Η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων και Μικρασιατών ν. Τρικάλων προσκάλεσε στην Κεντρική εκδήλωση του συλλόγου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την κυρία Άννα Θεοφυλάκτου και το αρχείο της στη πόλη των Τρικάλων.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 και ώρα 19.00 στο Κινηματοθέατρο του Μύλου Ματσόπουλου με καλεσμένη ομιλήτρια την αξιότιμη κυρία Άννα Θεοφυλάκτου (βραβείο Ακαδημίας Αθηνών), οφθαλμίατρο, επίτιμο πρόεδρο της Μέριμνας Ποντίων Κυριών Θεσσαλονίκης και πρώην Πρόεδρο του Συνδέσμου Φιλίας «Ελλάς-Κύπρος».
Η κυρία Θεοφυλάκτου μας ξενάγησε στον Εύξεινο Πόντο μέσα από την ομιλία της και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που δεκαετίες συνέλεγε και πρόσφατα δώρισε στον Δήμο Θεσσαλονίκης.
Την κυρία Θεοφυλάκτου συνόδευαν επιμελήτριες της έκθεσης με παρούσα την δρ Νομικής κ. Μαρία Τατάγια, Διευθύντρια του Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου Θεσαλονίκης και των λοιπών πολιτιστικών της ιδρυμάτων καθώς και η πρόεδρος του Ιστορικού Ποντιακού σωματείου της Μέριμνας Κυριών Θεσσαλονίκης Χειρ. Οφθαλμίατρος κ. Πανίδου Ιφιγένεια. Η κ. Τατάγια στην αντιφώνηση της παρουσίασε την συλλογή που η κ. Θεοφυλάκτου άφησε κληροδότημα στον Ελληνικό λαό και παρουσίασε την πορεία επεξεργασίας του υλικού που ανέρχεται σε περίπου 9.000 κομμάτια.
Μετά το πέρας της ομιλίας της κυρίας Θεοφυλάκτου έγιναν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης «ΜΝΗΜΕΣ ΠΟΝΤΟΥ» στο Μουσείο Βασίλη Τσιτσάνη του Μύλου Ματσόπουλου.
Στην συνέχεια η Εύξεινος Λέσχη Τρικάλων τίμησε με πλακέτα την κυρία Θεοφυλάκτου για την συνολική .
Η έκθεση περιελάμβανε 250 περίπου φωτογραφίες από την ζωή στον Εύξεινο Πόντο καθώς και ειδικό τμήμα που αφορούσε στην εγκατάσταση των προσφύγων στην Ελλάδα. Πρόκειται για τμήμα του αρχείου που η κυρία Θεοφυλάκτου δώρισε και το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης αξιοποίησε.
Η έκθεση διήρκεσε από τις 4 έως τις 9 Μαΐου 2014 και την επισκέφθηκαν σχολεία και σύλλογοι.
Η επεξεργασία του υλικού που παρουσιάστηκε έγινε από την κυρία Άννα Θεοφυλάκτου, δωρήτρια της συλλογής, την κυρία Αθανασία Μπουτίδου, επιμελήτρια του αρχείου στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης και την κυρία Σαββίδου Λένα, πρόεδρο της Ευξείνου Λέσχης Τρικάλων.
Σε συνεργασία με την Ποντιακή ηλεκτρονική εφημερίδα e-Pontos.gr καλύφθηκε όλη η ομιλία της κυρίας Θεουλάκτου και δημιουργήθηκε βίντεο εικονικής ξενάγησης από την ίδια στους χώρους της έκθεσης.

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος   Η Γραμματέας

Σαββίδου Λένα  Παπαδοπούλου Νόπη

Ειδικά για την έκθεση αυτή έχει δημιουργηθεί ηλεκτρονικός ιστοχώρος όπου μπορεί ο επισκέπτης να περιηγηθεί και να αποκομίσει κάποιες πρώτες εικόνες σχετικά με το πολύτιμο αυτό αρχείο. Επίσκεψη στον ιστοχώρο αυτόν γίνεται μέσω του συνδέσμου: http://annatheophylaktou.blogspot.gr/ekthesi2

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ