Καλύμματα  της Αγίας Τράπεζας  και ιερά σκεύη  στην Ι.Μ. Βυτουμά στην περιοχή της Καλαμπάκας.

Είναι κτισμένο, σε υψόμετρο περί­που 540 μ. και σε τοποθεσία που αφθονούν τα νερά, οργιάζει η βλάστηση και δημιουργείται καταπράσινο μαγευτικό τοπίο. Από τη θέση του αγναντεύεις άλλοτε προς το βουνό και άλλοτε προς τον κάμπο, ο όποιος ξανοίγε­ται μπροστά σου σε απέραντη έκταση και χάνεται στα βάθη του ορίζοντα. Ο λόγος για το γυναικείο μοναστήρι, την Ιερά Μονή Βυτουμά, το οποίο φέρει το όνομα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Για την Ιερά Μονή Βυτουμά, δυστυχώς, δεν έχουν διασωθεί επίσημα γραπτά κείμενα. Όμως τα τελευταία χρόνια, αναφέρουν στοιχεία της Μονής, παρουσιάσθηκε ένα σημαντικό ντοκουμέντο. Στον υπ’ αριθ. 141 κώδικα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως ή Μεγάλου Μετεώρου, που είναι αντίγραφο τού 17ου αι., υπάρχει το κείμενο μιας επιγραφής. Ήταν γραμμένη πάνω από την έξοδο του Καθολικού, μέσα στο Ναό. Σήμερα δεν υπάρχει. Σύμφωνα με το περιεχόμενό της το Μοναστήρι κτί­σθηκε τον 12ο αιώνα.

Σήμερα στην Ιερά Μονή Βυτουμά, εκτός από τα ανα­γκαία διακονήματα που γίνονται για  την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία της, έχει αναπτυχθεί και το  εργόχειρο. Πρόκειται για την κατασκευή υφαντών ιερών αμφίων, όπως και καλυμ­μάτων της αγίας Τραπέζης και ιερών σκευών. Παράλληλα καλλιεργείται το κέντημα, με το όποιο κατασκευάζονται κουρτίνες, πετσετάκια κ.ά. κεντήματα. Σε προηγούμενα χρόνια λειτουργούσε Σχολή Χειροτεχνίας με τριετή φοίτηση. Σ’ αυτήν εκπαιδεύτη­καν αρκετές μοναχές στην υφαντική, κοπτική, ραπτική, το κέντημα και τα οικοκυρικά, όπως και ένα πλήθος μαθητριών.

Οι μαθήτριες έμαθαν πολλές χρήσιμες γνώσεις και όταν αποφοίτησαν πήραν δώρο μία ραπτομηχανή. Ασχολήθηκαν όλες για την εξυπηρέτηση των οικογε­νειών τους και πολλές άσκησαν την τέχνη για επαγ­γελματικούς λόγους.

Η Σχολή Χειροτεχνίας απέδωσε αξιέπαινα αποτελέσματα. Μόνο με την υφαντική έχουν εξυπηρε­τηθεί πάμπολλοι κληρικοί (αρχιερείς, ιερομόναχοι, ιερείς και διάκονοι), όπως και πολλοί Ί. Ναοί τόσο στη χώρα μας όσο και σε άλλες του εξωτερικού.

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά του Μοναστηριού, μόλις μπούμε στην αυλή του, δεξιά μας και αμέσως μετά το σημερινό Αρχονταρίκι, βλέπουμε έναν μικρό παλαιό Ναό. Φέρει το όνομα της Κοιμήσεως τής Θεοτόκου και αποτελείται από έναν τετράγωνο χώρο (περίπου 5×5 μ.), του οποίου οι τέσσερις τοίχοι καταλήγουν (επάνω) σε θόλο.

Ο Ναός είναι όλος αγιογραφημένος με πολύ ωραίες τοιχογραφίες. Οι περισσότερες διατηρούνται σε πολύ καλή κατάσταση. Το τέμπλο πού υπήρχε άλλοτε, σήμερα δε σώζεται. Το κατέστρεψε η φθορά του χρόνου. Αρκετές μικρές εικόνες του της σειράς των αποστολικών και τα ωραιότατα βημόθυρα διαφυ­λάσσονται στο Μουσείο τής Ί. Μητροπόλεως Τρίκκης και Σταγών. Σύμφωνα με προφορικές παραδόσεις μία εικό­να της Παναγίας, που βρισκόταν στην Καλα­μπάκα, κάποτε έφυγε από τη  θέση της. Όλοι τότε ανησύχησαν και ξανοίχθηκαν για την ανεύρεση της. Δοκίμασαν μεγάλη έκπληξη όταν τη βρήκαν στο χώρο, πού είναι σήμερα το Μοναστήρι. Γεμάτοι χαρά την πήραν και την ξανατοποθέτησαν στη θέση της.

Το φαινόμενο αυτό, λέγεται ότι, επαναλήφθηκε τρεις φορές. Τούτο υποκίνησε τους παράγοντες και τους χριστιανούς να κτισθεί στην τοποθεσία αυτή Μοναστήρι στο όνομα της Παναγίας. Η γυναικεία αδελφότητα της Ιεράς Μονής ξεκίνησε τη συμπόρευσή της τον Οκτώβριο του 1952. Ήταν τότε πέντε μοναχές, οι όποιες προέρχονταν από την περιφέρεια της Ί. Μη­τροπόλεως Πατρών. Σήμερα στο Μοναστήρι υπάρχουν 13 Μοναχές.

Τέλος το Μοναστήρι του Βυτουμά κατά καιρούς ήταν Μετόχι ανδρώων Ιερών Μονών της περιφερείας του Νομού Τρικάλων, όπως τελευταία της Ιεράς Μονής Γκούρας Πύλης. Αυτό, φαίνεται, γινόταν σε περιόδους που στο Μοναστήρι δεν υπήρχαν μοναχοί και  χρειαζόταν κάποιος να το επιτηρεί και να το φροντίζει.

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ