Έντονη ήταν η αντιπαράθεση των κορυφαίων υποψηφίων των πέντε μικρότερων κομμάτων στο χθεσινό ντιμπέιτ. Η Αθήνα δεν φορολογεί τους πλουσίους αλλά κάνει λόγο για «στενό κορσέ της Κομισιόν», τόνισε η Σ. Βάγκενκνεχτ.Την μάχη για την τρίτη θέση στις εκλογές δίνουν τα πέντε μικρότερα γερμανικά κόμματα, από τα οποία Φιλελεύθεροι και Πράσινοι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες συμμετοχής στην επόμενη κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις τελευταίες σφυγμομετρήσεις οι Φιλελεύθεροι κινούνται μεταξύ 8% και 10%, η Εναλλακτική για τη Γερμανία μεταξύ 8% και 11% , η Αριστερά γύρω στο 9% και οι Πράσινοι γύρω στο 8%. Συνεπώς δεν αποκλείεται να δούμε σε λιγότερο από ένα μήνα τους Φιλελεύθερους να συγκυβερνούν με τους συντηρητικούς της Άγκελας Μέρκελ ή τους Πράσινους να σχηματίζουν κυβέρνησης με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά.

Πολλοί τηλεθεατές βρήκαν πιο ενδιαφέρουσα την χθεσινοβραδινή τηλεμαχία μεταξύ των πέντε υποψηφίων των μικρότερων κομμάτων για την καγκελαρία από ότι το ντιμπέιτ της Κυριακής Μέρκελ και Σουλτς. Παρόλα αυτά η τηλεθέαση κυμάνθηκε σε μέτρια επίπεδα αφού μόλις 4,5 εκατομμύρια παρακολούθησαν την τηλεοπτική αντιπαράθεση των Ζάρα Βάγκενκνεχτ (Η Αριστερά), Τζεμ Εζντεμίρ (Πράσινοι), Γιόαχιμ Χέρμαν (Χριστιανοκοινωνιστές) και Άλις Βάιντελ (Εναλλακτική για τη Γερμανία). Σημειώνουμε ότι το ντιμπέιτ των δύο «μεγάλων» είδαν την Κυριακή το βράδυ περισσότεροι από 16 εκατομμύρια τηλεθεατές.

Οι θεματικές ενότητες προσφυγική πολιτική, φορολόγηση, συνταξιοδοτικό και παιδεία ήταν παρόμοιες με εκείνες στη τηλεμαχία Μέρκελ-Σουλτς. Οι συμμετέχοντες είχαν ωστόσο τη δυνατότητα να συζητήσουν και μεταξύ τους, οπότε η τηλεμαχία είχε μεγαλύτερη δυναμική και οι αντιπαραθέσεις ήταν πολύ πιο έντονες από εκείνες μεταξύ της καγκελαρίου και του υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών. Ειδικοί σε ζητήματα δημοσκοπήσεων εξηγούν τους υψηλούς τόνους μεταξύ των υποψηφίων προβάλλοντας το επιχείρημα ότι δίνεται μάχη για την ανάδειξη του τρίτου σε ισχύ κόμματος στη νέα βουλή.

Βάγκενκενχτ: «Δεν διασώσαμε την Ελλάδα, διασώσαμε τις τράπεζες»

Στην θεματική ενότητα φορολόγηση υπήρξε αναφορά στην ελληνική φορολογική πολιτική, σε διαξιφισμό μεταξύ της αριστερής Ζάρα Βάγκενκνεχτ και του «πράσινου» Τζεμ Έζντεμιρ. Για μια ακόμα φορά η Σάρα Βάγκενκνεχτ επέκρινε τον τρόπο αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, αλλά και την διαδικασία χορήγησης βοήθειας στην Ελλάδα τονίζοντας:

«Ο πυρήνας της διάσωσης του ευρώ ήταν να εξασφαλιστούν τα κέρδη των τραπεζών με χρήματα φορολογουμένων. Δεν διασώσαμε την Ελλάδα, διασώσαμε τις τράπεζες. Η πολιτική των χαμηλών επιτοκίων είναι απαραίτητη γιατί οι διάφορες κυβερνήσεις δεν έχουν το απαραίτητα θάρρος για να επιβαρύνουν περισσότερο τους πολύ πλούσιους, που υπάρχουν στην Ελλάδα, την Ιταλία ή και αλλού».

Στην παρέμβαση του Τζεμ Εζντεμίρ ότι στην Ελλάδα κυβερνά το αδερφό κόμμα της γερμανικής Αριστεράς η Σάρα Βάγκενκνεχτ απάντησε προφανώς εκνευρισμένη: «Γνωρίζεται πολύ καλά ποια περιθώρια ελιγμών έχει η ελληνική κυβέρνηση. Τους έχουμε πει να φορολογήσουν περισσότερο τους πλουσίους και εκείνοι απαντούν ότι τους έχει βάλει στενό κορσέ η Κομισιόν. Δεν μπορώ να το αξιολογήσω, αλλά πιστεύω ότι η μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση των ευπόρων αποτελεί εναλλακτική λύση στην πολιτική των μηδενικών επιτοκίων».

Ard.de, dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ