Η κούρσα μεταξύ των δυο υποψηφίων των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα στις ΗΠΑ αποδεικνύεται δύσκολη, αν και ο Τζο Μπάιντεν κατάφερε χθες στη λεγόμενη «Σούπερ Τρίτη» να καταγράψει μια μεγάλη νίκη.Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τηλεοπτικών σταθμών NBC, ABC και Fox News ο Μπάιντεν αναδεικνύεται νικητής και στο Τέξας που θεωρείται η δεύτερη πιο σημαντική πολιτεία. Στην Καλιφόρνια πάντως που θεωρείται η πρώτη πιο σημαντική πολιτεία για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών φαίνεται να προηγείται ο αριστερού προσανατολισμού Μπέρνι Σάντερς.

Γενικότερα πάντως και μετά την «Σούπερ Τρίτη» όλα θεωρούνται ανοιχτά για την κούρσα των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα. Ο Μπάιντεν φαίνεται σύμφωνα με τα προγνωστικά πως εκτός από το Τέξας κερδίζει ακόμα την Αλαμπάμα, το Αρκάνσας, τη Μασαχουσέτη, τη Μινεσότα, τη Βόρεια Καρολίνα, την Οκλαχόμα, το Τενεσί και τη Βιρτζίνια. Ο Σάντερς φαίνεται να κερδίζει τη γενέτειρά του το Βερμόντ, το Κολοράντο, την Ούτα και ίσως την Καλιφόρνια. Kαι ο Τζο Μπάιντεν δεν μπορούσε να κρύψει τον ενθουσιασμό του.

«Περιμένουμε ακόμα το Τέξας και την Καλιφόρνια και μερικές ακόμα μικρές πολιτείες αλλά είμαι εδώ για να σας πω πως είμαστε ακόμα ζωντανοί. Και μην κάνετε λάθος. Αυτή η προεκλογική εκστρατεία θα στείλει τον Τραμπ σπίτι του. Αυτή η εκστρατεία τώρα ξεκινάει. Ελάτε μαζί μας».

Τραμπ, ο ισχυρός

Χθες οι αντιπρόσωποι ψήφισαν σε 14 πολιτείες και η «Σούπερ Τρίτη» θεωρείται η σπουδαιότερη ημέρα στην κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών και την εξεύρεση του κατάλληλου αντιπάλου για τον Ντόναλντ Τραμπ. Ο Μπέρνι Σάντερς:

«Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί με αυτή την εκστρατεία -και δεν μπορώ να προβλέψω τι θα συμβεί- εάν έχουμε έναν υποψήφιο που θα υπερασπιστεί τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και της μεσαίας τάξης, τότε θα κερδίσουμε τις εκλογές».

Ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλουμπεργκ δεν τα πήγε και πολύ καλά. Παρά την τεράστια διαφημιστική καμπάνια, ο πολυεκατομμυριούχος δεν κατάφερε να κερδίσει καμία πολιτεία. Πικρή και η ήττα της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, η οποία ήρθε τρίτη στη γενέτειρά της τη Μασαχουσέτη.

Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποιος θα είναι ο αντίπαλος του Ντόναλντ Τραμπ, ο ίδιος φαίνεται να είναι πάντως ανίκητος μέσα στο κόμμα του.

DPA /DW/ Μαρία Ρηγούτσου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ