Η κορυφαία ερμηνεύτρια Μαρία Φαραντούρη συνάντησε τον τροβαδούρο της νέας γενιάς Χρήστο Θηβαίο σε μια ξεχωριστή συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων.

Σε αυτή τη συναυλία όπου παρέστη και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΝΩΜΗ, το τρικαλινό κοινό είχε την ευκαιρία να απολαύσει  τους δυο σπουδαίους καλλιτέχνες σε μοναδικά και αγαπημένα τραγούδια.

 

Ειδικότερα, παρουσιάστηκε ένα διεθνές ρεπερτόριο με τραγούδια φόρο τιμής στον Μεγάλο Ιταλό συνθέτη Lucio Dalla, που η Μαρία Φαραντούρη τραγούδησε  μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο όπως επίσης και τραγούδια του Μπερτόλτ Μπρέχτ που είναι επίκαιρα όσο ποτέ. Τέλος ερμήνευσαν μερικά από τα ομορφότερα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη όπως τον Επιβάτη του Κώστα Τριπολίτη και από τον “Ομηρο” του  Μρεταμ Μπιαμ και Μ. Θεοδωράκη. Πάντως η ίδια όπως χαρακτηριστικά είπε στη διάρκεια της συναυλίας, είναι μεγάλη της χαρά που θα τραγουδήσει τραγούδια του Θάνου Μικρούτσικου από τον Σταυρό του Νότου του Καββαδία άλλα και άλλα ανεξάρτητα από άλλους κύκλους τραγουδιών του.

Μεταξύ των άλλων ακούσαμε  την Μαρία Φαραντούρη να ερμηνεύει μοναδικά την «Όμορφη Πόλη», το «Ποιος τη Ζωή μου», «Δρόμοι παλιοί», του Μίκη Θεοδωράκη, τον « Κεμάλ» του Μάνου Χατζιδάκι, την «Ελένη», την «Άννα μην κλαις» τον Caruzo του Lucio Dalla και άλλα πολύ αγαπημένα κομμάτια. Επίσης ο Χρήστος Θηβαίος μοιράστηκε  μαζί μας προσωπικές του επιτυχίες που αγαπήθηκαν απ΄ την νεολαία όπως είναι ο «Άμλετ της Σελήνης», το «Δεν είμαι Άλλος», τραγούδια απ τον Σταυρό Του Νότου του Θάνου Μικρούτσικου, τη «Βροχή μου» καθώς και άλλων συνθετών σε ποίηση Κώστα Τριπολίτη, Μάνου Ελευθερίου, Οδυσσέα Ιωάννου, Μπέρτολτ Μπρεχτ, Νίκου Καββαδία κ.ά.

Αυθεντική

Η Μαρία Φαραντούρη θεωρείται η πιο αυθεντική έκφραση του έντεχνου ελληνικού τραγουδιού. Μερικές από τις μεγαλύτερες ερμηνείες της σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη είναι το “Canto General” σε ποίηση Pablo Neruda, του οποίου τις πρόβες παρακολούθησε ο ίδιος ο ποιητής, το “Romancero Gitano” σε ποίηση F.G.Lorca, το οποίο ηχογράφησε και με τον διεθνούς φήμης κιθαρίστα John Williams, η «Κατάσταση Πολιορκίας», το «Πνευματικό Εμβατήριο» και η «Μπαλλάντα του Μαουτχάουζεν», που παρουσίασε τον Αύγουστο του ’91 στο Ηρώδειο με τη Φιλαρμονική του Ισραήλ, υπό τη διεύθυνση του μεγάλου μαέστρου Zubin Mehta.

Ο διεθνής Τύπος, όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της,  την ονόμασε Μαρία Κάλλας του λαού (The Daily Telegraph), Joan Baez της Μεσογείου (Le Monde), ενώ χαρακτήρισε τη φωνή της δώρο των θεών του Ολύμπου (The Guardian), αφιερώνοντάς της εκτενείς διθυραμβικές κριτικές, που εξήραν όχι μόνο τα φωνητικά προσόντα και τη σεμνή σκηνική της παρουσία, αλλά, επίσης, το ήθος και την κοινωνική δραστηριοποίησή της.

Στις 23 Σεπτεμβρίου 2004, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος επιβράβευσε την προσφορά της Μαρίας Φαραντούρη στο ελληνικό τραγούδι, απονέμοντάς της τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ