Αναμνηστική φωτογραφία χορευτών του συλλόγου μας με τον φιλοξενούμενο σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» στις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία 2011 στην Προσοτσάνη

Γιάννης Δελόγλου25 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και προσφοράς.

Γράφει ο Γιάννης Δελόγλου,
j.deloglou@elliniki-gnomi.eu.

Προσοτσάνη-Δράμα. Μια πολυπολιτισμική κοινωνία σε μια ιστορική γωνιά της Μακεδονίας κάτω από τη σκιά τού επιβλητικού Μενοίκιου και του Φαλακρού όρους, που προσέφερε ηρωικούς αγώνες στο κάλεσμα του Έθνους, φώλιασε 15 χιλ. βορειοδυτικά από τη Δράμα και αποτελεί πλέον πηγή ενέργειας για όλη την περιοχή. Μια κωμόπολη που πηγάζει από το βάθος των αιώνων, που άλλοι τη θέλουν Πυρσούπολη και άλλοι Περσέπολη, είναι η σημερινή Προσοτσάνη των 4.000 χιλιάδων κατοίκων, έδρα του ομώνυμου δήμου με πολλά αξιοθέατα τόσο στην κωμόπολη όσο και στην ευρύτερη περιοχή.

Οι κάτοικοί της αρχικά εντόπιοι, μετά δέχτηκαν μετακινούμενες ομάδες Βλάχων κυρίως από τη Γραμμούστα της Καστοριάς και αργότερα ξεριζωμένους Έλληνες του Πόντου, της Μικράς Ασίας, της Ανατολικής Θράκης και της Ανατολικής Ρωμυλίας, για να συνυπάρξουν και να συμβιώσουν σαν μια οντότητα με αγάπη στον κορμό της ενιαίας Πατρίδας. Όλες αυτές οι μετακινούμενες ομάδες Ελλήνων που κατέληξαν στην Προσοτσάνη οργανώθηκαν σε συλλόγους και μέσα από αυτούς διατηρούν τα ήθη, έθιμα, τις παραδόσεις, τη μουσική, τους χορούς, τα εδέσματα και ό,τι άλλο έχει σχέση με την ιστορία των προγόνων τους. Το αυτό έκαναν και οι γηγενείς κάτοικοι της Προσοτσάνης ιδρύοντας τον μουσικοχορευτικό σύλλογο «Μέγας Αλέξανδρος» τον Σεπτέμβριο του 1983. Κοινή όμως πορεία έχουν όλοι οι κάτοικοι αυτού του ευλογημένου τόπου, στην Φιλαρμονική του Δήμου, στον Ποδοσφαιρικό Σύλλογο που αγωνίζεται στην Δ’ Εθνική, στα πανηγύρια των δύο ενοριών με κορυφαίο αυτό του Εξωκλησίου τού Προφήτη Ηλία, όπου συμμετέχουν όλα τα χορευτικά συγκροτήματα των συλλόγων της Κωμοπόλεως, άλλων πόλεων αλλά και χωριών.

Πρώτη σειρά από αριστερά: Πρώτος ο περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Α.Μ.Θ.) Ματζιάρης Αντώνης. Δεύτερος ο Δήμαρχος Προσοτσάνης Λύσσελης Άγγελος. Τέταρτος ο πρώην Δήμαρχος Προσοτσάνης και νυν επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Δήμου Προσοτσάνης Φατράλης Βασίλειος. Δεύτερη σειρά στη μέση ο περιφερειακός σύμβουλος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης (Α.Μ.Θ.) Μωυσίδης Παναγιώτης

Ο «Μέγας Αλέξανδρος» διοργανώνει επιστημονικές συνάξεις συμμετέχει στα δρώμενα της κωμοπόλεως, σε εκδηλώσεις γειτονικών πόλεων και γενικά αγκαλιάζει κάθε αξιόλογη προσπάθεια άλλων συλλόγων. Ο Σύλλογος αριθμεί περί τα 400 μέλη, διαθέτει πέντε χορευτικά τμήματα με 120 περίπου χορευτές όλων των ηλικιών, οι οποίοι διδάσκονται χορούς από όλες σχεδόν τις περιοχές της Ελλάδας με ιδιαίτερη έμφαση σε αυτούς της Μακεδονίας. Διαθέτη μια θαυμάσια Ιματιοθήκη με δεκάδες παραδοσιακές φορεσιές της Μακεδονίας και της Θράκης, οι περισσότερες αυθεντικές (Προσοτσάνης, Φλώρινας και Ελληνοχωρίου Έβρου). Στο μόσκο τμήμα του Συλλόγου παιδιά διδάσκονται τα παραδοσιακά μουσικά όργανα της περιοχής (γκάιντα, μακεδονική λύρα, νταχαρέ, νταούλι και κλαρίνο). Από τους μουσικούς του συλλόγου συγκροτήθηκε παραδοσιακή ορχήστρα, ονομαζόμενη «Αγριάνες». Ο «Μέγας Αλέξανδρος» εκπροσώπησε και πρόβαλε επάξια την Ελληνική παράδοση στο εξωτερικό, Κύπρο, Κροατία, Ελβετία, Βουλγαρία, Τουρκία και Γερμανία. Στην Ελλάδα πήρε μέρος σε εκδηλώσεις στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Χίο, Καλαμάτα, Ρόδο, Καβάλα, Φλώρινα, Κοζάνη, Πάτρα, Αλεξανδρούπολη και παράλληλα φιλοξενεί χορευτικά συγκροτήματα άλλων συλλόγων από διάφορα μέρη της Ελλάδας αναπτύσσοντας έτσι ισχυρούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας.

Αναμνηστική φωτογραφία χορευτών του συλλόγου μας με τον φιλοξενούμενο σύλλογο «Οι Φίλοι της Μεσσήνης» στις εκδηλώσεις του Προφήτη Ηλία 2011 στην Προσοτσάνη
Από την εκδήλωση «Ελευθέρια Δράμας 2011» το μεγάλο χορευτικό τμήμα

Από το 2000 εκδίδει αδιάκοπα την τοπική πολιτιστική διμηνιαία εφημερίδα «ΗΩΣ», η οποία έχει 1000 συνδρομητές! Η εφημερίδα «ΗΩΣ» βραβεύτηκε το 2009 από το Συμβούλιο Συντακτών ξενόγλωσσου τύπου Καναδά ως η «καλύτερη εκδοτική και οπτική παρουσίαση». Παράλληλα διαθέτει ηλεκτρονική σελίδα (www.prosoma.gr) με στοιχεία παράδοσης και πολιτισμού. Εκτός των εγκαταστάσεων του συλλόγου λειτουργεί δανειστική Βιβλιοθήκη, με την συνδρομή του Προσοτσανιώτη διακεκριμένου ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου Ανέστη Βλάχου, η οποία Βιβλιοθήκη αριθμεί περίπου 3000 βιβλία λογοτεχνικού, λαογραφικού και ιστορικού ενδιαφέροντος για την περιοχή και την Ελλάδα γενικότερα. Το δραστήριο διοικητικό Συμβούλιο διοργανώνει μεγάλες εκθέσεις λαογραφίας και παλιάς φωτογραφίας από την κοινωνική και οικονομική ζωή της παλαιάς Προσοτσάνης. Ακόμη ομιλίες για την τοπική ιστορία, την ελληνική γλώσσα, θέματα υγείας και άλλα. Πραγματοποίησε δενδροφυτεύσεις περιαστικού πρασίνου και με τη συνεργασία του Κέντρου Εκπαίδευσης Ενηλίκων σεμινάρια σε διάφορες θεματικές ενότητες όπως Λαογραφίας, Ιστορίας, ξένων γλωσσών και διατροφής. Ομάδα από μέλη του συλλόγου ερευνά και καταγράφει τα ήθη και τα έθιμα των γηγενών κατοίκων της Προσοτσάνης καθώς και την τοπική ιστορία με σκοπό στο μέλλον να εκδοθούν σε βιβλία και να γίνουν κτήμα όλων των κατοίκων. Έτσι βλέπουμε ότι σε αυτόν τον οξυγονούχο πνεύμονα, που ζουν όλοι το λυτρωτικό χθες στο πνικτικό και εξαγριωτικό σήμερα, φωτεινός οδηγός για τους νέους είναι ο μουσικοχορευτικός σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος», που εύχρηστα μεταποιείται σε Ιερό βατήρα εκτίναξης πέρα από τα δύσκολα, έξω από τα ασήμαντα και επικίνδυνα. Και ακόμη, είναι για τους νεολαίους και αποτελεί ο Σύλλογος το κοινό καρδιακό κύτταρο, το ενοποιό στοιχείο, που διαμορφώνει τον άνθρωπο και κατευθύνει τη δράση του.

Το παραδοσιακό μουσικό σχήμα του συλλόγου με το όνομα «Αγριάνες»
Από την εκδήλωση : «Γιορτή μητέρας 2011» το εφηβικό τμήμα

Εκεί ανταμώνουν όλοι σε μια πατριωτική χαλάρωση, μια ανανέωση και μια αναβάθμιση που τους οδηγούν στον επαναπροσδιορισμό της συνέχειας και των αποφάσεων σε ό,τι αφορά το μέλλον τους.

Η ζεστασιά, η σιγουριά και η αγάπη που τα παρέχει το ΔΣ, τα κάνει πιο υπεύθυνα στην αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων και τα οδηγεί σε σωστούς δρόμους προτού τα ερπετά της κοινωνίας τα οδηγήσουν σε άθλιες κοινωνικές περιπέτειες για το παράνομο και παράλογο παιχνίδι της ζωής. Έχουν λοιπόν, κίνηση και κίνητρα μέσα στο σύλλογο, που αν τα αξιοποιήσουν δεν θα μείνουν μόνο στο χορό και το τραγούδι αλλά θα γίνουν ισχυρό παράδειγμα πολυσήμαντης προσφοράς στην κοινωνία.

Με την υλοποίηση του μεγάλου στόχου του συλλόγου για απόκτηση ιδιόκτητης στέγης θα λυθούν πολλά χρονίζοντα προβλήματα. Ένα Πολιτιστικό Κέντρο με «μακεδονική αρχιτεκτονική», που θα διαθέτει αίθουσες για εκμάθηση χορών, ομιλιών, προβολών, έκθεση φωτογραφίας – λαογραφίας και άλλους χώρους, θα είναι δώρο και ευλογία Θεού για όλους τους παράγωνες του συλλόγου.

Για τα δρώμενα του συλλόγου αλλά και τους στόχους που έχει βάλει το ΔΣ μας μίλησαν ο Πρόεδρος Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και ο Γραμματέας Γιάννης Αραμπατζής.

Μας είπαν:

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Συλλόγου:

«Ο ρόλος ενός πολιτιστικού συλλόγου δεν πρέπει νά περιορίζεται αποκλειστικά και μόνο στους χορούς και τα τραγούδια, αλλά νά αναπτύσσετε σέ ευρεία κοινωνική δράση. Αυτό έχουμε πετύχει τα τελευταία χρόνια μέσα από της διαφορετικότητας των δραστηριοτήτων μας. Ο πρωταρχικός στόχος μας είναι βέβαια η διάσωση, η διατήρηση και η διάδοση των ηθών και εθίμων, των χορών και τραγουδιών, των ντόπιων κατοίκων της κωμόπολης μας. Εκμεταλλευόμαστε όμως την έκδοση της πολιτιστικής μας εφημερίδας «ΗΩΣ», (το όνομα της είναι «δανεισμένο)), από την Φιλοπρόοδο Ελληνική Αδελφότητα «ΗΩΣ» που έδρασε στην Προσοτσάνη στα χρόνια της Τουρκοκρατίας), ώστε νά «παρεμβαίνουμε» στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της περιοχής μας. Η εφημερίδα μας για τον λόγο αυτό έχει βραβευτεί από την Ένωση Συντακτών Ξένου Τύπου του Καναδά.

Υλοποιούμε εκπαιδευτικά προγράμματα με θέματα όπως παιδί και γονείς, τοπική ιστορία, σεμινάρια, εκμάθησης ξένων γλωσσών και ενημερωτικές ημερίδες για θέματα υγείας. Μέσα από αυτές τις δράσεις έχουμε καταφέρει νά συγκεντρώσουμε την νεολαία της Προσοτσάνης και νά καλλιεργήσουμε τον εθελοντισμό.

Με τις εμφανίσεις μας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αλλά και την φιλοξενία συλλόγων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έχουμε βάλει και εμείς ένα μικρό λιθαράκι, ώστε η Προσοτσάνη νά γίνει γνωστή και νά αποκτήσει πολλούς φίλους που την επισκέπτονται πλέον συχνά.

Η αγάπη για τόν τόπο που γεννηθήκαμε και ζούμε μας οδηγεί στην πορεία μας για μιά προσπάθεια, στο μέτρο ταυ δυνατού, νά βελτιώσουμε τον τρόπο ζωής των νέων της Προσοτσάνης».

Ο Γιάννης Αραμπατζής, Γραμματέας τού Συλλόγου:

«Ο λόγος που ασχολούνται σήμερα ορισμένοι νέοι άνθρωποι με τους διάφορους πολιτιστικούς συλλόγους είναι καταρχήν η αγάπη τους για την παράδοση. Πιστεύουν πως πρέπει νά διασώσουν και νά διαδώσουν την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου τους, μεταλαμπαδεύοντας τη στις επόμενες γενιές αλλά και ταξιδεύοντας τη στα πέρατα του κόσμου. Επίσης, επιθυμούν νά προσφέρουν στα κοινά και ευρύτερα στην τοπική κοινωνία μέσα από τις ποικίλες δράσεις των συλλόγων. Κίνητρα για την ενασχόληση με τους συλλόγους αποτελούν τα διάφορα ταξίδια, οι γνωριμίες με ανθρώπους που έχουν τα ίδια ενδιαφέροντα, καταξίωση στην τοπική κοινωνία και πολλές φορές τρόπος ανέλιξης στα τοπικά δρώμενα. Τέλος, η αίσθηση δημιουργίας, ευθύνης και της συνέχειας τόσο απέναντι στους προγόνους όσο και στη νεολαία.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ