Στη χθεσινή επίσκεψη-αστραπή στη Βόρεια Μακεδονία, η γερμανίδα ΥπΕξ υποσχέθηκε την αμέριστη βοήθεια της χώρας της στο δύσκολο δρόμο προς την ΕΕ.Ήταν μια επίσκεψη ενεργούς στήριξης της Βόρειας Μακεδονίας στο δύσκολο δρόμο ένταξής της στην ΕΕ. Μετά τους θερμούς εναγκαλισμούς της Γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών με τον ομόλογό της Μπουγιάρ Οσμάνι στην είσοδο του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια, υπό θερμοκρασίες που θύμιζαν αρχή καλοκαιριού, η Ανναλένα Μπέρμποκ ενθάρρυνε τη Βόρεια Μακεδονία να άρει τα εμπόδια για τη συνέχιση της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΕΕ. Το βασικότερο εμπόδιο είναι η συνταγματική αναγνώριση βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα. Και για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας θα πρέπει να προχωρήσει σε τροποποίηση του Συντάγματός της.

Σκόπελος η συνταγματική μεταρρύθμιση

«Σε ό,τι αφορά στην εφαρμογή της συμφωνίας, που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξει το Σύνταγμα, εκείνο που θέλω, είναι να σας ενθαρρύνω», τόνισε η Μπέρμποκ. «΄Όχι μόνο την κυβέρνηση αλλά κι όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις. Τα κόμματα εξουσίας και η αντιπολίτευση θα πρέπει να βάλουν όλες τις δυνάμεις τους ώστε να συνεχιστεί η διαδικασία τους επόμενους μερικούς μήνες και να μην αποτύχει σε αυτό το κρίσιμο εμπόδιο». Το 2024 είναι χρονιά εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση βρίσκεται υπό μεγάλη εσωτερική πίεση. Η συνταγματική τροποποίηση είναι αμφιλεγόμενη, αντιδημοφιλής και για να εγκριθεί χρειάζεται πλειοψηφία δυο τρίτων στη Βουλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση, το VMRO-DPMNE, εκμεταλλεύεται τη συγκυρία, απορρίπτει την τροπολογία και ζητά πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Σημειωτέον, ότι την τροποποίηση ζήτησε η γειτονική Βουλγαρία, χώρα-μέλος της ΕΕ και αποτελεί προϋπόθεση για να ανοίξει το πρώτο κεφάλαιο των προενταξιακών διαπραγματεύσεων. Συγκεκριμένα, η Σόφια έχει θέσει ως όρο τη συνταγματική αναγνώριση της βουλγαρικής μειονότητας στη χώρα που αριθμεί γύρω στους 3.000 ανθρώπους, για να δώσει το πράσινο φως. Γι αυτό και η Ανναλένα Μπέρμποκ συναντήθηκε επίσης και με τον πρόεδρο του εθνικιστικού VMRO-DPMNE Χρίστιαν Μικόσκι για συνομιλίες. Η Μπέρμποκ υποσχέθηκε την αμέριστη στήριξή της, «σας δίνω το λόγο μου, δεν πρόκειται να σας αφήσουμε μόνους», είπε χαρακτηριστικά.

«Η Ρωσία δεν είχε ποτέ εναλλακτική για τα Δυτικά Βαλκάνια»

«Από αποδέκτης ασφάλειας έχετε γίνει παράγοντας ασφάλειας στην περιοχή» τόνισε η γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών. «Και θα ήθελα να σας ευχαριστήσω και για τον περιφερειακό ρόλο που διαδραματίζετε σήμερα» πρόσθεσε, απευθυνόμενη στον ομόλογό της Μπουγιάρ Οσμάνι. Από την πλευρά του ο Οσμάνι διαβεβαίωσε ότι η συνταγματική τροποποίηση είναι ο μόνος δρόμος για την προσέγγιση της χώρας του στην ΕΕ και ότι η συμμετοχή της χώρας του στην ευρωπαϊκή αγορά είναι ένας «φιλόδοξος αλλά εφικτός στόχος». Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα Σκόπια υιοθέτησαν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και προμηθεύουν με όπλα την Ουκρανία, μεταξύ αυτών και 4 πολεμικά αεροσκάφη τύπου Suchoi 25.

«Μιλήσαμε δια μακρόν για τη ρωσική επιρροή ως απειλή για την ειρήνη και την σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο Οσμάνι. «Η Ρωσία δεν είχε ποτέ εναλλακτική για τα Δυτικά Βαλκάνια. Διατηρεί την επιρροή της με το να διατηρεί την απελπισία και τις παγωμένες διενέξεις και στηρίζεται στην αντικειμενική δυσαρέσκεια των ανθρώπων για την δύσκολη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης που οφείλεται στη δυσκολίες των ευρωπαϊκών διαδικασιών», τόνισε.

Ειρήνη Αναστασοπούλου/Reuters TV/dpa

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ