Απέτυχε το 2016 απέναντι στην Χίλαρι Κλίντον και τώρα θέλει να επιχειρήσει και πάλι να λάβει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αυτήν τη φορά οι συνύποψήφιοί του από το ίδιο κόμμα είναι περισσότεροι με τον ίδιο αριστερό λόγο.Ο Μπέρνι Σάντερς χρησιμοποίησε όλα τα δίκτυα ενημέρωσης και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης δίνοντας συνεντεύξεις για να εξαγγείλει ότι αποφάσισε να βάλει και πάλι υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2020. Ο γερουσιαστής στην πολιτεία Βερμόντ, ηλικίας 77 χρονών, διεκδίκησε ήδη το 2016 το χρίσμα με τα χρώματα των Δημοκρατικών και με αντίπαλο τη Χίλαρι Κλίντον αλλά απέτυχε. Πολλοί οπαδοί του θεωρούν ακόμη και μέχρι σήμερα ότι με αυτόν ως υποψήφιο, θα μπορεί να ηττηθεί ο Ντόναλντ Τραμπ. Άλλοι πάλι του καταλογίζουν ότι αποδυνάμωσε την Κλίντον και έτσι «διευκόλυνε» τον Τραμπ να κερδίσει τις εκλογές.

«Παθολογικός ψεύτης»

Η ήττα του αμερικανού προέδρου στις επόμενες προεδρικές εκλογές είναι ο κύριος στόχος του Μπέρνι Σάντερς. Σε συνέντευξη στο CBS ο Σάντερς τον αποκάλεσε παθολογικό ψεύτη. «Είναι απόλυτα αναγκαίο να ηττηθεί ο Τραμπ, επειδή είναι απαράδεκτο και καθόλου αμερικανικό να έχουμε έναν πρόεδρο, που είναι παθολογικά ψεύτης και δεν με χαροποιεί καθόλου που το λέω αλλά είναι η αλήθεια. Έχουμε έναν πρόεδρο που είναι ρατσιστής, σεξιστής, που είναι ξενόφοβος, που είναι σε θέση να κάνει κάτι που κανένας άλλος πρόεδρος δεν έκανε στη ζωή μας, να μας διαιρέσει».

Ο Σάντερς αυτοπροσδιορίζεται πολιτικά ως «δημοκράτης σοσιαλιστής», αλλά βέβαια με την ευρωπαϊκή οπτική γωνία οι προγραμματικές του θέσεις προσομοιάζουν περισσότερο με αυτές ενός σοσιαλδημοκράτη. Οι αριστεροί τον έχουν αναγάγει σε είδωλό τους, ο ίδιος αντιλαμβάνεται το ρόλο του ως μαχητή των πολυεθνικών, των ασφαλιστικών οργανισμών, των τραπεζών και των λομπιστών. Κομματικά ήταν για πολλά χρόνια ανεξάρτητος, αν και στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους Δημοκρατικούς. Με το προεκλογικό του πρόγραμμα κατάφερε στην προηγούμενη προεκλογική εκστρατεία να εξασκήσει μεγάλη επιρροή στους Δημοκρατικούς και συνέβαλε στο να συντελεστεί μια σαφή στροφή προς τα αριστερά.

Διαφορετική εκκίνηση

«Κατά μία έννοια αυτή η προεκλογική εκστρατεία θα είναι συνέχεια της προηγούμενης του 2016» τόνισε στο CBS. «Πολλές από τις ιδέες μου τότε, όπως η αύξηση του ωρομισθίου στα 15 δολάρια, χαρακτηρίστηκαν ως εξτρεμιστικές, ακραίες και απαράδεκτες. Ξέρετε τι συνέβη αυτά τα χρόνια; Όλες αυτές οι ιδέες και πολλές άλλες θεωρούνται πολιτικά ότι κινούνται μέσα στην επικρατούσα τάση».

Βέβαια η κατάσταση εκκίνησης για τον Σάντερς θα είναι εντελώς διαφορετική από ό,τι το 2016. Εκτός από τον ίδιο έχουν βάλει υποψηφιότητα κι άλλοι 11 διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών. Οι περισσότεροι έχουν αριστερό προγραμματικό λόγο, έτσι ώστε η διαφορά να μην είναι μεγάλη. Ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος πάντως είπε ότι ο Σάντερς χάνει τον χρόνο του. «Θα δούμε τι θα κάνει. Υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι, αλλά μόνο ένας θα κερδίσει στο τέλος. Ελπίζω να ξέρετε ποιος θα είναι αυτός».

CBS, afp, dpa, reuters

Επιμέλεια: Ειρήνη Αναστασοπούλου

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ