Ήταν μια απολαυστική γιορτή μουσικής, φιλανθρωπίας και πολιτικής υπευθυνότητας: και οι πέντε εν ζωή πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ έδωσαν το “παρών” σε συναυλία, στο Τέξας, για τους πληγέντες των τυφώνων στις ΗΠΑ.Δεν θα μπορούσε να γίνει αλλιώς: η μεγάλη συναυλία στο Τέξας άρχισε με τον αμερικανικό εθνικό ύμνο και τους πέντε προέδρους επί σκηνής, με το χέρι στην καρδιά. Τζίμυ Κάρτερ, Τζωρτζ Μπους (Πρεσβύτερος και Τζούνιορ), Μπιλ Κλίντον και Μπαράκ Ομπάμα βρέθηκαν δίπλα-δίπλα. Ο σημερινός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δεν παρέστη, αλλά ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την "υπέροχη" πρωτοβουλία τους, όπως επίσης και τους προκατόχους του, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

Το μουσικό μέρος της βραδιάς είχε απ΄όλα. Πολύ κάντρυ μουσική, ιδιαίτερα αγαπητή άλλωστε στο Τέξας, αλλά και σόουλ, καθώς και παραδοσιακά γκόσπελ ακούστηκαν και καταχειροκροτήθηκαν. Ξεχώρισε η Lady Gaga ντυμένη στα λευκά, αλλά και η ανερχόμενη Στέφανι Κουέιλ, που ξεσήκωσε τα πλήθη με μία δυναμική ερμηνεία του I wonʼt back down. Ήταν και ένας ελάχιστος φόρος τιμής στον Tom Petty, έναν από τους πιο αυθεντικούς και αγαπημένους ροκ τραγουδιστές των τελευταίων δεκαετιών που πρόσφατα έφυγε από τη ζωή. Διαχρονική αξία οι Alabama, ενώ οι φίλοι της κάντρυ μουσικής είδαν τους αειθαλείς Γκάτλιν Μπράδερς να τραγουδούν για μία ακόμη φορά την κλασσική επιτυχία "All the Gold of California", 41 χρόνια μετά την πρώτη εκτέλεση.

Ομπάμα και Μπους οι σταρς της βραδιάς

Από τους πολιτικούς της βραδιάς το πιο δυνατό χειροκρότημα απέσπασε ο Μπαράκ Ομπάμα. ΄Οχι μόνο στη σύντομη ομιλία του, αλλά σε μία ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή, όταν πλησίασε τον Τζωρτς Μπους τον πρεσβύτερο, καθισμένο πλέον σε αμαξίδιο, για να αποδώσει τιμές και να τον ευχαριστήσει για την παρουσία του. Άλλωστε η οικογένεια Μπους παίζει "εντός έδρας" στο Τέξας. Τελευταία φορά που οι "πέντε" είχαν συναντηθεί ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, στα εγκαίνια βιβλιοθήκης που φέρει το όνομα του Τζωρτζ Μπους.

Από τον μαραθώνιο φιλανθρωπικών προσφορών συγκεντρώθηκαν τελικά πάνω από 30 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία και θα μοιραστούν στους πληγέντες στο Τέξας, τη Φλόριντα και το Πουέρτο Ρικο. "One America Apeeal" ονόμασαν οι "πέντε" την πρωτοβουλία τους, στέλνοντας το μήνυμα ότι η διάθεση για προσφορά και αλληλοβοήθεια μπορεί και πρέπει να υπερβαίνει τις όποιες πολιτικές διαφορές.

DPA, Tagesschau.de, Γιάννης Παπαδημητρίου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ