Την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου ε.έ, εορτή του αγίου Μεγαλομάρτυρος Θεοδώρου του Τήρωνος, ημέρα κατά την οποία η , ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ άγει τα σεπτά του ονομαστήρια, τελέσθηκε από τον Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτη κ. Δανιήλ Μπιάζη, Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Ζακύνθου, πανηγυρική  Θεία Λειτουργία, στον Καθεδρικό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών του Μαπούτο, στην οποία χοροστάτησε ο Πατριάρχης και έψαλαν τα παιδιά της νεαonomastiria1onomastiria2νικής χορωδίας του Σχολείου Πολιτισμού της Επισκοπής.
Ο Πατριάρχης κατά την στιγμή του Κοινωνικού εισήλθε στο Ιερό Βήμα του Ναού, όπου μετέλαβε των Αχράντων Μυστηρίων. Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε από τον Μακαριώτατο και η ακολουθία της Αρτοκλασίας, προς τιμή του προστάτου αυτού Αγίου Θεοδώρου του Τήρωνος.
Στις ανωτέρω Ιερές Ακολουθίες παρευρέθησαν ο Εξοχ. Υφυπουργός των Εξωτερικών της Ελλάδος κ.Άκης Γεροντόπουλος, ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κοινοβουλίου, Βουλευτής Ζακύνθου του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής φιλίας Ελλάδος – Μοζαμβίκης κ. Σταύρος Κοντονής και η Γενική Διευθύντρια των Διεθνών Σχέσεων της Βουλής των Ελλήνων κα. Παναγιώτα Μήλιου, κληρικοί της Ιεράς Επισκοπής Μοζαμβίκης και αρκετοί Ορθόδοξοι πιστοί, που προσήλθαν να ευχηθούν στον εορτάζοντα Πατριάρχη.
Στην συνέχεια, ο Πάπας και Πατριάρχης κ.Θεόδωρος, εγκαινίασε το νέο Γενικό Προξενείο της Ελλάδος στη Μοζαμβίκη, όπου πλην των ως άνω αναφερθέντων, προσήλθαν ο Γενικός Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Μοζαμβίκη κ. Γεράσιμος Μαρκέτος, πολλοί Πρεσβευτές κρατών στο κράτος της Μοζαμβίκης και Έλληνες πάροικοι.
Μετά το πέρας των εγκαινίων, ο Μακαριώτατος ανεχώρησε για την έδρα της Επισκοπής, όπου μετά από προγραμματισμένη συνάντηση που είχε οργανώσει ο Θεοφιλ.Επίσκοπος Μοζαμβίκης κ.Ιωάννης, είχε επαφές με τους θρησκευτικούς ηγέτες του Μαπούτο. Οι ηγέτες ευχαρίστησαν τον Μακαριώτατο για την σπουδαία αυτή πρωτοβουλία και του  τόνισαν ότι έχουν ανάγκη της αυθεντικής θεολογικής εμπειρίας του Παλαιφάτου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, ούτως ώστε με τη βοήθειά της να κατηχήσουν τον λαό της Μοζαμβίκης, που σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε,  διψά να γνωρίσει την αλήθεια.

Αρχιμ.Δανιήλ Μπιάζης

Η ΑΘΜ ΔΙΝΕΙ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΗΣ ΙΕΡΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΣΤΗ ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ

Την 18η Φεβρουαρίου ε.έ., πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία της Α.Θ.Μ., του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ.Θεόδωρου Β΄, στην έδρα της Επισκοπής Μοζαμβίκης, στο Maputo, ιερατική Σύναξη του κλήρου της Επισκοπής, κατά την διάρκεια της οποίας ο Μακαριώτατος συζήτησε λεπτομερώς, με τον επιχώριο Επίσκοπο κ.Ιωάννη και τους περί αυτόν κληρικούς, τους μελλοντικούς στόχους της ιεραποστολικής δράσης της Επισκοπής, καθώς επίσης και τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά την άσκηση του ιεραποστολικού έργου.

Ο Μακαριώτατος έδωσε εντολή, να επεκταθεί η ιεραποστολική δράση στους τομείς της νεότητος, της παιδείας και της υγείας, στις περιοχές Beira, Nampula και Melatze καθώς και στο κέντρο της Επισκοπής, στο Maputo. Εξέφρασε δε την επιθυμία, εκτός από την διανομή καθημερινού φαγητού στην πόλη της Beira, να συσταθεί συσσίτιο για τους άστεγους και τα εγκαταλελειμμένα παιδιά του δρόμου και στο αρτισύστατο ιεραποστολικό Κέντρο, στην πρωτεύουσα της χώρας Maputo.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, επισκέφθηκε ιδιωτικώς την παραγκούπολη στην περιοχή Samankulu, όπου διαπίστωσε τις συνθήκες ζωής των ανθρώπων και προσπάθησε να τους μεταδώσει τον παρηγορητικό λόγο ελπίδας του Χριστού.

Αρχιμ.Δανιήλ Μπιάζης

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ