Συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας στα εγκαίνια του νέου «Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς Καπετάν Άγρας-Αντώνης Μίγκας» – Αντιπεριφερειάρχης Θ. Θεοδωρίδης: «Τιμούμε την μνήμη των Μακεδονομάχων και διαφυλάττουμε την ιστορική μας κληρονομιά».

Στα εγκαίνια του νέου «Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Καρυδιάς Καπετάν Άγρας-Αντώνης Μίγκας» που πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο (19/10) στην Καρυδιά Εδέσσης, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης. Το νέο μουσείο, με κεντρικό έκθεμα τον κορμό της καρυδιάς στην οποία το 1907 απαγχονίστηκαν οι μακεδονομάχοι Τέλος Άγmouseioρας και Αντώνης Μίγκας, περιλαμβάνει σημαντικά κειμήλια από τον Μακεδονικό Αγώνα καθώς και των δύο ηρωικών μακεδονομάχων, η δράση των οποίων αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τη συγγραφή του βιβλίου “Τα μυστικά του βάλτου” της Πηνελόπης Δέλτα. Το Μουσείο ολοκληρώθηκε μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Έδεσσας, του Υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης και του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, σε δήλωσή του αναφέρει: «Συγχαίρω τον Υπουργό Μακεδονίας-Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου, τον Δήμαρχο Έδεσσας και συνοδοιπόρο στην Αυτοδιοίκηση κ. Δημήτριο Γιάννου καθώς επίσης και τα εκλεκτά στελέχη του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα για την πρωτοβουλία τους και τη δημιουργία του νέου μουσείου. Το μουσείο αποτείνει φόρο τιμής στους Μακεδονομάχους Καπετάν Άγρα και Αντώνη Μίγκα. Είναι ένα μουσείο που έλλειπε από την περιοχή μας το οποίο διαφυλάσσει τις ιστορικές μνήμες και τιμά συνολικά όλους τους ήρωες του Μακεδονικού Αγώνα.

Η συλλογή των εκθεμάτων έχει αναπτυχθεί με ιδιαίτερα λειτουργικό τρόπο, είναι ιστορικά και αισθητικά ακριβής και πιστεύω ότι συμβάλλει στη δημιουργία ενός ακόμη σημαντικού πόλου ενδιαφέροντος για τους επισκέπτες της περιοχής. Το νέο μουσείο αποτελεί μία πολύτιμη παρακαταθήκη για τη νέα γενιά. Με ενέργειές μας θα προωθήσουμε την επίσκεψη στο μουσείο σχολείων και άλλων ομάδων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Εμπνεόμαστε από τους αγώνες των δύο ηρώων και συνεχίζουμε δίνοντας τις δικές μας, προσωπικές μάχες με ορίζοντα την ανάπτυξη και την ευημερία».

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΠΛΗΘΟΥΣ ΚΟΣΜΟΥ ΕΓΚΑΙΝΙAΣΤΗΚΕ ΤΟ «ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΚΑΠΕΤΑΝ ΑΓΡΑ-ΑΝΤΩΝΗ ΜΙΓΚΑ» ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΔΙΑ ΕΔΕΣΣΗΣ

Με επισημότητα, έντονη συγκινησιακή φόρτιση και παρουσία πλήθους κόσμου από την ευρύτερη περιοχή, ο ΥΜΑΘ κ. Θεόδωρος Καράογλου, μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας, κ. Δημήτρη Γιάννου, εγκαινίασαν το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2013 στην Καρυδιά Εδέσσης τον εκθεσιακό χώρο «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Άγρα-Αντώνη Μίγκα», ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Στην τελετή αναγνώστηκε προσωπικό μήνυμα του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συνεχάρη το ΥΜΑΘ και τον Δήμο Έδεσσας για την υλοποίηση του μουσείου το οποίο, όπως αναφέρθηκε στο μήνυμα του Πρωθυπουργού, «κρατά ψηλά στη ψυχή των Ελλήνων συμβολισμούς πατριωτισμού και ελπίδας».
Το «Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Καπετάν Άγρας-Αντώνης Μίγκας» στεγάζεται στο παλιό αλλά πλήρως ανακαινισμένο δημοτικό σχολείο της Καρυδιάς και σε αυτό, πέρα από την ιστορία, τη δράση και το ηρωικό τέλος των δυο Μακεδονομάχων, παρουσιάζεται όλη η ιστορία του Μακεδονικού Αγώνα.
Οι επισκέπτες μπορούν να δουν από κοντά τον κορμό της καρυδιάς στον οποίο το 1907 απαγχονίστηκαν ο Τέλλος Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας, κειμήλια Μακεδονομάχων, Κομιτατζήδων, αλλά και του Τουρκικού Στρατού, ενώ μπορούν να διαβάσουν και σχετικό πίνακα με τα ονόματα όλων των Μακεδονομάχων της ευρύτερης περιοχής της Πέλλας, ως ελάχιστο φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης για την προσφορά τους.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές Πέλλας κ. Γιώργος Καρασμάνης, Διονύσης Σταμενίτης, Ιορδάνης Τζαμτζής και Θεοδώρα Τζάκρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Καρυδιάς κ. Γιώργος Παύλου, ο Σύλλογος Μεσσηνίων Μακεδονίας- Θράκης, ο σύλλογος απογόνων Μακεδονομάχων, εκπρόσωποι των στρατιωτικών και αστυνομικών αρχών, καθώς και ο 108 χρόνων απόγονος Μακεδονομάχων κ. Τρύφων Σιβένας.
Όλοι οι παριστάμενοι ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την ευαισθησία που έδειξε σχετικά με τη δημιουργία του εκθεσιακού χώρου στην Καρυδιά, αλλά και για την άμεσή ανταπόκρισή του να ικανοποιήσει ένα αίτημα πολλών ετών, παραδίδοντας προς χρήση ένα κύτταρο ιστορίας, μνήμης και εθνικής αξιοπρέπειας.
«Στόχος του εκθεσιακού χώρου είναι η ανάδειξη της ιστορίας και η αφύπνιση της ηθικής και των αξιών των ηρώων της εποχής εκείνης. Ηρώων που προσέφεραν τη ζωή τους στον ιερό αγώνα για την απελευθέρωση της Μακεδονίας» τόνισε στην αρχή του χαιρετισμού του ο Υπουργός Μακεδονίας και Θράκης, κάνοντας ειδική αναφορά σε όλους τους Έλληνες από την Κρήτη, τη Μάνη, τη Μεσσηνία (τόπος καταγωγής του Καπετάν Άγρα) και κάθε γωνιά της πατρίδας μας που προσέφεραν τη ζωή τους για την ιδέα του Ελληνισμού και της Μακεδονίας.
Σημείωσε ακόμη ότι: «Ο Τέλλος Άγρας και ο Αντώνης Μίγκας αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν σε έναν ιερό αγώνα. Με τη θυσία τους όμως κέρδισαν το μοναδικό προνόμιο, να δώσουν τη ψυχή τους για την ελευθερία και την πατρίδα. Τούτο το μουσείο», κατέληξε ο κ. Καράογλου, «τιμά την ελληνική ομοψυχία, τιμά την παρακαταθήκη που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας να στέκουμε μονιασμένοι απέναντι στους εθνικούς κινδύνους. Να αφήσουμε πίσω μας τις όποιες διαφορές και να πορευόμαστε ενωμένοι στα δύσκολα».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ