Η πρώτη μεγάλη έκπληξη του Μουντομπάσκετ είναι γεγονός: η φιλόδοξη Γερμανία του Ντένις Σρέντερ, που πήγαινε για μετάλλιο, αποκλείστηκε μετά από μία απρόσμενη ήττα απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία.Αυτό το σκορ δεν μπορούσε να το πιστέψει κανείς, ίσως ούτε και οι παίκτες της Δομινικανής Δημοκρατίας που πανηγύριζαν έξαλλα με το σφύριγμα της λήξης: 70-68 επί της Γερμανίας, της νεανικής αλλά έμπειρης ομάδας με τέσσερις παίκτες του ΝΒΑ, η οποία έτρεφε βάσιμες ελπίδες για μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας. Σε μία αναμέτρηση με απρόσμενη εξέλιξη οι Γερμανοί εμφάνισαν αδυναμίες στην άμυνα, ενώ ο άσσος του ΝΒΑ Ντένις Σρέντερ μπορεί να ήταν πρώτος σκόρερ των «Νατσιονάλμανσαφτ» με 20 πόντους αλλά είχε χαμηλό ποσοστό ευστοχίας και επιπλέον αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στην πλάτη.

Και ίσως το πιο σημαντικό: η Γερμανία φάνηκε να παθαίνει ανεξήγητο μπλακ-άουτ σε ορισμένα σημεία του παιχνιδιού. Για παράδειγμα στην αρχή, όταν παραχώρησε ένα προβάδισμα 0-8 στη Δομινικανή Δημοκρατία αλλά και στο τέλος της δεύτερης περιόδου, όταν δεν κατάφερε να υπερασπίσει ένα προβάδισμα πέντε πόντων. Ενδεικτική μία φάση στο τέλος της τρίτης περιόδου, όταν ο Σολάνο, μόνος απέναντι σε πέντε Γερμανούς, μπήκε με άνεση στη ρακέτα για να καρφώσει και να ισοφαρίσει 52-52, χαρίζοντας αέρα νίκης στην ομάδα του. Μόνο ο Σολάνο, που αγωνίζεται στην Αργεντινή, μοίρασε στο παιχνίδι περισσότερες ασίστ από ολόκληρη την εθνική Γερμανίας.

«Απογοήτευση» και «καταστροφή» για το γερμανικό μπάσκετ

«Νομίζω ότι παίζουμε πολύ κάτω από τις δυνατότητές μας, είναι απλά απογοητευτικό…» παραδέχθηκε μετά το σφύριγμα της λήξης ο προπονητής της Γερμανίας Χένρικ Ρεντλ. «Είναι μία καταστροφή για το γερμανικό μπάσκετ», σχολιάζει ο δημοσιογράφος του συνδρομητικού δικτύου Magenta, που μετέδωσε απευθείας την αναμέτρηση. Τα προβλήματα είχαν φανεί και στην πρεμιέρα του Μουντομπάσκετ, όταν η Γερμανία ηττήθηκε από τη Γαλλία 78-74, παθαίνοντας για μία ακόμη φορά στην αρχή του αγώνα μπλακ-άουτ, που την έφερε να χάνει 14-0 μετά από επτά λεπτά. Ωστόσο κυνήγησε την ανατροπή, παρά λίγο να την πετύχει και σε τελική ανάλυση ήταν μία αξιοπρεπής ήττα απέναντι σε μία Γαλλία που πηγαίνει κι εκείνη στην Κίνα με πέντε παίκτες του ΝΒΑ, διεκδικώντας ένα μετάλλιο.

Όμως η εμφάνιση της Τρίτης απέναντι στη Δομινικανή Δημοκρατία, μία ομάδα που πήγε στην Κίνα χωρίς δύο παίκτες του ΝΒΑ και στην πρεμιέρα είχε δυσκολευθεί να υποτάξει την Ιορδανία, αξιολογήθηκε διαφορετικά. «Ήταν μια μεγάλη σαχλαμάρα», δήλωσε εμφανώς εξοργισμένος και σε ασυνήθιστα υψηλούς τόνους ο πρόεδρος της γερμανικής ομοσπονδίας καλαθοσφαίρισης Ίνγκο Βάις, για να προσθέσει ότι είναι «απίστευτα απογοητευμένος από το αποτέλεσμα». Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ενώ η Δομινικανή Δημοκρατία θεωρείται γρήγορη αλλά μάλλον κοντή ομάδα που κάνει παιχνίδι με γρήγορη κυκλοφορία της μπάλας και τρίποντα, στο παιχνίδι της Τρίτης είχε πολλές ευκαιρίες να επισκεφθεί το γερμανικό καλάθι. Ζημιά έκανε στην άμυνα της «Νατσιονάλμανσαφτ» και ο Ρόναλντ Ρόμπερτς, ο οποίος το καλοκαίρι είχε υποβιβαστεί με την Ιένα στη δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Στόχος η… 17η θέση

Θεωρητικά η Γερμανία θα διατηρούσε κάποιες ελπίδες για πρόκριση αν η Ιορδανία, στο άλλο παιχνίδι του ομίλου την Τρίτη, κατάφερνε να κανει την έκπληξη και να κερδίσει τη Γαλλία. Όχι μόνο δεν συνέβη αυτό, αλλά οι Γάλλοι έκαναν περίπατο, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο, κερδίζοντας με 103-64. Μετά από όλα αυτά, οι Γερμανοί δεν έχουν άλλη επιλογή από το να περιμένουν τους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 17-32 στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κίνας.

ARD, SID, kicker.de

Επιμέλεια: Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ