μέσω δέματος, απεσταλμένο από τη νότια Γαλλία – μαζί με μία δισέλιδη χειρόγραφη επιστολή, με την οποία ο δανειστής ζητά συγγνώμη, όπως αναφέρει η δημόσια βιβλιοθήκη. Στην επιστολή, ο σήμερα 81χρονος δανειστής, ζητούσε "χίλια συγγνώμη" για την καθυστέρηση στην επιστροφή του βιβλίου. Η βιβλιοθήκη από την πλευρά της φαίνεται να έχει ενθουσιαστεί με την επιστροφή του ιστορικού βιβλίου, απαλλάσσοντας τον 81χρονο από τα πρόστιμα που προέκυψαν…

Ένας απρόσμενος θησαυρός από το βυθό της θάλασσας

Η Φραντζέσκα Τιλ σίγουρα δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο: Η Αμερικανίδα παρέλαβε ένα διαμαντένιο δαχτυλίδι, που είχε χάσει στο βυθό του ωκεανού. Το οικογενειακό κειμήλιο το ανακάλυψε άγνωστος δύτης, με τη βοήθεια ενός ανιχνευτή μετάλλων. Σύμφωνα με την Τιλ πρόκειται για ένα δαχτυλίδι που ανήκε στην προγιαγιά της και το οποίο έχασε στην παραλία του Χάμπτον, στο Νιου Χάμσαϊρ. Και ο θησαυρός βρέθηκε χάρη σε μία ανάρτηση στο facebook – η οποία διαμοιράστηκε χιλιάδες φορές: Τελικά ένας άντρας βούτηξε στο βυθό με έναν ανιχνευτή μετάλλων, βρήκε το δαχτυλίδι και το επέστρεψε στην ιδιοκτήτρια.

Γιούλια Κεμπέλα, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ