Με ένα σόλο άλμπουμ ο σπουδαίος πιανίστας και τζαζ συνθέτης Βαντίμ Νεσελόφσκι αποτίνει φόρο τιμής στη γενέτειρά του Οδησσό ελπίζοντας σε ένα καλύτερο μέλλον…Αν μπορεί καν το ουκρανικό δράμα να εκφραστεί με μουσική, τότε ο καλύτερος τρόπος ήταν μ’ αυτό το άλμπουμ – χωρίς επαναστατικά ή αντιπολεμικά μηνύματα, χωρίς λόγια. Ο διάσημος τζαζ πιανίστας Βαντίμ Νεσελόφσκι συνέθεσε ένα συγκινητικό μνημόσυνο-φόρο τιμής στην πόλη του: μία ωδή στην Οδησσό. Το “Odesa: A Musical Walk Through A Legendary City” αφηγείται την ιστορία της πόλης του στη Μαύρη Θάλασσα. Ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το πιάνο, το οποίο ηχεί σαν κανόνι, σε μία σύνθεση που φέρει τον τίτλο “Οδησσός 1941” – μία άμεση αναφορά στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το άλμπουμ του διάσημου συνθέτη θέλει όμως να φέρει και ελπίδα, κλείνοντας με μία σύνθεση που ο Νεσελόφσκι ονόμασε “Η Αναγέννηση της Οδησσού”: «Ενώ τα γράφω όλα αυτά σήμερα, στις 6 Μαρτίου 2022, το μέλλον παραμένει αβέβαιο – οι βόμβες και οι ρουκέτες πέφτουν σε σπίτια, νοσοκομεία, εκκλησίες, σχολεία και παιδικούς σταθμούς. Αλλά έχω πίστη και ελπίδα. Θα ξαναχτίσουμε κάθε κτίριο, κάθε δρόμο, κάθε χωριό και κάθε εκκλησία – όλα όσα κατέστρεψε ο πόλεμος», λέει.

Έμπνευση από τη Ρωσία του 19ου αιώνα

Γεννημένος το 1977, ο Βαντίμ Νεσελόφσκι χαρακτηρίστηκε λίγο καιρό μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ως παιδί-θαύμα στους μουσικούς κύκλους. Ήταν ο νεότερος μαθητής που έγινε δεκτός στο Ωδείο της Οδησσού, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του με κλασική μουσική, ενώ στη συνέχεια ανακάλυψε το πάθος του για την τζαζ. Το 1995 ήρθε στη Γερμανία, όπου ξεκίνησε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Φόλκβανγκ του Έσσεν και τις ολοκλήρωσε στο Ντέτμολντ. Στις ΗΠΑ, συνέχισε με το μεταπτυχιακό του στη Νέα Ορλεάνη.

Η αφοσίωση του Ουκρανού καλλιτέχνη στην πατρίδα του έφτασε στο ζενίθ της με το άλμπουμ “Odesa”, ωστόσο οι ρίζες της φτάνουν πολύ πιο πίσω: Ήδη το 2014, ο καλλιτέχνης ηγήθηκε ένα τζαζ τρίο στο Φεστιβάλ Τζαζ στη Λβιβ. Μερικά χρόνια αργότερα, ο νέος ατζέντης του τού πρότεινε να αφηγηθεί μουσικά την ιστορία της πόλης του, της Οδησσού – ως ο καλύτερος υποψήφιος για ένα τέτοιο εγχείρημα. Ο Βαντίμ Νεσελόφσκι εμπνεύστηκε από τις “Εικόνες από μια έκθεση” του Μοντέστ Μουσόργκσκι. Και πράγματι, οι συνθέσεις του Ουκρανού συνθέτη για σόλο πιάνο είναι πράγματι τόσο συγκλονιστικές, όσο εκείνες του Ρώσου πιανίστα από το 1874.

Βέρνερ Χέρπελ, dpa

Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ