Παρασκήνιο με ταλαιπωρία στη Λάρνακα για ένα ταξίδι (και προς την Αθήνα) που τελείωσε άδοξα λόγω κορωνοϊού. Η Μέρκελ δεν μετανιώνει για την πολιτική της έναντι της Ουκρανίας και του Πούτιν.Το πρωτόκολλο ενός ακυρωμένου ταξιδιού αποκαλεί ο αρθρογράφος στην ιστοσελίδα του Spiegel το χρονικό μιας περιοδείας, που διακόπηκε άδοξα στο Ισλαμαμπάντ λόγω κορωνοϊού. Επόμενοι σταθμοί θα ήταν η Αθήνα και η Άγκυρα. Η εξιστόρηση έχει ενδιαφέρον για ένα ελληνικό κοινό, γιατί ένα κομμάτι της περιπέτειας της υπουργού εξελίχθηκε και στην Κύπρο. Αλλά, όπως επισημαίνει ο Γερμανός αρθρογράφος, όλο το ταξίδι ξεκίνησε με κακούς οιωνούς.

Επεισοδιακή αναμονή για ανεφοδιασμό στη Λάρνακα

“Καταρχήν το αεροσκάφος, ένα Airbus Α 319, απογειώθηκε με καθυστέρηση μιας ώρας από το αεροδρόμιο του Βερολίνου με προορισμό το Ισλαμαμπάντ. Η υπουργός έπρεπε να πάρει το μικρό κυβερνητικό Airbus, γιατί όλα τα μεγαλύτερα είτε βρίσκονταν σε χρήση ή είχαν χαλάσει” περιγράφει την εκκίνηση του ταξιδιού o αρθρογράφος, επισημαίνοντας ότι το μειονέκτημα ενός μικρότερου αεροσκάφους είναι ότι δεν μπορεί να κάνει ένα τόσο μεγάλο ταξίδι χωρίς ενδιάμεσο σταθμό. “Γι αυτό η υπουργός με την αντιπροσωπεία προσγειώθηκαν στην Λάρνακα αργά το βράδυ της Δευτέρας για ανεφοδιασμό” συνεχίζει ο αρθρογράφος, “Η υπουργός δεν ήταν ενθουσιασμένη, ειδικά από τη στιγμή που το προσωπικό εδάφους στο κυπριακό αεροδρόμιο ζητούσε πεισματικά από όλους τους επιβάτες να δείξουν τα διαβατήρια, πριν φύγουν από το σαλόνι αναμονής. Στη συνέχεια όλοι υποβλήθηκαν σε εξονυχιστικούς ελέγχους, βγάλσιμο παπουτσιών, ζωνών. Ούτε η ίδια η υπουργός Εξωτερικών δεν γλύτωσε. Αλλά τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα για την Μπέρμποκ. Δεν πρόκειται για άλλες στάσεις εφοδιασμού και ελέγχους διαβατηρίων. Το ταξίδι θα τελειώσει απότομα. Ο λόγος; Ο κορωνοϊός. Ο ιός χτύπησε την Μπέρμποκ. Στο ταξίδι. Βέβαια η υπουργός δεν έχει ιδέα γι αυτό, όταν μετά από 11 ώρες το αεροσκάφος προσγειώνεται στο Ισλαμαμπάντ”.

Το γερμανικό περιοδικό περιγράφει τις συναντήσεις Μπέρμποκ με τον Πακιστανό ομόλογό της, την κοινή συνέντευξη τύπου, την επίσκεψη στη γερμανική πρεσβεία, “αλλά αντί να μιλήσει με την ομάδα Task Force για τις βίζες ανεβαίνει στον πάνω όροφο. Κάποια στιγμή κατεβαίνει ο εκπρόσωπος τύπου για να ανακοινώσει στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους μια όχι καλή είδηση” συνεχίζει την περιγραφή ο αρθρογράφος. “Το Airbus A 319 πρόκειται να απογειωθεί το μεσημέρι της Τετάρτης και να χρησιμοποιήσει τον ίδιο αεροδιάδρομο για το ταξίδι προς την Αθήνα. Η υπουργός πρέπει σε όλη την πτήση να παραμείνει σε απομόνωση στην καμπίνα VIP ακριβώς πίσω από τον θάλαμο διακυβέρνησης του αεροσκάφους …. η προσγείωση στο Βερολίνο προγραμματίζεται απόψε στις 10.00 βράδυ της Τετάρτης. Γιατί και στην επιστροφή χρειάζεται στάση για ανεφοδιασμό. Αυτήν τη φορά στο Ντουμπάι”.

Μερκελ: Je ne regrette rien

Η χθεσινοβραδινή δημόσια επανεμφάνιση της τέως καγκελαρίου Μέρκελ στο Βερολίνο με μια συνέντευξη διάρκειας δύο ωρών παρουσία κοινού ήταν ένα γεγονός με απήχηση πέρα από την πολύβουη γερμανική πρωτεύουσα. Γιατί όλοι περίμεναν ότι θα έδινε απαντήσεις σε δύσκολες ερωτήσεις. Για τον πόλεμο στην Ουκρανία και το δικό της μερίδιο ευθύνης. Για τις διαχρονικές σχέσεις της με τον Βλάντιμιρ Πούτιν. Για τον αγωγό Nord Stream 2. Για τη νέα της εμπειρία με τον ελεύθερο χρόνο. Να πως περιγράφει ο αρθρογράφος της Süddeutsche Zeitung την ατμόσφαιρα.

“Στο κατάμεστο ιστορικό θέατρο Berliner Ensemble του Βερολίνου έγινε η πρώτη συνέντευξη της Μέρκελ μετά την αποχώρησή της από την καγκελαρία. Η εκδήλωση έμοιαζε πραγματικά σαν μια συνάντηση με έναν παλιό φίλο. Πώς είναι, τι κάνει, πως νιώθει τώρα; Μαθαίνει κανείς για παράδειγμα ότι η τέως καγκελάριος ακούει ηχητικά βιβλία, γιατί δεν χρειάζεται να είναι τόσο συγκεντρωμένος κανείς, όσο όταν διαβάζει … Το κοινό είναι θετικά διακείμενο προς τη Μέρκελ, όπως αντιλαμβάνεται κανείς από το χειροκρότημα της υποδοχής, το ίδιο και ο δημοσιογράφος που πήρε τη συνέντευξη. Στην τέως καγκελάριο φάνηκε ότι η βραδιά θα κυλούσε έτσι χαλαρά, επειδή ίσως και ο δημοσιογράφος του Spiegel δεν έθετε στοχευμένες ερωτήσεις, όπως στοχευμένα συνηθίζει να γράφει”.

Και τότε, σύμφωνα με την περιγραφή της εφημερίδας του Μονάχου, ξαφνικά η Μέρκελ ξεκινά η ίδια να θέτει κριτικές ερωτήσεις για τον πόλεμο που από τις 24 Φεβρουαρίου έχει αλλάξει τον κόσμο. Για το Βουκουρέστι το 2008, το Μίνσκ το 2015, το Nord Stream 2. Ξέρει ότι όλοι περιμένουν εδώ και μήνες. Συζητούν γι αυτήν, χωρίς αυτήν. Αυτό το βράδυ πρέπει όλα να βγουν στο φως. Το θέλει και η ίδια. “Η Μέρκελ ξεκινά με τη Σύνοδο Κορυφής του Νάτο το 2008 (σσ στη σύνοδο αυτή Μέρκελ και Σαρκοζί αντιτάχθηκαν στην προοπτική ένταξης της Ουκρανίας και της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ). Και όταν μετά από τρία τέταρτα της ώρας και μερικές ενδιάμεσες ερωτήσεις τελειώνει με την κατάσταση στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις και τον εξοπλισμό τους, γίνεται σαφές ότι η τέως καγκελάριος δεν ήρθε απόψε για να καταλαγιάσει τις τύψεις της. Η πρόταση που θα μείνει κολλημένη (στη μνήμη) είναι: Δεν βλέπω γιατί να πρέπει να πω τώρα ότι αυτό ήταν λάθος και θα πρέπει να ζητήσω συγγνώμη”. Και ένα τελευταίο από την επανεμφάνιση Μέρκελ. Για το τρέμουλο στα χέρια που τόσο συζητήθηκε, το απέδωσε στο θάνατο της μητέρας της. ΄Ήταν πολύ κουρασμένη εκείνη την περίοδο, όπως αποκάλυψε, ανέπτυξε φόβο για παρόμοιες περιπτώσεις και βοηθήθηκε με μια καρέκλα στην υποδοχή επισήμων.

Bild: Οι Έλληνες θέτουν όρους για το ντιλ με τα τανκς

Το γερμανικό ταμπλόιντ Bild επανέρχεται στο θέμα της χορήγησης γερμανικών τεθωρακισμένων τύπου Marder στην Ελλάδα με αφορμή δηλώσεις του Έλληνα κυβερνητικού εκπροσώπου ότι η Αθήνα θα παραδώσει στην Ουκρανία τα σοβιετικού τύπου άρματα μάχης, όπως συμφωνήθηκε ανάμεσα σε Μητσοτάκη και Σολτς, μόνο όταν τα γερμανικά άρματα παραδοθούν αξιόμαχα για τα ελληνικά νησιά στα σύνορα με την Τουρκία. “Θα αποτύχει η μετά πολλών τυμπάνων ανακοίνωση για ανταλλαγή οχημάτων μάχης πεζικού Marder με την Ελλάδα;” διερωτάται η εφημερίδα. “Γεγονός είναι πάντως ότι ενώ ο καγκελάριος στη Λιθουανία επικαλέστηκε τον υποτιθέμενο ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στο ΝΑΤΟ, ένα σημαντικό σχέδιό του για να βηθηθεί η Ουκρανία εξανεμίζεται. .. Τώρα η συμφωνία του Σολτς για τα τανκς θα καθυστερήσει για μήνες. Γιατί η Αθήνα θέλει να παραδώσει στην Ουκρανία τα σοβιετικά BMP-1, όταν τα γερμανικά Marder είναι έτοιμα για χρήση στα νησιά που συνορεύουν με την Τουρκία”. Πηγή που μίλησε με τους συντάκτες της εφημερίδας ανέφερε ότι εμπειρογνώμονες ζητούν να επιθεωρήσουν τα τανκς και ότι η ελληνική κυβέρνηση περιμένει, μάταια μέχρι στιγμής, πρόσκληση από το γερμανικό υπουργείο Άμυνας.

Φορτιστές σε “συσκευασία” ενός

Και τέλος στα πεζά της ζωής, μια εξέλιξη που θα χαροποιήσει όλους όσους χρησιμοποιούν διαφορετικές ηλεκτρονικές συσκευές. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε την εισαγωγή μέχρι το 2024 ενός ενοποιημένου φορτιστή για όλες τις μικρές και μεσαίου μεγέθους συσκευές. Το θέμα συζητείται ήδη εδώ και χρόνια, όπως διαβάζουμε στην περιφερειακή γερμανική εφημερίδα Die Glocke. „Το πόσο δύσκολο να επιτευχθεί συμφωνία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα 27 κράτη-μέλη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις εταιρείες φαίνεται με τρόπο χαρακτηριστικό στο θέμα των καλωδίων φόρτισης” γράφει. “Η πρώτη συζήτηση για τη ενοποίηση χρονολογείται πάνω από δέκα χρόνια. Και για να εφαρμοστεί θα περάσουν άλλα δύο χρόνια. Στο μεταξύ, 14 κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων είχαν συμφωνήσει σε ένα ενιαίο πρότυπο οικειοθελώς. Αλλά από πολιτικούς της ΕΕ θα επιθυμούσε κανείς ένα πολύ πιο γρήγορο ρυθμό σε τέτοια ζητήματα και στους εκπροσώπους της βιομηχανίας τη δέσμευση για μια πιο στενή συνεργασία, ώστε να αποφευχθεί το χάος των καλωδίων και των βυσμάτων”.

Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ