Έκκληση στους Αμερικανούς να εμβολιαστούν απηύθυνε ο Μπάιντεν με αφορμή την εθνική εορτή της 4ης Ιουλίου, κάνοντας λόγο για «ανεξαρτησία» από τον κορωνοϊό.Περίπου χίλιους καλεσμένους μεταξύ των οποίων πλήθος υγειονομικών και στρατιωτικών υποδέχθηκε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο χθες 4η Ιουλίου για τους εορτασμούς της επετείου της αμερικανικής ανεξαρτησίας πριν από 245 χρόνια το 1776. Στην ομιλία του ο αμερικανός πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της «ανεξαρτησίας», όπως είπε, από τον κορωνοϊό:

«Η μάχη κατά της πανδημίας δεν έχει τελειώσει. Έχουμε στο πλευρό μας την επιστήμη. Χάρη στο εμβόλιο θα καταφέρουμε να ξαναπάρουμε τη ζωή στα χέρια μας και να δούμε τα παιδιά μας να πηγαίνουν και πάλι στο σχολείο. Αγαπητοί συμπατριώτες, ο εμβολιασμός είναι η πιο πατριωτική πράξη. Αν δεν έχετε ακόμα εμβολιαστεί, κάντε το τώρα. Για εσάς, τους αγαπημένους σας, τη πόλη που ζείτε, τη χώρα».

Η πλειονότητα των εμβολιασμών με Biontech/Pfizer και Moderna

Η φετινή εθνική εορτή είχε ιδιαίτερη σημασία για τον αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος είχε θέσει ως στόχο τον εμβολιασμό με την πρώτη δόση του 70% του αμερικανικού πληθυσμού μέχρι την 4η Ιουλίου. Στόχος που επιτεύχθηκε σε μεγάλο βαθμό, μιας και μέχρι την Κυριακή είχε εμβολιαστεί το 67% των Αμερικανών με την πρώτη δόση. Περίπου το 58% όλων των ενηλίκων έχουν εμβολιαστεί πλήρως. Από το σύνολο των 330 εκατομμυρίων Αμερικανών, έχει κάνει τουλάχιστον τη πρώτη δόση το 55%.

Στη ομιλία του στο κήπου του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Μπάιντεν έστειλε ένα μήνυμα αισιοδοξίας στους Αμερικανούς: «Κατά τη διάρκεια της περασμένης χρονιάς βιώσουμε δύσκολες ημέρες. Τώρα όμως είμαι βέβαιος και σας δίνω το λόγο μου ως Τζο Μπάιντεν ότι θα ζήσουμε ένα καλύτερο, πιο λαμπερό μέλλον».

Τα περισσότερα εμβόλια στις ΗΠΑ γίνονται με Biontech/Pfizer και Moderna, ενώ το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson παίζει δευτερεύοντα ρόλο. Η Ουάσιγκτον πάντως έχει διασφαλίσει μεγάλες ποσότητες εμβολίων, έτσι ώστε είναι πλέον σε θέση να διαθέτει εκατομμύρια δόσεις και σε άλλες χώρες.

Στέφανος Γεωργακόπουλος (dpa, EBU)

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ